Bilgisayarı sunucuya dönüştürme

Ali YAŞAR

Hectopat
Katılım
14 Mart 2016
Mesajlar
2
Yer
Bursa İnegöl ve kütahya
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar tüm technopat ekibi.

Öncelikle kendimi tanıtayım ben Ali YAŞAR üç yıldır resmi IMDb bölge adminiyim türkiyede IMDb tarafından maaşlı olarak çalışan birkaç kişiden biriyim. Uzun zamandır ben ve çevremden birkaç arkadaşla film ve dizi tavsiyelerini ön planda tutacak bir internet sitesi açmak istiyoruz. Son birkaç haftadır ciddi bir araştırma içine girdik sunucu kiralamanın avantajları neler. Hangi sunucu firmaları öneriliyor falan derken bir arkadaşımız hali hazırda kullandığımız bir bilgisayarı sunucuya dönüştürebileceğimiz den bahsetti, açıkçası fikir hoşumuza gitti bizi başlangıç için yapılacak bazı masraflardan kurtaracaktı. Fakat belirttiğim gibi bu konularda çok fazla bir bilgiye sahip değilim sizin gibi konu uzmanlarına danışmanın yararlı olacağını düşündüm. bu konudaki tavsiyelerinizi ve uyarılarınızı bekliyorum. normal bir bilgisayarı sunucuya dönüştürmek ne kadar verimli olur (başlangıç için) ? Yoksa kiralamayı mı tavsiye edersiniz ? Dönüştürmeyi tavsiye edecekseniz bunu nasıl yapacağız?

Şimdiden çok teşekkür ederim.
 
İlk önce dosya indirme sitesi olmayacaksa alan ihtiyacınız yok demektir. Bu yüzden normal bir tavsiye sitesi için yıllık en fazla 50 lira ödersiniz (Örnek: 250- 500 MB hosting ve alan adı ücreti masrafı).

Upload hızı 1/2 MB bir internet kullanıyorsanız zaten bilgisayarı sunucuya çevirmek saçmalık olur. Örnek veriyorum sitenize 10 kişi girer, 11. kişi siteye bağlanamaz. Yüksek upload hızlı internet almak ve sunucuya çevirdiğiniz bilgisayarın elektrik ücreti aylık size 300 - 400 lira gibi bir ücrete mal olacak.

Kiralık giriş seviye sunucuların aylık fiyatları da zaten 300 - 400 lira.

Gerisini siz düşünün, hangisine ihtiyaç varsa onu seçin.

Bilgisayarı sunucu olarak kullanma hakkında internette araştırma yaparsanız X milyar tane konu bulursunuz. En basitinden Windows bilgisayarı sunucu yapmak için Xampp server ve Wamp server gibi programlar var.
 
Son düzenleme:
Öncelikle vakit ayırdığın için teşekkürler. 100 mb hızımda bi internet kullanıyorum yeterli olacağını düşünmüştüm. Üstelik şöyle bi örnek verebilirim bilgisayarım son 10 gündür toplamda 1 2 saat kapalı bile kalmadı genelde hep açıktır ama elektirik faturasını 120 tl yi geçmedi yani hala daha ucuz maliyetli gibi olur gibi geliyor bana

Ama genede tavsiyeniz için sağolun tekrardan
 
Öncelikle Bilgisayarınızı sunucu olarak kullanabilirsiniz. Bunun için port açarak, statik ip ve dns belirliyerek yapabilirsin. Fakat şunu söylemek lazım; Değer mi? Hadi kullandınız diyelim bunun için yüksek trafik getirdiğini varsayıyorum, bunun için gigabitlik altyapınızın olması lazım. Ya simetrik internetiniz olması lazım, o'nun da en az 100/100MB/s olması lazım. Çoğu sunucu firması metro internet kullanıyor. Bunun yanında sisteminizin soğutması da iyi olmalı. Eğer şahsi fikrimi soruyorsan, kiralamanı öneririm. Şuan da çalıştığım firmalar var. Eğer sağlam ve güvenlik bakımından kaliteli hizmet istiyorsan; Sadece Hosting ve Radore firmalarını tavsiye ederim. Eğer düşük bütçeli bir hizmet arıyorsanız da; Digital Ocean(Amerika) ve ya OVH(Fransa) kullanabilirsiniz. Donanım açısından bu firmalar, diğer firmalara nazaran daha iyi. Sunucu alırken de dikkat etmeniz gereken en önemli husus uptime oranları ve güvenirliği. Eğer ucuza kaçarsan Türkiye'de, kazık yemen potansiyel bir sonuç olur.
 
Arkadaşım bu işlerin içinde biri olarak bilgisayarını sunucuya dönüştürebilirsin fakat hattın yetersiz kalabilir.
100 mbit en az hıza sahip olman gerekiyor. Genel de 1 Gbit hıza kadar sunuculara verilebiliyor.
Elektrik masraflarıyla birlikte sana zaten sunucu parasıyla denk gelecek. Arada oynasa oynasa aylık 50 TL oynar ama bin bir türlü sıkıntı çekersin.
Up/Down yapmayacak isen (filmleri) ilk etapta hosting alıp arkadaşların dediği gibi yıllık 50 TL masrafla işi halledersiniz.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı