Bilgisayar mühendisliğinin geleceği

Makaleler
1
Selamlar, bilgisayar mühendisliği şu an çok popüler ve ben de bu bölümü okumak istiyorum puanım yeterse. Merak ettiğim birkaç soru var.
1- Wix, App invertor gibi kod yazmadan uygulama, web site yapılabilen alanlar da oluştu son zamanlarda. Merak ettiğim yakın gelecekte kod yazma devri bitecek mi? Scratch mantığı gibi mi yapılacak uygulamalar? Sizce bilgisayar mühendisliği ölebilir mi?
2- Okuyan öğrenciler ve mesleği bilgisayar mühendisliği olan arkadaşlar bölümü önerir misiniz? Sonuçta sürekli bilgisayar başında haliyle biraz asosyal olunabiliyor. Kendi izlenimlerinizi yazar mısınız?
3- Üniversitede görülen üst düzey matematik mühendislikte hangi alanda kullanılıyor, örneğin back end geliştiricinin bu matematik bilgisine ihtiyacı var mıdır gerçekten?

Bilgisayar mühendisi değilim ancak 2.soruna bir açıklık getirmek isterim. Bilgisayar mühendisliği, Yazılım Mühendisliği gibi bölümlerde düşünülenin aksine çok daha fazla sosyal bir insan oluyorsunuz ve zaten öyle de olmanız gerekiyor.

1-Kod yazma devrini bitirecek uygulamaları geliştirmek için bile kod yazmanız gerekir. Bu sektör geleceği olan bir sektör. Ölecekse de bizim ömrümüz yetmez bunu görmeye :)
2-Tavsiye ederim. Okuması zor ama sonucuna değeceğini düşünüyorum.
3- Üst düzey matematik dediğiniz konu bizim için lineer cebir, türev-integral ve olasılık konularıyle sınırlı. Çok da üst düzey değil yani.

Benim lise zamanlarımda geleceği açık diyorlardı ama inanmıyorum. Yapay zeka gümbür gümbür geliyor. İnsanın aylarca uğraştığı kod dizilimlerini 5 yıla kalmadan anında yazabilecek hale gelecekler. Ayrıca bilgisayara ilgi duyan insan sayısı fazla olduğu için çok fazla tercih ediliyor. Bu da iş bulmayı zorlaştıran etmenlerden. Ayrıca bu yazılım işi zeki insanlar tarafından kitap okuya okuya, deneme yanılma yöntemleri ile ve internetten ders dinleme ile halledilebiliyor. Benim arkadaş tıp okuyor mesela, adam az önceki dediklerimi yaparak programlar yazabiliyor. Tabi bu arkadaş zeki birisi, tıp ve yazılımı aynı anda götürebiliyor. Sonuç olarak önü kapalı bir meslek olduğunu düşünüyorum. Günümüzde iş yapacak olan şey yapay zeka çalışmalarıdır. Yapay zekada ustalaşan birinin önü açıktır diyorum ben.

Bilgisayar mühendisliği bir meslek değil, bölüm. Yazılım ölmez, ama çok büyük beklentilerle bu işe atılanların hepsinin başarılı olması mümkün değil. Hazır templatelarla yapılan, sırf ön yüzden oluşan bir websitesi yapmak ile programlama çok alakasız şeyler, web sitesinin dışarıdan gördüğünüz kısmı sadece kabuğu.

Bölümü neyin içine girdiğini bilen insanlara öneririm. Sorunlarınızı uzun uzun araştırıp kendiniz çözüyorsanız, bunun için saatler harcayabiliyorsanız ve bundan nefret etmiyorsanız öneririm. Asosyallik kısmı o kadar klişe ki yıllardır :D Her şey bilgisayarla yapılıyor zaten artık, herhangi bir designer, mimar hatta ve hatta avukat bile bilgisayar başında genelde. Amerikan filmlerinde gösterilen sivilceli, aşırı sıska ya da şişman, sevgilisi olmayan, topluma uyum sağlayamayan görüntü yüzünden insanlarda böyle bir imaj oluştu.

Alanına göre çok değişir, ama piyasadaki yazılımcıların %90'ından fazlası o seviye matematik, fizik kullanmayacak, zaten üniversite farklı farklı konularda temel atmak için, mesleği öğretmiyor. Ben standart 4 işlem ve genel mantık kullanıyorum sadece işimde.

1. Bilgisayar mühendisliğinin ölme gibi bir şansı yok. Dönemin teknolojisi ne ise, ona göre şekillenir yapılacak işler. Her zaman, her yerde back end işler olacaktır.
2. Asosyallikle yakından uzaktan alakası yok, asıl okul okunmaz da kendini geliştirmeye çalışıp bilgisayar sektörüne girmeye çalışırsan asosyal olursun.
3. Vardır. Ne kadar yok desen de analitik zekanı geliştirir. Sandığın gibi matematikler de değil bu arada. Biz ayrık matematik dersinde devreler ve mantık üzerinden görüyoruz dersi mesela. Algoritma mantığı ağırlıklı olarak veriliyor o tarz derslerde.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı