Bilgisayar mühendisliğinin geleceği

Selamlar, bilgisayar mühendisliği şu an çok popüler ve ben de bu bölümü okumak istiyorum puanım yeterse. Merak ettiğim birkaç soru var.
Şu noktaya da değinmek isterim. Benim sınava girdiğim dönemde de inşaat mühendisliği popülerdi ve güzel bir meslekti. 3.5 sene okuduktan sonra bölümü bıraktım ve bilgisayara geçtim. Neden mi? Çünkü bir inşaat mühendisi olmak istemiyordum bu kadar.
Okul tercihini neye göre yaptığına çok dikkat et ki gelecekte pişman olma. Unutma "Tecrübeyi tecrübe etmek ahmaklıktır."

Şu noktaya da değinmek isterim. Benim sınava girdiğim dönemde de inşaat mühendisliği popülerdi ve güzel bir meslekti. 3.5 sene okuduktan sonra bölümü bıraktım ve bilgisayara geçtim. Neden mi? Çünkü bir inşaat mühendisi olmak istemiyordum bu kadar.
Okul tercihini neye göre yaptığına çok dikkat et ki gelecekte pişman olma. Unutma "Tecrübeyi tecrübe etmek ahmaklıktır."
İlgim var ve sevdiğim bir meslek. Popüler olduğu için değil aslında uğraşmak hoşuma gidiyor, arada bir amatörce uygulamalar yapmaya çalışıyorum zaten. Kafamdaki soru işaretleri için açtım konuyu.

Cevap veren herkese teşekkürler :).

1- Wix, App invertor gibi kod yazmadan uygulama, web site yapılabilen alanlar da oluştu son zamanlarda. Merak ettiğim yakın gelecekte kod yazma devri bitecek mi? Scratch mantığı gibi mi yapılacak uygulamalar? Sizce bilgisayar mühendisliği ölebilir mi?
2- Okuyan öğrenciler ve mesleği bilgisayar mühendisliği olan arkadaşlar bölümü önerir misiniz? Sonuçta sürekli bilgisayar başında haliyle biraz asosyal olunabiliyor. Kendi izlenimlerinizi yazar mısınız?
3- Üniversitede görülen üst düzey matematik mühendislikte hangi alanda kullanılıyor, örneğin back end geliştiricinin bu matematik bilgisine ihtiyacı var mıdır gerçekten?

Zamanim az oldugu icin cok ozet cevap verecegim.

1) Hayir. Her problem yapay zeka ile cozulemez. Ne kadar ilerlerse ilerlesin bilgisayar muhendisine ihtiyac olacak. Ac kalmamak icin uygulama gelistirmenin zor olmasina ihtiyaciniz yok. Zor problemler var, kolay problemler var hayatta. Siz kendinizi zor problemleri cozecek sekilde yetistirirseniz ona gore para kazanir, ona gore is bulursunuz. Bir seyleri kolaylastiran teknoloji ayni zamanda daha zor problemleri de ortaya cikarir.

2) Herkesin yapabilecegi bir meslek degil bu. Bu kadar patlamasinin bir reaksyonu olacak. Hatri sayilir insanin zorlanip yeterince basarili olamayacagini dusunuyorum. Evet, asosyal bir tarafi var. Gunde 10 saate yakin bilgisayar basinda geciriyorsun neredeyse. Kod yazmak zorunda degilsin ama yine isin buyuk oranda bilgisayar basinda gececek. Eger kriptografi vs kasiyorsan da paper yazacak, matematik kastiracaksin.

3) Algoritma gelistirmenin kendisi matematik. Bazi spesifik algoritmalar icin ekstra matematik ogrenmek gerekiyor. Oyun gelistirmek icin vektorel matematik bilmek gerekiyor. Agirlikli backend yaziyorum, turev integral alarak gecirmiyorum zamanimi. Ama yapmam gereken durumlar da oluyor.
Ornegin optimizasyon ile ilgili bir problemle ugrasiyorsan ( ki backend de optimizasyon yaparsin, frontend ciler bilmez boyle seyleri ) gradient descent nedir bileceksin, en temel seylerden bir tanesi.
Gradient descent - Wikipedia
Diyelim ki bekledigin sonuclari alamadin, bunun heavy ball varyantini calisip implementasyonunu yapacaksin.
Gradient Descent and Momentum: The Heavy Ball Method - Boostedml
Diyelim ki bunu implemente eden kutuphane kullandin, arka planda ne yaptigini yine bileceksin.
Eger sadece aldim verdim isleri yapan basit bir projede calisiyorsaniz 4 islemden fazlasini yapmadan hayatinizi tamamlarsiniz. Eger saglam projelerde calisiyorsaniz hem ona gore kazanciniz artar, hem de boyle seyleri bilmeniz beklenir. Basit bir SSL sertifikasinin ve SSL Handshake'in arkasinda bile dehset Asal Sayi Cebir bilgisi var.

Agirlikli olarak Discrete Matematik, Lineer matematik ve standart Calculus yeterli olur cogu is icin. Ama ben ekstra olarak Istatistik ve Olasilik teorisi de oneririm universitede secmeli veriyorlarsa.

Zamanim az oldugu icin cok ozet cevap verecegim.

1) Hayir. Her problem yapay zeka ile cozulemez. Ne kadar ilerlerse ilerlesin bilgisayar muhendisine ihtiyac olacak. Ac kalmamak icin uygulama gelistirmenin zor olmasina ihtiyaciniz yok. Zor problemler var, kolay problemler var hayatta. Siz kendinizi zor problemleri cozecek sekilde yetistirirseniz ona gore para kazanir, ona gore is bulursunuz. Bir seyleri kolaylastiran teknoloji ayni zamanda daha zor problemleri de ortaya cikarir.

2) Herkesin yapabilecegi bir meslek degil bu. Bu kadar patlamasinin bir reaksyonu olacak. Hatri sayilir insanin zorlanip yeterince basarili olamayacagini dusunuyorum. Evet, asosyal bir tarafi var. Gunde 10 saate yakin bilgisayar basinda geciriyorsun neredeyse. Kod yazmak zorunda degilsin ama yine isin buyuk oranda bilgisayar basinda gececek. Eger kriptografi vs kasiyorsan da paper yazacak, matematik kastiracaksin.

3) Algoritma gelistirmenin kendisi matematik. Bazi spesifik algoritmalar icin ekstra matematik ogrenmek gerekiyor. Oyun gelistirmek icin vektorel matematik bilmek gerekiyor. Agirlikli backend yaziyorum, turev integral alarak gecirmiyorum zamanimi. Ama yapmam gereken durumlar da oluyor.
Ornegin optimizasyon ile ilgili bir problemle ugrasiyorsan ( ki backend de optimizasyon yaparsin, frontend ciler bilmez boyle seyleri ) gradient descent nedir bileceksin, en temel seylerden bir tanesi.
Gradient descent - Wikipedia
Diyelim ki bekledigin sonuclari alamadin, bunun heavy ball varyantini calisip implementasyonunu yapacaksin.
Gradient Descent and Momentum: The Heavy Ball Method - Boostedml
Diyelim ki bunu implemente eden kutuphane kullandin, arka planda ne yaptigini yine bileceksin.
Eger sadece aldim verdim isleri yapan basit bir projede calisiyorsaniz 4 islemden fazlasini yapmadan hayatinizi tamamlarsiniz. Eger saglam projelerde calisiyorsaniz hem ona gore kazanciniz artar, hem de boyle seyleri bilmeniz beklenir. Basit bir SSL sertifikasinin ve SSL Handshake'in arkasinda bile dehset Asal Sayi Cebir bilgisi var.

Agirlikli olarak Discrete Matematik, Lineer matematik ve standart Calculus yeterli olur cogu is icin. Ama ben ekstra olarak Istatistik ve Olasilik teorisi de oneririm universitede secmeli veriyorlarsa.
Bayağı özet olmuş hocam😁

1- O tip uygulamalar artacaktır. Ama verimli, güzel iş yapmak için yine adam akıllı kod yazmak gerekecektir. Her şey için de Scratch tipi şeyler yapılamaz. Çok fazla çeşit gerekir. Bunun gerçekleşmesi bile zaman alır. Meslek ölebilir ama onu görecek kadar ömrüm olduğunu sanmıyorum ben.
2- Okuyorum ben. Yatkınlığın varsa oku. Bunu her bölüm için söylerim ben. İşini hakkıyla, güzelce yapan adam işsiz kalmaz. Benim babam tabiri caizse amele olmasına rağmen peşinden koşan firmalar var. Adam ben emekli oldum, sıkıldım. Çalışmayacağım diyor. 50-55 yaşında. Uzun yıllar ustabaşıydı. 5-10 yıl daha çalışabilir, patronlar istiyor ama o istemiyor.
3- Calculus aslında çok da üst düzey değil. Diğer görülen konular da öyle. Matematik bölümü okunursa asıl o üst düzey ve gayet gereksiz (matematik bölümü dışında neredeyse hiçbir işe yaramayan) konular görülüyor. Calculus'ün çok çeşitli kullanım alanları var. Mesela Tesla firması çok güzel kullanıyordur. Ama onlar için genel olayları bilmek yeterli. Lazım olunca kullanabilecek durumda olmak. Senin olayı ileri matematik olarak görmen hata. Genel bir düşünce yapısı kazandırır insana. O bile yeter. Çok çeşitli durumlarda da kullanılıyor çeşitli şeyler. Projeden projeye sana lazım olabilir o gördüklerin.

Biraz da konuda yazılanlara cevap vereyim.
14 yaşındaki çocuğun yazdığı kod ile bilgisayar mühendisinin yazdığı kod arasında dağlar kadar fark vardır. Çalışıyor olmasından çok nasıl çalıştığı önemlidir.
Asosyallik kısmında haklı. O sadece insanların uydurması. Asosyallik çoğu zaman isteğe bağlıdır. Tanımı da çok güzel değildir, kişiden kişiye değişebilir. Keza bilgisayar mühendisi ile yazılım mühendisi aynı değildir. Sadece kod olarak düşünme.
Amerika'ya gidecek adam Türkiye'de işsiz kalmaz zaten. Kabaca 3 çeşit bilgisayar mühendisi vardır diyeyim. Birisi adı olan okullarda okumuş, Amerika'da çalışma potansiyeli olanlar. Diğeri çok da iyi olmayan ama idare eden okullarda okumuş, düzgün biriyse işsiz kalmayacak olanlar. Sonucusu ise gittiği okulun da okuduğu bölümün de hiçbir şey ifade etmediği kişiler. Kişi gerçekten çok iyi ise ancan bir üst duruma geçebilir. İşte bu kişiler mühendisler işsiz diye ortalıkta geziyor. Sen Batman Üniversitesinde daha kontenjanı dolmamış bölümden mezun olursan tabii ki de işsiz kalırsın.
Yapay zeka öyle basit bir şey değil. Daha çok yolu var.
Web sitelerinin aslında bir işe yaramadığını söylemiş. Çok haklı. Özellikle Türklerde var bu. CSS, HTML öğrenip programcıyım ben. Bir de üstüne Python eklersem 4 yıllık okul bitirmiş seviyesine gelirim gözüyle bakıyorlar. Asıl hesap kitap işlerinden uzakta 2 çizgi göstermekten başka bir şey değil o Wix.

@bitwise
@Vavien.
İkinize de teşekkür ederim, çok açıklayıcı oldu. Bir sorum daha olacaktı. Derslerim iyi, hedefim de hem oturduğum şehirde olması hem de sıralaması yüksek de olsa ODTÜ, Boğaziçi gibi üniversiteler kadar yüksek olmadığı için İstanbul Teknik Üniversitesi. Bu üniversiteden mezun olan biri için önü açıktır diyebiliriz galiba. Bazen Youtube üzerinde izlediğim videolarda görüyorum yüksek lisans yapmanız çok katkı sağlar diyorlar. Sonuç olarak İTÜ gibi bir üniversiteden mezun olan birine önü açık diyebilir miyiz ve yüksek lisans mı yoksa iş hayatına atılmak mı daha mantıklı olur?

Tabi daha erken bunlar için ama en azından kafamda bir şeyler oluşuyor araştırdıkça.

Selamlar, bilgisayar mühendisliği şu an çok popüler ve ben de bu bölümü okumak istiyorum puanım yeterse. Merak ettiğim birkaç soru var.
1- Wix, App invertor gibi kod yazmadan uygulama, web site yapılabilen alanlar da oluştu son zamanlarda. Merak ettiğim yakın gelecekte kod yazma devri bitecek mi? Scratch mantığı gibi mi yapılacak uygulamalar? Sizce bilgisayar mühendisliği ölebilir mi?
2- Okuyan öğrenciler ve mesleği bilgisayar mühendisliği olan arkadaşlar bölümü önerir misiniz? Sonuçta sürekli bilgisayar başında haliyle biraz asosyal olunabiliyor. Kendi izlenimlerinizi yazar mısınız?
3- Üniversitede görülen üst düzey matematik mühendislikte hangi alanda kullanılıyor, örneğin back end geliştiricinin bu matematik bilgisine ihtiyacı var mıdır gerçekten?

Bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim, ona göre cevaplıyorum.
1) Benim şimdiye kadarki gözlemlerime göre kod yazmak bu meslekte en basit örnek. Çok daha geniş bir alanla ilgileniyoruz ve kod yazmadan oluşturulan uygulamaların mesleğimizi öldüreceğine asla inanmam. O uygulamaları da bilgisayar mühendislerinin yazdıklarını unutmamak gerek. :)
2) Bölümü çok seviyorum, başladıktan sonra başka bölümde okumayı hayal bile edemez oldum. Hatta başka insanlar nasıl başka bölümleri okuyorlar ya diye şaşırıyorum. Asosyal olma meselesine katılmıyorum. Hatta komik buluyorum. İnsan ilişkileri gerektiren meslekler dışında masa başı çalıştığın hangi meslek bilgisayar mühendisliğinden farklı ki? Hangisinde çılgınca eğlenip sosyalleşiyorsun? Bilgisayar karşısında olduğun süre tamamen ders çalıştığın veya işini yaptığın süre. O süreden sonra ne yapacağın sana kalmış. İster sosyalleş ister daha çok çalış.
3)Çok üst düzey bir matematik gördüğümüzü söyleyemem. Yine de iyi matematik ve fizik bilgisi alıyorsun. E mühendis adını alıcaksak bunlar gerekli zaten. Her şeyden önce bu dersler analitik düşünmemize katkı sağladığı için gerekli diye düşünüyorum. Henüz direkt kullanmadım ama birçok alanda mesela yapay sinir ağları, deep learning gibi spesifik noktalara gelince özellikle 1.sınıfta aldığımız matematik dersleri tekrar tekrar karşımıza çıkıyor diye okuyorum. Hatta sonraki sınıflarda aldığımız bazı derslerin tanımında ön koşul olarak bu matematik derslerindeki bilgiler gerekli oluyor.

Son düzenleme:
@bitwise
@Vavien.
İkinize de teşekkür ederim, çok açıklayıcı oldu. Bir sorum daha olacaktı. Derslerim iyi, hedefim de hem oturduğum şehirde olması hem de sıralaması yüksek de olsa ODTÜ, Boğaziçi gibi üniversiteler kadar yüksek olmadığı için İstanbul Teknik Üniversitesi. Bu üniversiteden mezun olan biri için önü açıktır diyebiliriz galiba. Bazen Youtube üzerinde izlediğim videolarda görüyorum yüksek lisans yapmanız çok katkı sağlar diyorlar. Sonuç olarak İTÜ gibi bir üniversiteden mezun olan birine önü açık diyebilir miyiz ve yüksek lisans mı yoksa iş hayatına atılmak mı daha mantıklı olur?

Tabi daha erken bunlar için ama en azından kafamda bir şeyler oluşuyor araştırdıkça.

Ben 3-4 sene calistiktan sonra yuksek lisans yapmaya karar verdim. Yaparken de isi birakmadim, nazim geciyordu remote/part-time calisarak devam ettim. Master yapmak zorunda degilsin ama ben okumayi seven bir bunye oldugum icin yaptim. Ayrica kimi sirketlerin dikkatini cektigini dusunuyorum, master bittikten sonra Google ve Microsoft ile mulakat yaptim her ikisinde de tezim hakkinda konustuk.

X universitesinden mezun olursan onun aciktir demek zor, cok fazla parametre var. Ama kendini gelistirdigin muddetce iyi yere gelirsin. Universitenin network tarafi da cok onemli, benimle ayni dersleri alip da bugun herkesin bildigi sirketlerde CEO - CTO olan arkadaslarim var. Bir telefonuna bakiyor o sirketle iliskileri saglamlastirmak. Husamettin Universitesi mezunu olursan bunu elde edemezsin.

Okulun bittigi zaman yuksek lisans yapip yapmamaya kendin karar vermelisin. Master yaparken para kazanmayacaksin cok buyuk ihtimalle, o kadar maasi birakip 2 sene master yapmama deger mi diye de dusunebilirsin. Yalan yok, ben master yaptigim sirada bazen odevleri yaparken "Bunu bir sirket icin yapsam X lira verirlerdi bana, bedavaya yapiyoruz" diye dusunup duruyordum. Zamanin kiymetli olmaya basliyor. Sacma sapan seyler icin IDE acmak istemiyorsun.

Ben 3-4 sene calistiktan sonra yuksek lisans yapmaya karar verdim. Yaparken de isi birakmadim, nazim geciyordu remote/part-time calisarak devam ettim. Master yapmak zorunda degilsin ama ben okumayi seven bir bunye oldugum icin yaptim. Ayrica kimi sirketlerin dikkatini cektigini dusunuyorum, master bittikten sonra Google ve Microsoft ile mulakat yaptim her ikisinde de tezim hakkinda konustuk.

X universitesinden mezun olursan onun aciktir demek zor, cok fazla parametre var. Ama kendini gelistirdigin muddetce iyi yere gelirsin. Universitenin network tarafi da cok onemli, benimle ayni dersleri alip da bugun herkesin bildigi sirketlerde CEO - CTO olan arkadaslarim var. Bir telefonuna bakiyor o sirketle iliskileri saglamlastirmak. Husamettin Universitesi mezunu olursan bunu elde edemezsin.

Okulun bittigi zaman yuksek lisans yapip yapmamaya kendin karar vermelisin. Master yaparken para kazanmayacaksin cok buyuk ihtimalle, o kadar maasi birakip 2 sene master yapmama deger mi diye de dusunebilirsin. Yalan yok, ben master yaptigim sirada bazen odevleri yaparken "Bunu bir sirket icin yapsam X lira verirlerdi bana, bedavaya yapiyoruz" diye dusunup duruyordum. Zamanin kiymetli olmaya basliyor. Sacma sapan seyler icin IDE acmak istemiyorsun.
Hocam ayıptır sorması,
1-Şu an hangi şirkette hangi pozisyonda çalışıyorsunuz?
2-Yüksek lisans yapmak gerekli mi, yaparsam bu benim için artı ve daha çok iş imkanı getirir mi?
3-Yine ayıptır sorması ne kadar maaş alıyorsunuz?

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı