Bir kişiye eski bir bilgisayarın neden yeni oyunları çalıştıramadığını anlatmak

Bilgisayarın gözle görebildiğimiz kısmı yani donanımı eski, gözle göremediğimiz yazılım kısmı yeni olduğu için. Donanım, yeni güçlü yazılımı sırtında taşıyamıyor ve çöküyor.
 
Şu şekilde açıklayabiliriz.

Aslında bilgisayarlar bir hesaplayıcı, yazılımlar ise sayılardır. Nasıl 12 sayı hesaplayabilen bir hesap makinesinde 14 sayı hesabı yapamıyorsak bir bilgisayar da kapasitesinden fazlasını yapamaz.

Yani eski bir bilgisayar onu haddinden fazla zorlayan bir yazılımda sıkıntı yaşar veya açamaz.

Bir ilkokul çocuğuna lise matematiği nasıl yaptıramıyorsan eski bilgisayar da yine kapasitesinden fazlasını kaldıramaz.

Adı üstünde donanımlara bakacak olursak:
  • İşlemci: Adı üstünde merkezi işlem birimidir. Gerekli matematiksel işlemler yapılır ve kodların işlenmesini sağlar. İçerisinde milyarlarca transistör bulunur.
  • Anakart: Donanımların bağlandığı ve birbiriyle irtibatını yöneten BIOS çipinin bulunduğu devre kartıdır. Ayrıca burada işlemciye rehberlik eden yonga seti bulunur. İyi bir anakart stabil bir sistem için olmazsa olmazdır.
  • Ekran Kartı/GPU: Grafik işlem birimidir. Bilgisayardaki verileri görüntü olarak işler ardından işlemciye paslar. İşlemci eğer bu yükün altından kalkamayacak derecede yetersiz ise darboğaz dediğimiz durum meydana gelir.
  • HDD veya SSD: Depolama birimleridir. Veriler buralara yazılır. Harddiskler bir diskin üzerine veri kaydetmek için hareketli mekanik döner bir başlık kullanırken, SSD diskler katıhal fiziğinden faydalanarak hareketsiz ve çok daha hızlı depolama birimleridir.
  • RAM: SSD ile HDD gibi depolama birimlerinden kat kat hızlı geçici bellek tipidir. Tekrar diske yazılması gerekmeden hızlıca okunacak olan dosyalar bu bellekte tutulur. İşi bitince veya bilgisayar kapanınca belirli istisnalar hariç temizlenir. Hızları çok yüksektir.
  • Güç kaynağı/PSU: Bileşenlere güç sağlayan şeydir. Kritiktir ve dengeli stabil bir sistem için kaliteli bir güç kaynağı şarttır.
 
Açıklayamadığınıza, açıklama yapabilmek için yardım istediğinize göre sizin de donanım ve teknoloji bilginiz çok üst düzey değil sanırım. Körler sağırlar, birbirlerini ağırlar. :)

Açıklama: Oyun grafikleri giderek gelişiyor. Eski bilgisayarların bu grafikleri işleyebilecek gücü yok. Bu yüzden daha yeni nesil bilgisayarlar şart.
 
Açıklayamadığınıza, açıklama yapabilmek için yardım istediğinize göre sizin de donanım ve teknoloji bilginiz çok üst düzey değil sanırım. Körler sağırlar, birbirlerini ağırlar. :)

Değil ama eski bir bilgisayarın yeni oyunları çalıştırabileceğini düşünecek kadar da kötü değil :)

Donanımdan hiç anlamam tabii hangisinin hangisinden ne kadar iyi olduğunu bilsem de yapılan yorumlardan.
 
Son düzenleme:
Aslına bakarsan insan bedeni de bir nevi bilgisayar gibi. Mesala gençlik halindeki çeviklik ve pratiklik yaşlanınca olamıyor maalesef. Yalnız tek farkı insanlara çeşitli yükseltmeler yapamıyorlar. 😁😄
 
Her bilgisayar parcasının bir ömrü vardır tıpkı canlılar gibi yaşlandıkca yavaşlar ve zorlanır yeni çağa ayak uyduramaz emwkliye ayrılması gerekir bırakın huzur içinde yatsın yeterince eğlendiniz.
 

Geri
Yukarı