Bilgisayar ve göz sağlığı

Ben hiç doktora gitmedim ve gitme gereği de duymadım. Sizce ilerde benimki de bozulur mu?

Bir gitmekte fayda var ya. En azından bir ilerleme varsa daha dikkatli davranırsın gözlük takmasan bile. Ben gözlük takıyorum sürekli ona rağmen artıyor derecesi.

Uzun süre pc başında olanlar mutlaka monitör parlaklık, kontrast oranlarını sıfıra yakın tutmalıdır ayrıca Gamma ayarınıda sıcak ve en düşük parlaklık cinsine çevirmelidir.Bu 3 ayar pc başında sürekli duranlar için çok önemlidir ve kişisel ayar olarak kaydetmelidir.İlk başlarda alışmak zor gelecektir ama 1 hafta sonra parlak monitörün ne kadar gözlerinizi ve başınızı ağrıttığını parlaklığı açarak hissedebilirsiniz.

Diyelimki film izlemeye geçeceksiniz çoğu monitörün özelliği olan hızlı hazır modlarını seçmek (Film,Oyun,Metin...vb)sonrasında hemen kaydettiğiniz kişisel 3 önemli ayarınıza (sıfıra yakın) geri dönmelisiniz.Notebooklarda parlaklık ayarı (Masa üstü işletim sisteminde kullanılamaz) aktif olduğundan ayarlaması çok kolaydır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Benim gözlerim doğuştan bozuk. Astigmatım yüksek. Yani tam olarak bilmiyorum. Gözlüğü çıkarıp monitöre baktığım zaman yazıları okuyamıyorum. Ama gözlük takmaya alıştım. Yani kendimi bildim bileli gözlük takıyorum. Ben LCD ekranda takılırken göz numaralarım artıyordu. LED'e geçince düzelmeye başladı. Tabi parlaklık 0, o ayrı :)

m3Rt, ben şimdi burdakileri okuyunca TV'den parlaklığı indirdim. Doğru mu yaptım ?

Yav one? Kara deliğe mi bakıyorsunuz ? Ne yapıyorsunuz? Kontrast ve parlaklığı sıfırladım, ekran simsiyah oldu resmen.

Monitör kalitesine yada türüne göre parlaklık ve kontrast sıfırlayınca görüntü kararmaz(Monitör üzerindeki ayarlardan yapılmalı, yazılım desteğiyle yapılırsa görüntü kararır hiçbirşey gözükmez). ayrıca Gamma ayarınızı sıcak (sarı) düşük parlaklık olan seçeneğe indirin.(Gamma ayrıca etkili rahatlatıcıdır)
Önemli bir noktada oda ampul cinsidir; ampule bakıldığında gözü acıtmayan sarı yumuşak renk olan modeller seçmelisiniz ve 40W dan yüksek olmamalı.Bu tipler her açılışta ışığın şiddeti yavaş yavaş artarak normale döner ani keskin bir ışık yaymazlar. En yaygın ve heryerde bulabileceğiniz Philips marka 15 Tl 8W(40W ışık) olanlardır.

Gece Pc başındayken tavsiyem oda ışığını tamamen kapatıp masa üstü çalışma lambasıyla klavyeninizi masa üstündeki araçlarınızı aydınlatmanızdır (dikkat ışık doğrudan göze gelmemeli)

frmtclsmlmbsyh-500x500.jpg

- - - Güncellendi - - -

Philips Softone Ampul http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbint/cpindex.pl?slg=tr&scy=tr&ctn=871150066270510
871150066270510-IMS-global

- - - Güncellendi - - -

Alışması biraz zordur :) ama bu tip ampullere alışınca diğer modellerin ne kadar çok ışık yaydığını ve gözünüzü acıttığını farkedeceksiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 13 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı