Bilgisayar toplama hakkında bilgiler nelerdir?

hucre on bir

Megapat
Makaleler
2
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhaba, bilgisayar toplamayı bilmiyorum.
-Bu öneri sistemde ekran kartları ters olursa olur mu? Olmazsa niye olmaz?
-Sanırım işlemci içinden soğutma çıkıyor. İçinden çıkanı takar isem ne gibi eksiklik olur?
-Sıvı soğutma ne önerirsiniz? Ve niye o sıvı soğutmayı önerdiniz?
- Daha düşük fiyatlı ekran kartı ne önerirsiniz?
- İşlemcilerde dahili ekran kartı var mı? Varsa modelleri nedir?
Şimdiden teşekkürler :) .

technopat.PNG

Son düzenleme:
-Ters olursa derken neyi kastettiniz anlamadım. Ancak görüntüyü diyorsanız,anakart doğru monte edilirse slottaki ekran kartının üstündeki yazılar (örneğin GeForce GTX)düz görünecektir.
Intel tarafında ****K işlemciler,Ryzen tarafında 1600X,1700X,1800X işlemcilerde soğutucu bulunmaz. Ryzen ile gelen soğutucu iyidir,bir şey kaybetmezsiniz. Aynısını Intel için söyleyemem ama :)
-Kaliteli bir hava soğutma yeterli olacaktır. Bu konularda bilgim yok,tavsiye veremem.
-Asus tarafında XFX RX580 XXX Edition 8 GB, MSI tarafında Inno3D GTX 1060 6 GB Twin X2
-Intel'lerde dahili grafik işlemcisi bulunur. HD Graphics olur genelde. Ryzen'da dahili grafik işlemcisi bulunmuyor.

Öncelikle tersten kastın sanıyorum liste olarak. Fark etmez elbette 2 ekran kartıda alınabilir. Ryzen işlemcilerde dahili ekran kartı bulunmuyor. Ekran kartı olmadan görüntü alamazsın. Bütçenizi söylerseniz liste oluşturabiliriz.

Intel 8.nesil K ibareli işlemcilerden soğutucu çıkmıyor diye biliyorum.
K ibareli işlemcilerin OC desteklediği için stok bir soğutucu zaten yeterli olmayacaktı, Intel bunu düşünmüş galiba. :)

Sıvı soğutma OC yapılmayacaksa pek gerekli değildir. O yüzden ekstra bir masrafa gerek yok. İlla alacaksan alacağın işlemciyi belirledikten sonra tavsiye verebilirim.

- @aybrktrhn ters olursa derken @Pantheon dediği gibi liste olarak. İşlemci amd ryzen 5 1600x iken asus rx 580 rog strix 8 gb takılabilir mi? Aynı şekilde işlemci intel core i5 8600k iken msı gtx 1600 armor 6g takılabilir mi? Uyum sağlar mı?

- Amd işlemcideki x demi overclocku temsil ediyor?

- Listede yer alan hava soğutucu kaliteli mi? Kaliteli olmasını ne bilirledi?

- Sıvı soğutmayı merak ettiğimden sordum. İnternette 250-300 tl ye hem hava hem sıvı soğutma var. İntel i5 8600 veya 8600kya ne önerirsiniz?

- Büyük ihtimalle overclock yapmam. Nasıl overclock yapılır bilmiyorum ve kendi gücü yeter gibi.

- Fiyat aralığı -bütçe- sormuşsunuz. Daha düşünme aşamasındayım. Şimdilik ssdyi sonra almayı düşünüyorum. Bu yüzden 3.500-4.000 cıvarı düşünüyorum.

- Sade görünümlü kasa tavsiyeniz var mı? Ve kasayı neye göre şeçiliyor?

- Intel de dahili ekran kartları intel modeline göre nasıl fark ediyor?

1. Hayır sorun olmaz. Her iki ekran kartınıda kullanabilirsin. Günümüz ekran kartları PCI-E veri yolunu kullanır. Şuan gidipte zaten AGP bir anakart alamazsın. En azından sıfırını satmıyorlardır.
agp.jpg

2. Ryzen işlemcilerin hepsi OC yapılabiliyor diye biliyorum. Yanındaki X ise bu verdiğim linkte anlatılmış.
AMD Ryzen'de XFR nedir?
3. Listedeki hava soğutucusu kalitelidir. Bunu test edilen yerlere bakarak anlarız. Mesela aşağıya eklediğim örneğe göz atabilirsin. Intel stok soğutucu ile 212 evo karşılaştırılmış. Fark ortada.
Average Idle Temps - Fan RPM - Max
Intel Stock Solution - 50'C
CM 212 EVO - 38.3'C

Maximum Idle Temps - Fan RPM - Max
Intel Stock Solution - 54'C
CM 212 EVO - 40'C

Average Full Load - 3.6GHz ( Turbo Boost )
Intel Stock Solution - 86'C
CM 212 EVO - 56'C

Maximum Full Load - 3.6GHz - Fan RPM - Max
Intel Stock Solution - 90'C
CM 212 EVO - 60'C

4. Intel i5 8400 ve 8600K modelleri mevcut. Bütçeye göre seçilebilir. OC yapmayacak biri 8600K alıp boşuna para harcamış olur. Şuan Intel Z370 harici başka bir anakart çıkartmadı. Yakında belki uygun fiyatlı anakartları da görürüz.
Evet bence de hiç gerek yok OC'ye. Çünkü bu işlemciyi alacak kişinin bütçesi orta seviyede olur. Gidip GTX 1080Tİ takacak hali yok. GTX 1060 ile 1070'i çok rahat besler ikiside.

5. Corsair 270R veya Phanteks P300, P400 çok beğendiğim sade kasalardandır. Kasa kişiye göre değişir seçme olayı. Genelde fan yuvalarına bakarlar. Havalandırması iyi olan kasalar tercih edilir.

B1.jpg

Ryzen toplarsan bu şekil bir şey çıkarttım.

B2.jpg

Stok soğutucu ile idare edicen artık. :) Anakartın pahalı olması nedeniyle anca 8GB RAM ekleyebildim.

@Pantheon yazdıklarını daha tam okuyamadım ancak dahili ekran kartı olayı anakart mı destekliyor yoksa işlemci mi?

Freesync ekran kartı genel olarak dah iyi diyorlar. Sen ne düşünüyorsun?

Birde GTX ekran kartında amd ye göre daha az mı istatistik -sıcaklık, hız vs- görülüyormuş? GTX ekran kartında abonelik diyorlar. Neye abone oluyor?

Genel olarak bilgisiyarda video düzenlemeyi de düşünüyorum -oyun dışında-. Render için işlemci hızı önemli diyorlar.

Son düzenleme:
İşlemcide olması gerekiyor. Zaten anakartlar ona göre yapılıyor.
FreeSync bir teknolojidir. AMD'nin bazı ekran kartları bu teknolojiyi destekler. Ve bu teknolojiyi destekleyen monitörler ile uyumlu çalışır.
Abone olayını anlamadım. Isı değerleri tasarıma bağlı olarak değişir. Elbet hız olayları farklı oluyor. Çünkü teknolojileri farklı kartların.

Forum kurallarını okumanızı tavsiye ediyorum. (GB, SSD,HDD, AMD gibi kısatlamarı büyük harf ile yazın.)
Render yapacaksan Ryzen 1600 almanı tavsiye ederim.

Teşekküler. Okudukça sorularımı soruyum. Anakarttaki İntel Z370 chipset olayı, Amd de var mı?

Çoğu anakartta akım koruyucu var mı? Sizin yazdığınız anakartlarda genelde yazıyordu. Benim yazdığım anakartlarda pek göremedim de.

Araya girmek gibi olacak ama anladığım kadarı ile güncel bilgisayar teknolojileri hakkında bilginiz çok az ve bazı kulaktan dolma bilgilere sahipsiniz. Ama öğrenmek istiyorsunuz öyle değil mi? Bunu sizi rencide etmek için değil durumu netleştirmek için soruyorum, yanlış anlamayın. Ama bunları böyle bir kerede ve sorarak öğrenemezsiniz. Size tavsiyem Technopat'ın sistem toplama videolarını izleyin. O videolarda sadece sistem toplanmıyor, sizin burada sorduğunuz şeylerin ve daha fazlasının cevabı da veriliyor. Bir kaç tanesini izlerseniz emin olun gerekli bütün bilgileri orada göreceksiniz. Sonra kafanıza takılan daha spesifik konuları yine buradan sorabilirsiniz.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı