Bilgisayarımdaki dosyalar "mvdcj" uzantılı oldu

Eren Cem Aydın

Hectopat
Bilgisayarımdaki 'jpeg ve mp3' dosylarımın devamına, .'mvdcj' eklendi ve nerdeyse her klasörümde 'mvdcj' isimli text dosyası oluşmuş. Yardımcı olabilir misiniz, dosyalarımı nasıl düzeltebilirim?
Fotoğraflar ektedir.

1.PNG
2.PNG
3.PNG
4.PNG

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu sağlam bir fidye virüsü. Şirket bilgisi vs. yoksa bilgisayarında, hiç uğraşma direkt format at.
Ne yaparken bu virüslere bulaşıyorsunuz hiç anlamıyorum. CS:GO hilesi ararken filan ise içimden oh olsun demek geliyor sadece.

kaç para istiyor sor bakalım :) şaka bir yana nasıl bulaştırdınız merak ediyorum. Sadece CM 3-4 oynamak için kullandığım eski bir laptopum var. Onda sürekli tor ağında takılıyorum. girmediğim onion uzantılı site kalmadı. Hala bu şekilde bir virüs yemedim. Oyun hilesi falan ararken mı oldu?

Virüs programı yükleyebiliyorsan yükleyip dene, virüs programı olarak Kaspersky ve Bitdefender'ı denemeni öneririm. Eğer bilgisayara yükleyemiyorsan Bitdefender'ın boot ile çalışan sürümü var başka bilgisayarda onu yükleyip kendi bilgisayarına boot ederek taratabilirsin. Technopat'ta videosu vardı.

Aynı virüs babamın çalıştığı şirketin bilgisayarlarına, yedeklerini bulundurdukları serverlara dahi girdi. Fidyeciler bilgilerin ne kadar önemli olduğunu fark edememiş olacaklar ki 500 dolar karşılığı fidyeyle durumu toparlamışlar.

Fidye virüsü olarak bilinmekte. Çözüm yolları arıyor iseniz şu anlık yok. Tabii hiç önermediğimiz para yöntemi hariç. Ek olarak .txt uzantılı dosya günlük olarak bu saatlik ya da haftalık olabilir bilemeyeceğim, isimini değiştirebilirler. Beni oku tarzında bir isim alabilir.

Hayati değeri olmayan bir dosyanı yok ise virüs bulaşır halde iken bağlı olmayan bir USB ile var olan bütün disklerinizi format atın. Daha sonrasında Kaspersky ile derin tarama yapınız, ek olarak malwarebytes programı ile de taratınız.

Virüs durduk yere bilgisayarınıza bulaşmaz yani en azından çoğu öyle. Dosya indirdiğiniz yerlere, hangi dosyaları indirdiğinize, hangi sitelerde dolaşıp-giriş yaptığınıza dikkat etmenizi öneririm. Eğer kullanıcı olarak bilgisiz davranır iseniz Windows'un kendi güvenliği iş yapmaya bilir ya da AV olarak geçinen birçok program.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı