Bilişim Teknolojileri Okuyacaklara Tavsiyeler

Boris7503

Kilopat
Katılım
29 Temmuz 2015
Mesajlar
1.368
Makaleler
1
Çözümler
4
Yer
republic of banana
Merhaba dostlar, Bilişim Teknolojileri bölümünü bitirdim (puanım iyi olmasına rağmen niye bu bölümü yazdım bilmiyorum).
Bölüm ile ilgili konu sayısı artmaya başladı. Ben de bu bölüme gidecek fakat ileride bu alanan devam etmek isteyen, üniversite isteyen arkadaşlara tavsiyelerimi sunacağım. Kendi hatalarımdan yola çıkılmıştır...

Neden bu bölüme gidecek ve ileride bu alandan devam etmek isteyenler dedim?
Çünkü; Bölüme gelen kişilerin %80 inin bölüm ile ilgi ve alakası yok. Bu sebeple siz atölye dersleri için can atsanız bile onlar korkarak girerler.

İlk önce 9. sınıfta normal dersleri göreceksiniz. Matematik, Fizik, Kimya, Edebiyat gibi. (İleride bunları görmeyeceksiniz bu yüzen ta 9. sınıftan dersleri bırakmayarak, ta oradan tutunup tekrar yaparak çalışacaksınız)

Bölüm dersleri 10. sınıfta başlıyor.

Başlamadan ufak bir not;
Donanımdan, montajdan çok iyi anlıyorsanız kendinizi sınava saklayın ve hocalara çok belli etmeyin.

Neden?
Ben öyle bir hataya düştüm ve sürekli okul işi yapıyorduk. Okulun atölyesini 1 senede zor rayına oturttuk. Bunları geçtim bir süre sonra sorun olduğunda dersten almalar bile olabiliyor. Veya müdür, müdür yardımcısı bir sorun olduğunda sizi çağırabiliyor. (Performans notunu arttıracaktır fakat genelde herkesin notu yüksek giriliyor. Sınavda işi biraz bilenler zaten +90 getiriyor her seferinde.)

10. sınıfta 2 tane kritik atölye dersiniz var. Bunlardan biri 10 kredi diğeri 6 olması lazım.
Programlama Temelleri ve Bilişim Teknolojilerinin Temelleri.
Programlama Temelleri dersinde C# gösteriliyor.
Bilişim Teknolojileri Temelleri dersinde ise; Bildiğimiz donanım birimleri, sök tak, işletim sistemi kurulumu (işletim sistemi kurulumunu bilerek giderseniz lord gözüyle bakarlar çünkü kimsenin bölümden haberi yoktur ve yalakalık ile geçmeye çalışırlar).

11. sınıfa geçerken bazı okullarda veri tabanı ve WEB tasarım alanında seçim yaptırılıyor. Bazı okullarda (bizim okul gibi) o bölümü seçemezsiniz herkes WEB yazacak da denebiliyor.
Bu alanda da 2 tane kritik dersiniz var.
WEB Tasarım ve Programlama İnternet Programcılığı ve Grafik Animasyon.
HTML ile başlayacaksınız. Sayfa iskeleti oluşturmak için kullanılıyor. (Şimdi bir ders videosu açsanız 1 haftada kitap gibi biliyor olursunuz).
Bu iskeleti ete kemiğe büründürmek için CSS göreceksiniz.
HTML deki div lerinize class vererek; boyut,renk,şekil,sıralama ve stil işlemlerini yapacaksınız. (Çok zor değil).

Bunlar işin front end kısmı, yani ön yüz. Bir de back end dediğimiz kısım yani arka planda işlerin yapıldığı kısım var.
11. sınıfın 2. döneminde ASP gösteriliyor ve çoğu okul CRUD (Create Read Update Delete yani veri tabanına veri yazma okuma silme gibi işlemler)işlemlerine gelmeden seneyi kapatıyor.

11. sınıf grafik dersinde Adobe FireWorks görüyorsunuz. 12. sınıfta ise Adobe Flash AS3.
Sadece pratike yapmaya bakıyor, sınavları uygulama veya kağıt üzeri olsa bile çok kolay oluyor. Gerçi tüm bölüm sınavları öyle çünkü; dediğim gibi bölüme gelenlerin %80 - %85 i ilgisiz ve alakasız.

12. sınıfa geldiğinizde PHP ile gene çok ilerlemeden bırakılıyor.
Peki nereye varmaya çalışıyorum böyle üstün körü anlatarak?
Arkadaşlar, meslek lisesi mezunu olarak hiçbir işe yaramaz bunlar. Öğrendiğiniz bilgilerin çoğu 2006 yılındaki PDF lerden hazır olarak açılıp önünüze konulacak. Sebebi çoğu hocanın alan ile ilgili yeterli bilgisi olmamasıdır.

Derste dinleyip evdeki bilgisayarınızdan haftada 30 DK pratik yapmanız sizin için gayet yeterli olacaktır.

Not: Her sınıfta Dil ve Anlatım dersi, 10. sınıfta programlama temelleri veya bilişim teknoloji temelleri, 11. ve 12. sınıfta WEB dersleri zorunlu derslerdir. Bu derslerden 50 not ortalaması altına düşerseniz o sene telafi sınavına girersiniz. Gene geçemez iseniz bir üst sınıfa geçersiniz fakat sorunlu olarak. Yani eninde sonunda vermeniz gerekiyor o dersi. (benim beden dersimin ortalamasından yüksekti)

12. sınıfta sorunlu olarak geçerseniz ve üniversiteye kayıt yaptırırsanız kaydınız alınır fakat okullar açılmadan tekrar sınava girip dersi vermeniz gerekmekte ki diploma alasınız ve kaydınız geçerli olsun.
Şimdi esas mevzu;
Dostlar, bu bölümün üniversiteye tek faydası okuduğunuzda ve sınava girdiğinizde alan ile ilgili tercihlerde ek puan vermesi.

Haftalık yeterli pratikten sonraki kalan tüm zamanınızı matematik çalışmaya ayırmalısınız.
Çünkü ilerleyen sınıflarda meslek dersleri ağırlığa biniyor yarı boş geçmesine rağmen ve sadece 2 saat temel matematik gösteriliyor fakat meslek lisesi olmasından kaynaklı büyük ihtimalle siz o dersi bile adam akıllı işleyemeyeceksiniz.

Biyoloji, fizik, kimyafalan mı? Unut onu arkadaşım! 10. sınıfta ve gerisinde kaldı o.
Bu dersleri görmeden üniversite sınavında bu dersleri görmüş ve mühendislik isteyen adaylarla yarışacaksınız ve sadece alana odaklanıp diğer dersleri bırakırsanız sizi patates edeceklerdir.
Zaten bu derslerin size pek bir faydası yok. Millet echo ile merhaba dünya yazdırırken ben dışarıdan PHP işi alıp yapıyordum ve bu derslerin hiç faydasını görmedim.

Bundan mütevellit üniversite sınavına yönelik matematik çalışmalısınız ki Bilgisayar Mühendisliği veya Yazılım Mühendisliği bölümünü iyi bir üniversitede okuyabilesiniz.
Diğer türlü bilgisayar programcılığı yazarsınız ve meslek lisesinin devamı gibi olur. Sadece lise mezunu yazmaz o kadar.

2 ayda bile yeterli konuma gelebilirsiniz. ODTÜ de Bilgisayar Mühendisliği okuyan arkadaşım daha yeni yeni C++ yazmaya başladı. Yani o yönden korkunuz olmasın. Dediğim gibi ilk kodunu üniversite de yazan ve Google de çalışan insanlar var.
Bölüm içinde 12. sınıftayken haftanın 3 günü staj yapmak zorundasınız ve ders çalışmaya vaktiniz olmayacak.
+Ya işte bir şekilde yaparız.
Hayır yapamazsınız. Olmuyor. Hele alakasız bir yere gitmek zorunda kaldıysanız (banka gibi), amirleriniz kitap açtırmıyor.

Şirketlerin IT bölümünü ve Yazılım şirketlerini deneyebilirsiniz. Çalışanlar genelde bilgili oluyor ve bir iki numara kapabilirsiniz veya belirli bir süre orada iş imkanı bulabilirsiniz.

Özetle;
Sayısal dersler azalacağı için bırakmayın, sürekli matematik ve fizik çalışın.
Üniversite sınavında 4 sene hazırlanmış + bu derslere sürekli girmiş Anadolu Lisesi mezunlarıyla kapışacaksınız.
Bu bölümün size tek faydası ek puan olacaktır. Dersler zaten basit olduğundan okul puanınız yüksek gelecektir.
Başka sorularınız var ise konu altına sorabilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yer yer doğru şeyler söylemişsiniz, güzel konu. Fizik, kimya, matematik derslerini ATP yani ANADOLU TEKNİK PROGRAMI okuyan kişiler 10. sınıf ve ilerisinde görüyorlar fakat meslek lisesinde anlatılan ders ile anadolu lisesinde anlatılan ders çok farklı ne yazık ki.
 
Elinize sağlık @Boris7503. Yıl 2020 fakat hâlâ aynı anlattıklarınız geçerli. Tek dalla sınırlandırıyorlar, sanki öğrenci seçiyorlar. 11.sınıfa geçeceğim, hangi dilleri öğrenmeliyim ve aşağıdaki gibi bir tavsiyeniz var mı?

Başlamadan ufak bir not;
Donanımdan, montajdan çok iyi anlıyorsanız kendinizi sınava saklayın ve hocalara çok belli etmeyin.
 
Yorumunuzu okudum ve bir sorun olacak ben bu sene LGS'ye gireceğim ve derslerum iyi yazin matematikte fende Türkçede en onemli konulari bitirdim sadece matematikte biraz sorunum var buyuk ihtimalle LGS'de şu anki derslerimde basariyla 430 falan alirim ama 430lada maalesef ki benim iyi diyecegim lise yok aklimda meslek lisesi bilisim de var. Ama bu Bolu'mde is imkani var midir sormak istedim ayrica siz şu an nabiyosunuz universite sinavina girmissinizdir uazilim muhendisligi kazandinizmi.
 
@Boris7503 Konu sahibi bu konuyu 5 yıl önce açmış olsa da merak ettiğim için soruyorum. TEOG puanınız yüksekse neden Anadolu Teknik Programına geçiş yapmadınız? Üniversite sınavına hazırlayan, faydalı ama daha yoğun (4 sene boyunca tüm kültür derslerini içeren) bir müfredatı vardı.
 
@Boris7503 Konu sahibi bu konuyu 5 yıl önce açmış olsa da merak ettiğim için soruyorum. TEOG puanınız yüksekse neden Anadolu Teknik Programına geçiş yapmadınız? Üniversite sınavına hazırlayan, faydalı ama daha yoğun (4 sene boyunca tüm kültür derslerini içeren) bir müfredatı vardı.
Selamlar,
Şansa bugün tekrardan bir giriş yapayım dedim mesajınızı gördüm. Sebep kısaca cahillikti efendim.
Yatılı bir bölge okulundan geldim. Tercihlerimizi öğretmenlerimiz yapıyordu ve hepsi zır cahil adamlardı. Önemsemediler. Oraya gidene kadar anadolu lisesi nedir meslek lisesi nedir hiçbir fikrim yoktu.

Etrafımız vizyonsuz insan doluydu. Şimdi 24. yaşıma doğru gidiyorum. Meslek lisesine gitmek ön lisans programı okumama yol açtı ve bu da yurt dışı anlamında önüme büyük zorluklar koydu.
Keşke sonradan geçiş yapsaydım. Resmen harcandık.

Şimdilerde Almanca çalışıyorum ve yurt dışında okumak için kaynak ayırıyorum. Matematik öğrenme işini de bu sefer severek ve isteyerek yapacağım. İki yıllık (ön lisans) diplomam olduğu için Almanya'daki okullara direkt başvuru yapabiliyorum. Normalde sınava girip eşdeğer bir bölümü kazanmak gerekiyor. Bakalım zaman ne gösterecek.

Konuya lise tercih dönemi yaklaştıkça ilgi oluyor sanırım. Mesajlar o yüzden geliyordur diye düşünüyorum. Son zamanlarda "yakın olduğunuz yere yerleştirilme" gibi bir garabet vardı sanırım. Benim verebileceğim tek tavsiye dil öğrenmeniz ve matematik gibi derslerden korkmamanız, mümkün olduğunca ön sıralarda oturmanız ve not tutmanızdır. Kendiniz kendizi severek geliştirin. Çok faydasını görürsünüz vizyon anlamında.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı