Bilgisayar mühendisliği vs makine mühendisliği

Qwerty10

Hectopat
Arkadaşlar bu sene mezune kaldım sınava girmedim seneye sınava girmek istiyorum. Daha iyi hazırlanabilmek için ama şu an mezun olacağım bölüm makine ve tasarım bölümü (CNC) ve teknik liseden mezun olacağım ama teknik ressam da veya tezgahtar da olabilirim ama bilgisayar mühendisliğide istiyorum hangisi daha iyi karar veremedim bilgisayar biraz daha ilgi alanım aslında ve kullanmayı da bilgisayarla ilgili her şeyi biliyorum. Örneğin ekran kartı nedir GPU nedir vs ama bunların yeterli olmadığını bilgisayarın bundan ibaret olmadığını da biliyorum hangi bölüm için çalışmalıyım? Ve neye daha çok çalışmalıyım, sayısal sözel?

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar bu sene mezune kaldım sınava girmedim seneye sınava girmek istiyorum. Daha iyi hazırlanabilmek için ama şu an mezun olacağım bölüm makine ve tasarım bölümü (CNC) ve teknik liseden mezun olacağım ama teknik ressam da veya tezgahtar da olabilirim ama bilgisayar mühendisliğide istiyorum hangisi daha iyi karar veremedim bilgisayar biraz daha ilgi alanım aslında ve kullanmayı da bilgisayarla ilgili her şeyi biliyorum. Örneğin ekran kartı nedir GPU nedir vs ama bunların yeterli olmadığını bilgisayarın bundan ibaret olmadığını da biliyorum hangi bölüm için çalışmalıyım? Ve neye daha çok çalışmalıyım, sayısal sözel?
Dostum öncelikle ikisi de çok nitelikli ve önemli meslekler. Mühendislik için her koşulda matematik önemlidir.

İkisinde de iş olanakları sonsuz. Bilgisayar/Yazılım ve Makine mühendisliği arasında sevdiğini seç. Bilgisayar mühendisliği ülkemizde ders olarak daha çok yazılım üzerine ve mantıksal devreler üzerine veriliyor. Yani burada devre kartı vs. tasarlamayı öğretmeyecekler. Çeşitli algoritmalar ve programlama mantıkları göreceksin.

Makine mühendisliğinde ise mekanik analiz, mekanik tasarım gibi kavramları öğrenip, mühendisliği öğreneceksin.

Ben bu seçimi yaparken yazılım alanına yönelmiştim fakat son 10 yıldır elektronik ve mekanik çok ilgimi çekmeye başladı. Elektronik devre tasarımları, mekanik tasarımlar yapmaya başladım. Yakın zamanda evimdeki elektronik/mekanik atölyesinin mekanik alanını daha da genişletmeyi düşünüyorum.

Benden tavsiye neyi seviyorsan onu seç.

hangisi daha iyi
Böyle bir şey yok. Bizim memlekette niyeyse gençlere bir düzgün rehberlik hizmeti veremiyorlar. Gerçi rehber öğretmenlerinin durumu da ayrı dert. Neyse mülahaza kısmını geçersek işi icra edenlerle konuşup, işin icra edildiği ortamları (diyalogları) görüp ilginizin olduğu alanı seçiniz. Bazı özel bölümler ve özel durumlar hariç işinizi iyi öğrendikten ve yaptıktan sonra gerisi sizin ilginizle muteber olacak ki ilginizin olduğu işi seçmeniz hem işi öğrenirken sıkılmamanıza hem de takribi 30-40 sene yapacağınız işin eziyete dönüşmemesine etmen olacaktır. Yoksa iyi-kötü iş tanımı (çalışma koşullarının mevzuata aykırı olması gibi durumlardan söz etmiyorum tabi) kişiye göre değişir.

Bilgisayar mühendisliğinde dediğiniz bilgiler pek kurtaracak bilgiler değil maalesef. Çoğu üniversite yazılım ağırlıklı dersler veriyor. Donanım dersi genelde dönemlik seçmeli ders olarak açılıyor. Bazı okullarda zorunlu olabiliyor ama genelde seçmeli.

Makine mühendisliği ise uygulamaya yönelik bir bölüm. Zaten illaki görmüşsüzdür makine mühendisliği diğerlerine kıyasla biraz ağırdır dersleri ancak ilginiz olduğunu söylemişsiniz hoşunuza da gidebilir bu tarz dersler.

Mühendislik fakültesinde okuyacaksanız sayısalınızın gerçekten iyi olması gerekiyor. Çünkü havuz dersleri ilk 2 sene çok zorluyor. Bunlar ne derseniz calculus 1-2-3, fizik 2, lineer cebir, diferansiyel denklemler ve daha saymadığım dersler var. Fizik 1 yine basit kaldığı için yazmadım.

Gözünüzü korkutmak için söylemiyorum ancak bu zor derslere rağmen son derece eğlenceli bir fakültedir. Mezun olduğunuzda kendinizi güzel yetiştirdiyseniz diğer fakültelerde olduğu gibi çok yoğun bir tempoda iş aramazsınız o avantajı da oluyor. Hangisi iyi diye bir şey yok ilgin hangi alandaysa o bölümü seçip düzgünce eğitimini alırsan en iyisi o dur senin için.

Mekatronik mühendisliğini araştırmalısın.
Kesinlikle uzak durulması gereken bir bölüm olarak görüyorum. Ne tam olarak makine, ne tam olarak yazılım ne de tam olarak elektronik öğrenemiyorsunuz. Çok ara bir bölüm olduğundan her şeyi parça parça, az az öğretiyorlar. Derinlemesine bir alana girmeyi daha faydalı buluyorum. Her şeyi az az bileceğinize, bir şeyin uzmanı olun.

Kesinlikle uzak durulması gereken bir bölüm olarak görüyorum. Ne tam olarak makine, ne tam olarak yazılım ne de tam olarak elektronik öğrenemiyorsunuz. Çok ara bir bölüm olduğundan her şeyi parça parça, az az öğretiyorlar. Derinlemesine bir alana girmeyi daha faydalı buluyorum. Her şeyi az az bileceğinize, bir şeyin uzmanı olun.

Eğer ortalama üstü bir okulda okunacaksa bence tercih edilebilir. Kişi kararsızsa 3. sınıfta ve 4. sınıfta verilen özgürlük ile alanına yoğunlaşabilir. Kendisini de istediği alanda geliştirerek (kulüpler vb.) Yetkinlik sağlayabileceğini düşünüyorum.

Eğer ortalama üstü bir okulda okunacaksa bence tercih edilebilir. Kişi kararsızsa 3. sınıfta ve 4. sınıfta verilen özgürlük ile alanına yoğunlaşabilir. Kendisini de istediği alanda geliştirerek (kulüpler vb.) Yetkinlik sağlayabileceğini düşünüyorum.

Kişi zaten öğrenmek istedikten sonra okula bile gerek yok. Dünyanın en büyük kitabı internet varken.

Burada ki hesap yanlışınız şu. Basitçe şöyle açıklayayım. Eğitimi boyunca yarım yamalak bir eğitim alsın, bu eğitime 100 birim üstünden 30 birim katkı sağladı diyelim. Kendi çabasıda 100 birim üstünden 100 birim olsun.

Sen diyorsun ki;
Eğitim 60 birimlik olsun, kendi 100 birimlik uğraşsın.
Bende diyorum ki;
100 birimlik eğitim alsın, kendi 100 birim uğraşsın.

Kurum, eğitmen, müfredat tabi ki de önemli. Ama iyi bir kurumda mekatronik eğitimi yerine yine makine, elektronik, bilgisayar mühendisliği gibi bir alanı seçmek daha mantıklı.

Kişi zaten öğrenmek istedikten sonra okula bile gerek yok. Dünyanın en büyük kitabı internet varken.

Burada ki hesap yanlışınız şu. Basitçe şöyle açıklayayım. Eğitimi boyunca yarım yamalak bir eğitim alsın, bu eğitime 100 birim üstünden 30 birim katkı sağladı diyelim. Kendi çabasıda 100 birim üstünden 100 birim olsun.

Sen diyorsun ki;
Eğitim 60 birimlik olsun, kendi 100 birimlik uğraşsın.
Bende diyorum ki;
100 birimlik eğitim alsın, kendi 100 birim uğraşsın.

Kurum, eğitmen, müfredat tabii ki de önemli. Ama iyi bir kurumda mekatronik eğitimi yerine yine makine, elektronik, bilgisayar mühendisliği gibi bir alanı seçmek daha mantıklı.

Tabii ki, en güzeli dediğiniz gibi olur.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı