Bilgisayarı Güç Düğmesine Basılı Tutarak Kapatmak

5062

Kilopat
Makaleler
10
Merhabalar, aklımda binbir soru dolanıyor ve bunlara cevap bulmakta yetersiz kaldım.

Bilgisayarı normal bir şekilde kapatmak yerine güç düğmesine tutarak aniden kapatıyoruz. Bu yaptığımız, bilgisayara zarar verir diyenler de var vermez diyenler de var. Konuya yazılımsal olarak değil de donanımsal olarak odaklanalım. Sizce bilgisayarı güç düğmesine basılı tutarak kapatmak zararlı mı? Zararlı ise neden zararlı? Bilgisayarı normal bir şekilde kapatırken bilgisayar donanımsal olarak içeride neler dolanıyor? Kısa cevaplardan çok ayrıntı arıyorum. Şimdiden hepinize teşekkürler.

Adamlar boş yere 'bilgisayarı kapat' diye bir buton koymamışlar bilgisayara. Tabikide zararlı yani.

Normalde bilgisayar voltajı yavaş yavaş azaltarak kapatır, kendini kapatmaya hazırlar öyle kapanır ama sen direkt düğmeden kapatınca bi' anda 'noluyor lan' oluyor sistem. Aldığı potansiyel zarar hemen kendini göstermez ama ömrünü azaltırsın parçaların, anakartın.

Uyumakla bayılmak arasındaki fark gibi düşün bunu. Birinde kafanı yastığa koyuyorsun, diğerinde bir anda bilincini kaybediyorsun. Aynı şey yani.

Nereden duymuşsan böyle bişey yok. Eğer risk taşısa başlat tuşuna böyle bir vazife vermezler sadece başlatmaya yarardı. PSU güvenilmez bir markaysa kapatırken başlat tuşuda bozar oyun oynarkende bozarsın hertürlü bozarsın. Bunda sebep seçimin dolayısı ile sen olursun kasa yada oynadığın oyun vs yaptıkların değil.

Nereden duymuşsan böyle bişey yok. Eğer risk taşısa başlat tuşuna böyle bir vazife vermezler sadece başlatmaya yarardı. PSU güvenilmez bir markaysa kapatırken başlat tuşuda bozar oyun oynarkende bozarsın hertürlü bozarsın. Bunda sebep seçimin dolayısı ile sen olursun kasa yada oynadığın oyun vs yaptıkların değil.
Neden zararlı olduğunu ve ne tarz bir zarar vereceğini açıkladım. Duymuşlukla ilgili bir durum yok, az çok biliyorsan teknolojik aletleri düşünürsün zaten bunu. Bilgisayarı normal yoldan kapatmak atıyorum 10 saniyeni alıyorsa, düğmeye basılı tutarak kapatmak 3 saniyeni alıyor. O arada kalan 7 saniyelik kısım önemsiz olsa, ya hiç kapat butonunu koymazlar ya da oradan kapatmak da 3 saniyeni alırdı. Devamlı bu şekilde kapatılırsa zarar verme potansiyeli ortaya çıkar, bir-iki kereden bir şey olmaz tabii. Açma düğmesine basılı tutmadan sadece bir defa basarsan hemen kapanmaz farkındaysan, kapat demiş kadar olursun, basılı tutmaktan bahsediyoruz burada. Teknolojik aletler hassastır pişman olmayın sonra.

Son düzenleyen: Moderatör:
Neden zararlı olduğunu ve ne tarz bir zarar vereceğini açıkladım. Duymuşlukla ilgili bir durum yok, az çok biliyorsan teknolojik aletleri düşünürsün zaten bunu. Bilgisayarı normal yoldan kapatmak atıyorum 10 saniyeni alıyorsa, düğmeye basılı tutarak kapatmak 3 saniyeni alıyor. O arada kalan 7 saniyelik kısım önemsiz olsa, ya hiç kapat butonunu koymazlar ya da oradan kapatmak da 3 saniyeni alırdı. Devamlı bu şekilde kapatılırsa zarar verme potansiyeli ortaya çıkar, bir-iki kereden bir şey olmaz tabii. Açma düğmesine basılı tutmadan sadece bir defa basarsan hemen kapanmaz farkındaysan, kapat demiş kadar olursun, basılı tutmaktan bahsediyoruz burada. Teknolojik aletler hassastır pişman olmayın sonra.
Aradaki 7 saniye donanımın elektroğini değil, yazılılımı kapatır.

Öyle yavaş yavaş voltaj kesme diye birşey yok. İstersen Windows üzerinden kapat yine sistemdeki elektriği çat diye keser.

Eee madem bir şey olmuyor o zaman herkes direkt fişten çeksin, düğmelere bile gerek yok, nasılsa bir şey olmuyormuş ya.

İmzamdaki dizüstü 6 senelik cihaz ben aldığımdan beri basılı tutup kapatıyorum. Bu zamana kadar arıza yaşamadım. Bir tek HDD yerine SSD taktım o kadar.

Eee madem bir şey olmuyor o zaman herkes direkt fişten çeksin, düğmelere bile gerek yok, nasılsa bir şey olmuyormuş ya.
Bak kardeşim, fiş başka, düğme başka. İnatla anlamamaya çalışıyorsun.

Tuş ile kapatmakla ''kapat'' butonundan kapatmak aynı şey.

İkisinde de elektriği çat diye kesiyor. Tek farkı birinde ''kapatılıyor'' yazısı çıkıyor, birinde çıkmıyor.

Bu kadar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bak kardeşim, fiş başka, düğme başka. İnatla anlamamaya çalışıyorsun.

Tuş ile kapatmakla ''kapat'' butonundan kapatmak aynı şey.

İkisinde de elektriği çat diye kesiyor. Tek farkı birinde ''kapatılıyor'' yazısı çıkıyor, birinde çıkmıyor.

Bu kadar.

İkisi tamamen farklı şeyler sen arkaplanda çalışan işlemleri sonlandırarak kapatıyorsun düzgün bir şekilde kapattığın zaman. Diğer türlü herşeyi kafadan çat kesmiş oluyorsun. Normal kapatmada herşey basamak basamak sonlanırken diğer türlü bunları es geçmiş oluyorsun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı