Bilgisayar programcılığı, DGS ve ön lisans hakkında tavsiyeler

UmursamayanAdam

Hectopat
Öncelikle merhaba. Bilgisayar programcılığı asıl istediğim bölüm ama 2 yıllık diye hep vazgeçtim. Vazgeçtim dedim, aslında kafamda hep bir yerlerde vardı bu bölüm. DGS ile geçiş yapabileceğimi öğrendim. DGS ile herhangi bir bölümde üniversiteyi 4 yıllığa tamamlasam yeter, çünkü iş ilanlarına baktığımda hep üniversite mezunu ve yüksek lisans mezunu aradıklarını gördüm. 15 ilandan sadece 2 tanesinde ön lisans mezunu kabul ediyorlar. TYT yapıyorum, AYT yapamıyorum, daha doğrusu çok uğraşmıyorum. Bu yüzden full TYT çalışıp bilgisayar programcılığı + DGS ile 4 yıllık üniye tamamlamak istiyorum. İlk hedefim DGS ile YBS bölümü. O olmazsa herhangi bir bilişim bölümünde 4 yıllığa tamamlamaya çalışacağım.

Üniversite mezunu yazan ilanlara başvuru yapabilir miyiz? Ön lisans da okusak nihayetinde üniversite okuyoruz kafasıyla bakıyorum.

Eğer bu iş mantıklıysa TYT çalışmaya devam edeceğim, DGS için de matematik çalışacağım. Şu an TYT denemelerinde sayısal kısmı yapmıyorum ve sıralamam 500K falan oluyor. Sayısalı da yapsam bunu 300K'ya indiririm. Ama bilgisayar programcılığı okuyup aç kalmaktan da çok korkuyorum. DGS ile herhangi bir bölüm ile 4 seneliğe yükseltebilir miyim?

Mantıklı olan ve mantıksız olan şeyler nedir yazarsanız sevinirim. Açık konuşayım, AYT için kendime asla güvenmiyorum. TYT konularını iyi kötü biliyorum, hakimim. AYT'ye çalışmak yerine TYT'ye adam gibi çalışıp 2 senede olsa adam gibi bir üniversite kazanmak istiyorum.

Beklentinizin ne olduğuna göre değişir. Bilgisayar programcılığı mezunuyum, şahsen şimdiki aklım olsa kesinlikle seçmezdim. Şahsen bir iş veren olsaydım, bölümden mezun olan kimseyi işe almazdım. Ek olarak DGS ile lisansa tamamlamak da biraz sıkıntı. Kontenjanlar çok çok az.

Beklentinizin ne olduğuna göre değişir. Bilgisayar programcılığı mezunuyum, şahsen şimdiki aklım olsa kesinlikle seçmezdim. Şahsen bir iş veren olsaydım, bölümden mezun olan kimseyi işe almazdım. Ek olarak DGS ile lisansa tamamlamak da biraz sıkıntı. Kontenjanlar çok çok az.
Neden bu bölümden mezun olanlara iş vermezdiniz hocam. Bilgisayar programcılığı mezunu olup karşınıza bütün istediğiniz dilleri bilen birisi çıksa direk es mi geçersiniz.

Ayriyeten iş buldunuz mu

Bilgisayar programcılığı okunur mu bilmiyorum fakat DGS hakkında bir kaç yorum yapayım.

DGS'ye güvenipte iş yapmayın bence. Şu an bende ön lisans makine okuyorum, sınıfımdaki abartısız herkesin hedefi DGS ile mühendisliğe tamamlamak. Üniversiteler en fazla 2 kontenjan açıyor ki o da çok nadir. DGS ile iyi bir şey yapmak için hiç yoksa ilk 100'e girmek şart.
Girseniz bile DGS'de çoğu okul 1 veya 2. sınıftan başlatıyor. 3. sınıftan devam ettirse de alttan çok fazla ders oluyor.
Kaldı ki 2. sınıftan bile devam etseniz muhtemelen çoğu konuyu anlamayacaksınız. Zaten DGS öğrencileri en az 1 ay geç başlıyor, bu yüzden notlarınız da olmayacak. Sınavlarda ekstra zorlanacaksınız.
Bunların hepsinin yanı sıra DGS'nin kaldırılıp kaldırılmayacağı da meçhul. Yarın çıkıp DGS'yi kaldırdık da diyebilirler. Yani kaldırılmayacağının bir garantisi yok.
Önünüzde YKS varken bence DGS'yi düşünüpte bir şey yapmayın.

Kardeşim selamlar. Başka bir bölümde DGS ile geçişi ben 7-8 yıl önce yapmıştım. Geçerken bölümlerin hepsine geçilemiyordu. Yani mutlaka bağlantılı bölümler olmalıydı 2 yıllık okuduğun bölüm. Güncel hakkında bilgim yok. Bunu bir araştır büyük ihtimalle hala aynıdır.

Geçiş yaptığında iki okulun program denkliği ve içeriklerine göre derslerin gözden geçiriliyor. Sonra sende içeriği uymayan yada zayıf olan dersleri tekrar alıyorsun. Bu çok gözünü korkutmasın eğer planını iyi yaparsan 1-2-3-4 demeden derslerin bazılarından tekrar ederken bazılarından muaf sayılabiliyorsun. Ders içeriklerine falan bağlıydı yani. Bu geçiş sana 3.5 yılda da mezuniyet imkanı sağlayabilir 5 yılda da olabilirsin.

İş - güç ve aç kalmak konusunda korkman normal. Çünkü işsiz sayısı fazla, tecrübesiz diye yada x nedenden dolayı işe girme olasılığın olmuyor yada düşük oluyor dolayısıyla iş bulmak özellikle mezun olduğun alanda iş bulman zor. Özellikle yaşadığın şehir İstanbul - Ankara - İzmir gibi değilse. Ben ''kendini öne çıkaran bir özelliğin olmalı öyle olursa iş bulursun'' gibi bir şey söylemeyeceğim çünkü genelde gördüğüm tanıdık vasıtasıyla iş bulmalar oluyor. Yani üniversite dönemimde benim bilgimin yarısı kadar alanla ilgili bilgisi olmayan insanlar kapısının önünden geçemeyeceğimiz yerlerde işe girdiler.

2 yıllık okurken benim sana tavsiyem staj mantığında ücretsiz şekilde yapabiliyorsan resmi yollarla gir bir yerlere yol paranı alabilirsen a ve çalış. Dönem sonrası olursa okulun aksamamış olur. Bakarsın çalıştığın yer sana kal bizle okul bitince devam et falan der.

Sıralama - TYT gibi şeylerle ilgili bilgim yok o konuda yorum yapıp yanlış yönlendirmeyeyim. DGS konusundaki yorumlarda 7-8 yıl önceki tecrübeme dayanıyor güncelle fark olabilir yine bir kontrol etmekte fayda var. Çalışmalarında başarılar.

Neden bu bölümden mezun olanlara iş vermezdiniz hocam. Bilgisayar programcılığı mezunu olup karşınıza bütün istediğiniz dilleri bilen birisi çıksa direk es mi geçersiniz.

Ayriyeten iş buldunuz mu
Eğitim kalitesi benim gittiğim yerde(Ege Üniversitesi) çok kötüydü. Yapay zeka olmasa sınıftakiler nasıl mezun olurdu, hiçbir fikrim yok. Mezun olan kimsenin doğru düzgün bir ürün ortaya koyabileceğini sanmıyorum(sadece bölümden öğrendikleriyle). Eğer yazılım hakkında hiç bilginiz yoksa ve temel oluşturup kendiniz üzerinize koyacaksanız belki düşünebilirsiniz ama ben çok pişman oldum kendi tercihimden. DGS ile açık öğretim yönetim bilişim sistemleri okuyorum şu an. İş bulamadım, çok da düzgün aradığım söylenemez aslında. Ancak staj bulmak bile bir işkenceydi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı