Bilgisayar parçaları içinde cayma hakkı kaldırıldı mı?

Makaleler
1
Yer
Ankara
1 Ekim 2022'den itibaren geçerli olmak üzere telefon, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlar için cayma hakkı kaldırılmış fakat yönetmelikte "bilgisayar" olarak belirtilmiş, tek tek parçalara (işlemci, RAM, SSD vb.) Dair bir ibare ya da tanımlama göremedim. Bunlarda da cayma hakkı kaldırıldı mı?

Sonuç olarak herkesin kafası karışık anladığım kadarıyla.

Arkadaş bu işin ticaretiyle uğraşıyor galiba, pek mutlu olmuş.

Herkesin, bilgisayarın her parçasını bilme zorunluluğu yok. Uyumsuzluk dediğiniz şey aynı model RAM'lerde bile çıkabiliyor, dual channel olan RAM'lerin dual çalışmadığı bile oluyor. Böyle büyük büyük konuşuyorsunuz, sonra yaşayınca aklınız başınıza ancak geliyor. O etiketlere falan da o kadar güvenmeyin. Nelerin sahteleri yapılmıyor ki onun sahtesi yapılmasın...

Cayma hakkı, dolandırıcılık yapan esnafların iki kere düşünmesini sağlayacak nadir şeylerden biriydi. Özellikle teknik olarak detayı olan ürünlerde kaldırılması, dolandırıcı esnafa bayram ettirecek. Neyse, inşallah sandıkta bunları unutmayız.

Ben zaten tamamen katılmıyorum yaptıklarına. Daha detaylandırılmalıydı. Ama eskisine göre bir gelişme sonuçta.

Satıcıyı düşünen kim?
Ben niye satıcıyı düşüneyim? Ayıplı ürün vermeseymiş o zaman. Ben olmasam satıcının vasfı ne? Satıcı alıcısını düşünecek. Siz bu konuya satıcı açıdan bakıyorsunuz. Ne satıyorsunuz ki bu kadar empati kuruyorsunuz satıcı ile?

Artı -2 Eksi
Gerçekten çok mantıklı(!) İade haklarının alınması mı gerekiyordu yani hangi parça uyumlu mu değil mi öğrenmek için? Anlamıyorum sizi.

Hadi parça uyumlu çıktı diyelim, ya bozuk çıkarsa? Nasıl geri verecek adam? Azıcık mantık, bodoslama girmeyin.

Bozuk cikan urunle cayma hakkinin ne alakasi var? Cayma hakki olsa da olmasa da degistirmek zorunda zaten onu.

Adam kulaklik yada mouse aliyor mesela. Kutusunu yirtarak aciyor yada 10 gun kullanip begenmedim deyip geri gonderiyor. Bu tarz durumlarda saticinin sucu ne? Herkesi kendiniz gibi iyi niyetli dusunmeyin. Saticinin kotusu oldugu gibi kullanicinin da var.

Bozuk cikan urunle cayma hakkinin ne alakasi var? Cayma hakki olsa da olmasa da degistirmek zorunda zaten onu.

Adam kulaklik yada mouse aliyor mesela. Kutusunu yirtarak aciyor yada 10 gun kullanip begenmedim deyip geri gonderiyor. Bu tarz durumlarda saticinin sucu ne? Herkesi kendiniz gibi iyi niyetli dusunmeyin. Saticinin kotusu oldugu gibi kullanicinin da var.
Satıcı isterse göndermeyebilir. Alıcı dava açarsa da satıcı alıcının yaptığı hasarı gösterir olay kapanır. Ama şimdi artık o da yok. Gerçek kullanıcı ne yapsın?

Mesela adam kronik sorunlu ürünü satıyor, arıza çıkınca kullanıcı hatası deyip işin içinden sıyrılıyor.

Satıcının gönlü olup da garantiye alırsa süreç en az 15 gün sürüyor. 15 gün boyunca elin boş bekliyorsun, ürün acil miymiş, ihtiyacın mı varmış hiç önemli değil. İkame ürün uygulaması falan bu ülkede hayal zaten. Tüketici de ne yapsın, arıza bildirmek yerine cayma hakkı kullanıyor.

Mesela satıcının sürekli garantiye giden ürünü iade alması ya da aynısıyla, değilse daha üstüyle değiştirme yükümlülüğü var ama uymuyor.

Kimseyi kendimiz gibi iyi niyetli sanımyoruz ama bu ülkenin esnafını hiç bir durumda iyi niyetli saymak gibi bir lüksümüz yok. Yoksa kazıklanırız, açık ve net.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı