Bilimin bir sınırı var mıdır?

Kısa süre bile olsa dahi yaşama tutunmasını sağlamışsa, ölmesi mühim değil. Nasıl birçok ürün onlarca deneme ve yanılma yoluyla ortaya çıkmışsa bu olay da deneye deneye sağlıklı olana kadar geliştirilebilir. Ayrıca bilimde sınır bence var.

"İnsanlığın keşfettiği kadarı yeni bir imkânsızken; keşfetmedigi yeni bir gelecektir." "Evren birgün sınırini belirleyecek ve küçülmeye başlayacakken; bilim insanlığın keşfedemedigi kısımlarla gerçekten -en azından insanlar icin- gerçek imkânsız olacaktır."

Ayrıca bilimde sınır bence var.
Yeterli bir cevap bence.

Bilimin sınırı yoktur. Her çağın insanı "icat edilebilecek her şey icat edildi, artık geriye bir şey kalmadı" şeklinde bir yanılgıya düşer. Ancak bilim her daim bu düşüncenin gerçekten bir yanılgıdan ibaret olduğunu kanıtlar.

Sınırı vardır ya da sınırı yoktur diyen arkadaşlar nasıl kendilerinden bu kadar eminler anlamıyorum. Daha nerede yaşadığımızı ve nasıl burada olduğumuzu çözemedik, adamlar milyarlarca yıl sonrasının tahmininden kesin eminler.

Bazı şeyler vardır, üzerine düşünmek çok güzeldir ama cevabını bilmek imkansızdır. En azından şu an imkansız. Öğrenilmesi gereken çok şey var ve biz daha hiçbir şey bilmiyoruz.

"Sonsuz" diye bir kavram yoktur. Her şeyin sonu olduğu gibi Bilimin de sınırı vardır.
1899 yılında ABD Patent Dairesi Başkanı Charles Duell yaptığı açıklamada mucitlere, “İcat edilecek her şey icat edildi. Boşuna bizi büyük dosyalarınız ve cihazlarınızla oyalamayın” Charles Duell - Vikisöz

benzer söylemler 😁

1899 yılında ABD Patent Dairesi Başkanı Charles Duell yaptığı açıklamada mucitlere, “İcat edilecek her şey icat edildi. Boşuna bizi büyük dosyalarınız ve cihazlarınızla oyalamayın” Charles Duell - Vikisöz

benzer söylemler 😁
Alakası yok. Bu soruyla o soru bir mi sence? Benim demek istediğim her şeyin bir sınırı olduğu gibi Bilimin de bir sınırı vardır. Tabi bu sınırın ne zaman geleceğini kimse bilemez. Burada sizin örnek verdiğiniz kişi benim demek istediğimle tamamen anlamsız bir şey diyor. Nasıl "benzer şeyler" dediniz şaşırdım doğrusu 😂

İllaki vardır. Ama bu sınır belki bin yılda belki yüz bin yılda ulaşılır. Belki de yoktur. Şimdilik varsa da yoksa da ulaşamadık. Hatta yaklaşamadık belki.

Bu söz big bang teorisini ön kabul olarak almış. Evrenin genişlediği ya da birgün genişlemeyi durduracağı henüz tam olarak kanıtlanmadı. Gelelim bu söze. Ben bilimin bir sonu olduğunu düşünüyorum. Birgün teknoloji o kadar gelişecek ki bilim top noktasına ulaşacak ve bundan öteye geçemeyecek. Bunun daha iyi anlaşılması için şöyle bir örnek vereyim: Bilgiyi dünya olarak düşünelim. Biz geçmişte dünya üzerindeki kıtaları ve iklim çeşitlerini çok az biliyorduk. Sonra coğrafi keşifler döneminde birçok yeni yer bulundu. Fakat artık sınıra ulaştık. Dünyadaki bilinebilecek çoğu coğrafi bölgeyi bulduk. Top noktasına ulaştık. Artık yeni bir yer bulunamaz. Tabii bu sadece bir öngörü. Benim şahsi fikrim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı