MobilRadar
Hectopat
Türk Telekom Fiber.
Engelli indirimi ile akıllı sınırsız 100 mbps interneti ilk 12 ay 69 sonraki 12 ay 78 TL'ye kullanan ben
Bakın havai fiber hattı işte hocam. İlk fotoğrafta üst taraftaki siyah kutu benzeri şeye "mufa" denir. Mufa içerisinde fiber ek kasetleri bulunur. Kalın turuncu kabloyu da görüyoruz. Bu turuncu kablonun içerisindeki kıllara ek yapılır ve mufa içindeki kasetlere yerleştirilir. Bu mufalar genelde yer altında kullanılsa da bölgenin durumuna göre (belediyeden kazı izni alınması, kazının yapılması durumunda oluşacak zorluklar... vs) bu şekilde ahşap direklere de yerleştirilebiliyor. Şu linkte mufayı daha yakından inceleyebilirsiniz: Alibaba Manufacturer DirectoryHocam şimdi takip ettim kabloyu. Fakat ucu nerede bulamadım. Ayrıca sokakta ki direk de bunlar var.
Hocam şimdi şöyle bu kabloyu takip etmeye kalktığım da yan komşunun binasına kadar gidiyor sanırım kutu da beyaz bir kablo takılı solunda sanırım bağlantısı yapılan kablo bu evdeki kablo pek şey edemedim karanlıktan.
Engelli indirimi ile akıllı sınırsız 100 Mbps interneti ilk 12 ay 69 sonraki 12 ay 78 TL'ye kullanan ben(Türksat Kablonet)
Bakın havai fiber hattı işte hocam. İlk fotoğrafta üst taraftaki siyah kutu benzeri şeye "mufa" denir. Mufa içerisinde fiber ek kasetleri bulunur. Kalın turuncu kabloyu da görüyoruz. Bu turuncu kablonun içerisindeki kıllara ek yapılır ve mufa içindeki kasetlere yerleştirilir. Bu mufalar genelde yer altında kullanılsa da bölgenin durumuna göre (belediyeden kazı izni alınması, kazının yapılması durumunda oluşacak zorluklar... Vs) bu şekilde ahşap direklere de yerleştirilebiliyor. Şu linkte mufayı daha yakından inceleyebilirsiniz: Alibaba Manufacturer Directory
Ayrıca şu videolarda da nasıl kullanıldığını izleyebilirsiniz:
(dikkat! Videoda eser miktarda uygunsuz ifadeler vardır.)
İlk fotoğrafta aşağıda bulunan ve ikinci fotoğrafta daha net görebildiğimiz gri/beyaz renkli plastik kutu ise dış mekan dağıtım kutusudur. Yukarıdaki ürün ile hemen hemen aynı işleve sahiptir. Bu kutudan binalara dağıtım yapılır. Bunu da şu linkten inceleyebilirsiniz: FTTH Fiber Optic Terminal Distribution Box/Splitter Box/terminal Box
(videoyu çeken arkadaş haklı olarak isyan etmiş)
Videoyu beşinci saniyede durursanız göreceksiniz ki kutunun sol alt tarafından birkaç tane (yanlış saymadıysam 7 tane) beyaz kablo çıkıyor. İşte o kablolar ana hattan gelen turuncu kabloya ek yapılarak binalara dağıtılan kablolardır. Sizin binanıza ve komşu binaya da aynısı uygulanmış.
Komşu binaya giden kablo da yüksek ihtimalle ana hat kablosudur. Tabii göremediğim için yüzde yüz konuşamıyorum ama sistemi teorik olarak bildiğim için "yüksek ihtimalle" diyorum. Aşağıdaki fotoğrafta da yine dış mekan dağıtım kutusunu görüyoruz. Kalın turuncu kablo kutuya giriyor ve kutudan birçok ince siyah kablo çıkıyor. Bu tek kıl siyah kablolar çeşitli binalara dağıtılıyor:
Eki Görüntüle 1257476
Dairenizdeki kablo başka bir kablo. Dediğim gibi o kabloya obk ismi verilir ve iç tesisatta kullanılır. (mesajın kalan kısmı genel bilgiler içerir.)
Dairelere döşenen Obk'lar bina içerisindeki ufak kutuya bağlanır. Aşağıdaki fotoğraf benim binamdaki kutunun fotoğrafı. Sizin binanızdaki kutunun aynısı.
Kutunun alt tarafında 2 giriş görüyoruz. Sağdan giren ince sarı kablolar dairelerden gelen Obk'lar, soldan giren kalın turuncu kablo ise ana hat kablosu. Fiber hat benim binama yerin altından çekildiği için kalın turuncu kablo bulunuyor. Size havai hattan geldiği için tek kıl çekilmiş. Değişen bir şey yok zaten her binaya tek kıl gider. Yani benim binama gelen kalın kablodaki bütün kıllar kullanılmıyor, içerisindeki tek bir kıl kullanılıyor:
Eki Görüntüle 1257480
Aşağıdaki fotoğrafta da görüldüğü üzere dairelerden gelen Obk'lar renkli kablolara füzyonlanmış (kaynatılmış). Bu renkli kabloların ucundaki mavi konnektörler sağ bölmede yer alan beyaz kabloların ucundaki mavi portlara takılacak:
Eki Görüntüle 1257479
Aşağıdaki fotoğrafta o beyaz kablolar dip dibe iken en alttaki beyaz kabloyu diğerlerine nazaran biraz ayrık görüyoruz. Kırmızı ile işaretlediğim yerde de görüyoruz ki o ayrık duran beyaz kablonun ucundaki porta da siyah bir kablo takılmış. Bu siyah kablo, kalın turuncu kablodaki bir kıla kaynatılmış vaziyette. En alttaki beyaz kablo yeşil ile işaretlediğim ufak bir metal çubuğa alt tarafından giriyor:
Eki Görüntüle 1257482
Bu çubuğa plc ismi verilir ve aslında bir prizmadır. Yani siyah kablodan gelen sinyali beyaz kablolara dağıtır. Diğer beyaz kablolar ise Plc'nin üst tarafından çıkıyor. Yani sistem basit: Ana hattan gelen sinyal Plc'ye alt taraftan giriyor ve üst taraftan çıkan beyaz kablolara dağıtılıyor. O beyaz kabloların ucundaki mavi portlara da dairelerden gelen kablolar bağlanınca daireye kadar fiber kablo çıkmış oluyor.
Daire içinde ise durum şu: Aşağıdaki fotoğrafta benim dairemdeki cihazları görüyoruz. Sağdaki küçük cihaza ont denir, soldaki büyük olan ise (teknik ismi Home gateway olsa da) halk ağzında fiber modem olarak geçer. Kırmızı ile işaretlediğim konnektör sc konnektör olarak geçiyor ve binanın alt katındaki kutudan gelen kablonun ont cihazına bağlanmasını sağlıyor. Ont'den çıkan CAT kablo da fiber modeme bağlanıyor ve işlem tamamlanıyor:
Eki Görüntüle 1257486
Sizin dairenize çekilen kablonun gri renkli olması bir şey değiştirmez, Obk'ların çeşitli modelleri mevcut. Binanızdaki kutuya giren ince gri kabloya benzettiğiniz için kafanız karışıyor ama o değildir muhtemelen. Çünkü ana hat bağlanmadan daire bağlantısı yapılmaz. Hele sadece tek bir dairenin bağlantısı hiç yapılmaz. Eğer kutuya giren ince gri kablo sizin dairenizdeki kablo ise diğer dairelerinki nerede? Ayrıca altyapı aktif edilmiş, o zaman ana hat kablosu nerede? Bu soruların cevabı olmadığı için diyorum ki: O kablo sizin dairenizdeki kablo değil, ana hat kablosu. Dairelere çekilen kabloların uçları da o kutuya yakın bir yerde toplanmıştır diye düşünüyorum. Başvuru yaptığınıza göre kuruluma gelen ekip dairenizden gelen kabloyu kutuya bağlayacaktır.
Bilmeyen arkadaşlar için açıklayıcı olabilmek adına uzun uzun yazdım. Aklınıza takılan bir nokta olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Ha, müstakil olduğunu söylesenize hocam. Eviniz müstakil olduğuna göre kutuya giren kablo, dairenizdeki kablo olabilir. Ama bu sefer de ana hat bağlanmadan altyapıyı aktif etmiş olurlar. Genelde böyle bir şey yapılmaz ama son günlerde farklı forumlarda da görüyorum. Ana hattı bağlamadan sistem üzerinden aktifleştiriyorlar.Hocam çok teşekkürler bu bilgiler için başlı başına bir bilgi kaynağı olmuş mesajınız.
Ev müstakil olduğu için diğer daire kabloları yok. 1 hafta içinde gelip bağlarlar sanırım sonucu bildiririm tekrar buradan ne olup bittiği hakkında çok teşekkür ederim tekrar.
Selamlar herkese mutlu bir yıl dilerim öncelikle.
Bir iki aydır mahallede altyapı çalışması oldu. Bir yerler kazılmadı edilmedi. Eve CAT6 kablo çekilmişti 2 3 hafta önce. Birkaç gün önce'de evin girişine siyah bir kutu monte edilmiş. Akşam iş çıkışı kutuları kontrol ediyorlardı eve geldiğimde.
Bugün Telekom sitesinde kontrol ettiğim de fiber hizmet alabilirsiniz bilgisine ulaştım. Lakin kutuda sarı kablo falan yok. Beyaz bir kablo takılı aynen şu resimdeki gibi.
Nedir bu? Sarı olan optik kablolar nerede?
15 senedir ADSL hizmeti bekledim onada razıyım hocam bakalım mahalle de ben ve bir komşu net olarak fibere geçer süperbox saçmalığından bıktıkGenelde Türk Telekom altyapı çekiyor doğrudur fakat yeterli istek olmayınca binalar taşımıyor diye biliyorum bizim buradada altyapı var ama kimsede fiber yok.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.