BIOS Işletim Sistemi Hasar Görürse Ne Olur?

• Konuyu başlatan ykula
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 7
  • Görüntüleme 6.715
Makaleler
1
Yer
Los Santos/Sandy Shores
Daha fazla  
Profil Kapağı
1523905101
Uzun bir aradan sonra tekrardan ''Selam Sosyal''. Her zamanki gibi fazla uzatmadan konuya giriş yapıyorum.

PC hakkında biraz bilgi sahibi olduğumdan beri, hala korkarak yaptığım nadir şeylerden birisidir BIOS güncellemesi vs. gibi BIOS aktiviteleri. Ve çok şükür :D şu ana kadar herhangi bir sorunla karşılaşmadım kullandığım sistemlerde. O yüzden aklımda hala yanıtlanmamış bir soru var; FreeDOS işletim sistemi yani BIOS zarar görürse, yani kullanılamayacak hale gelirse nasıl bir senaryoyla karşılaşırız?

Sonuçta donanımsal bir sorun değil bu, yazılımsal elbette. Ama BIOS'a erişemememiz hiçbir şeye elleyemeyeceğimiz anlamına gelir. Aynı şekilde BIOS'u da düzeltemeyeceğimiz. Kısaca, BIOS tahrip olduktan sonra, sistemi açarken karşılaşacağımız senaryoyu yazmanızı istiyorum sizden, ve ayrıca tabii ki sorunu nasıl düzeltebileceğimizi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle FreeDOS işletim sistemi BIOS demek değildir. BIOS'un kelime anlamı Basic Input Output System dir. Bu donanıma en yakın çalışan sistemdir. RAM frekansı, işlemci frekansı, saat bunların belirlenmesi ve daha birsürü özelliğe sahiptir. Sistem ilk açıldığında bu sistem devreye girer ardından sahip olduğu görevleri işletim sistemine devreder. BIOS anakart üzerindeki çipde bulunur. Bu çipin ya da içerisinde bulunan verinin hasar görmesi ilk açılışta kartın üzerindeki bileşenlerin nasıl çalışacakları bilinemeyeceği için sistem açılmaz. Bu genelde laptoplarda arka ışığın yanık, fanların tam hızda ancak görüntünün olmaması şeklinde kendini gösterir. Masaüstü bilgisayarlarda ise ekrana görüntünün gelmemesi dışında pek de belirli bir özelliği yoktur. Arkadaşın dediği uzun bipler BIOS tarafından küçük speakere gönderildiği ve adları da zaten BIOS beep codes'dur. Pek çok hatanın tanılanmasında yardımcıdırlar. BIOS çipi ya da çipdeki veri hasar gördüğü zaman genelde bu ufak speaker çalışmaz. Çünkü speakeri aktif edecek yazılım yoktur ya da zarar görmüştür.

BIOS , FreeDOS işletim sistemi değildir. BIOS bir işletim sistemi değildir! BIOS, anakart üzerindeki EEPROM çipinde saklanır ve donanımınızın kontrolünü yapmanızı sağlar. Voltaj ve frekans değerleri, açılış diski seçimi gibi tüm seçenekleri BIOS içinde seçersiniz. Her ne kadar yazılımsal bir sorun olsa da BIOS yabancı terimiyle 'low-level' bir yazılımdır ve eğer BIOS'a giremeyecek kadar zarar verirseniz elinizde iki seçenek olur.
  • Birincisi, bazı üst düzey anakartlarda bulunan BIOS kurtarma seçeneklerini deneyebilirsiniz. ASUS BIOS Flashback gibi. Aşağıda bir örneğini görebilirsiniz.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

• İkinci seçenek ise anakartın üzerinde BIOS'un saklandığı EEPROM çipine BIOS dosyasını manuel olarak yazmaktır, kesinlikle bilgili birinin el atması gerekir. Aşağıda bir örneğini görebilirsiniz.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

FreeDOS işletim sistemi yani BIOS zarar görürse,
BIOS ile Freedos ayrı dünyaların bilgileri. Diğer bilgileri zaten vermiş tekrar yazmaya gerek yok. Bazı anakartlara OEM'lere birkaç sene önce bildirimlerimle kolay kurtarma işlevleri eklenmesini de bildirmiştim o yüzden BIOS yazılımındaki sorunlarda kurtarma seçenekleri artık daha kolay eskiden BIOS'un çıkartılmadan veya harici bağlantı sağlanmadan kurtarma işlemleri yoktu. Üst seviye BIOS cinsine göre disketlerle vs. de kurtarma imkanları vardı. Kısaca şuan önlemler de alınmış durumda çoğu anakartta.

Örneğin daha bugün Samsun laptobumda sanıyorum pilin bitmesi sonucu oluşan elektrik kesintisi yüzünden BIOS hasar aldı ve hiçbir şekilde giriş yapamıyordum. Fakat işlevlerini yerine getirip en son bıraktığım Boot Priority ile açması gereken diski açıyordu. Windows üzerinden BIOS Update yaparak BIOS'u tekrardan tam olarak kullanılabilir hale getirmiş oldum.

Bu arada BIOS zarar gördüğü takdirde her zaman cihazın çalışmasını riske atmıyor, temel işlevleri yerine getirebilmesi sistemin çalışması için yeterli oluyor.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı