Zamanim az oldugu icin cok ozet cevap verecegim.
1) Hayir. Her problem yapay zeka ile cozulemez. Ne kadar ilerlerse ilerlesin bilgisayar muhendisine ihtiyac olacak. Ac kalmamak icin uygulama gelistirmenin zor olmasina ihtiyaciniz yok. Zor problemler var, kolay problemler var hayatta. Siz kendinizi zor problemleri cozecek sekilde yetistirirseniz ona gore para kazanir, ona gore is bulursunuz. Bir seyleri kolaylastiran teknoloji ayni zamanda daha zor problemleri de ortaya cikarir.
2) Herkesin yapabilecegi bir meslek degil bu. Bu kadar patlamasinin bir reaksyonu olacak. Hatri sayilir insanin zorlanip yeterince basarili olamayacagini dusunuyorum. Evet, asosyal bir tarafi var. Gunde 10 saate yakin bilgisayar basinda geciriyorsun neredeyse. Kod yazmak zorunda degilsin ama yine isin buyuk oranda bilgisayar basinda gececek. Eger kriptografi vs kasiyorsan da paper yazacak, matematik kastiracaksin.
3) Algoritma gelistirmenin kendisi matematik. Bazi spesifik algoritmalar icin ekstra matematik ogrenmek gerekiyor. Oyun gelistirmek icin vektorel matematik bilmek gerekiyor. Agirlikli backend yaziyorum, turev integral alarak gecirmiyorum zamanimi. Ama yapmam gereken durumlar da oluyor.
Ornegin optimizasyon ile ilgili bir problemle ugrasiyorsan ( ki backend de optimizasyon yaparsin, frontend ciler bilmez boyle seyleri ) gradient descent nedir bileceksin, en temel seylerden bir tanesi.
Gradient descent - Wikipedia
Diyelim ki bekledigin sonuclari alamadin, bunun heavy ball varyantini calisip implementasyonunu yapacaksin.
Gradient Descent and Momentum: The Heavy Ball Method - Boostedml
Diyelim ki bunu implemente eden kutuphane kullandin, arka planda ne yaptigini yine bileceksin.
Eger sadece aldim verdim isleri yapan basit bir projede calisiyorsaniz 4 islemden fazlasini yapmadan hayatinizi tamamlarsiniz. Eger saglam projelerde calisiyorsaniz hem ona gore kazanciniz artar, hem de boyle seyleri bilmeniz beklenir. Basit bir SSL sertifikasinin ve SSL Handshake'in arkasinda bile dehset Asal Sayi Cebir bilgisi var.
Agirlikli olarak Discrete Matematik, Lineer matematik ve standart Calculus yeterli olur cogu is icin. Ama ben ekstra olarak Istatistik ve Olasilik teorisi de oneririm universitede secmeli veriyorlarsa.