Bilim inanç mıdır?

İnanç ve bilim nasıl aynı şey olabilir? Hangi "inanç" kendini sürekli yanlışlayıp gelişen teknoloji ve dönemine göre sürekli yenileniyor? Bilim ise kendini sürekli olarak yanlışlar, sen bir alanda ne kadar ilerlersen önceki gerçekliğinin hesaplarında sapmalar olduğu için sürekli olarak bilgiler yenilenir. Nasıl ki Newton'ın fizik modeli çok uzun süre işimize yaradıysa ama bir noktaya geldikten sonra farklı bir mekanik geliştirmek zorunda kaldıysak, gelecekte de şimdiki bazı doğru kabul edilen veriler değişecek çünkü o dönemin teknolojik gereksinimleri şimdiki istediğimiz sonucu veren hesaplamalarla/teorilerle yapılamayacak.

İnanç dediğin şey binlerce yıl sonra bile kendisini değişmez gerçek olarak kabul eder, değişen dönemleri ve şartları hesaba katmaz. İnanç dediğin şey kendisine inanmayana düşman bir sistemdir, bilim ise inanan/inanmayan olarak algılamaz her gerçekliği bir bütünün parçası olarak kabul eder. Bilim dediğin şey sürekli kendini yanlışlayan ve sürekli gelişen bir kavramdır, inançla değil sorgulama ve araştırmayla olur. Bilimin temeli inançsızlıktır. Sen bir şeyi kesin doğru kabul edip sorgulamayı ve geliştirmeyi bırakırsan bilim olmuyor.
 
Son düzenleme:
Hayır değildir. Basit düşünürsen inanç olsaydı eğer bilimdeki kurallar değişmez, güncellenmez veya iptal olamazdı aslında:) Ama bilimde bir düşüncenin yanlış olduğunu kanıtlarsan eğer onu kaldırabilirsin. İnanç sistemlerinde böyle bir şey yok.
 

Geri
Yukarı