Bir Şey Nasıl Canlı Olur?

Sarp Demir

Hectopat
Katılım
8 Ocak 2018
Mesajlar
464
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Evrende canlı olan şeyler de var, cansız olanlar da. Ama bir şey neden canlıya dönüşür?
Canlı olmayan bir nesneyi ele alalım. Örneğin bir tahta parçası. O tahta parçasını oluşturan şey atomlar. Yani bu tahta parçasının temelinde atomlar var (Atomaltı parçacıklara girmeyeceğim. Zaten bunu ne demek istediğimi anlamınız için anlatıyorum. ). Bir de herhangi bir canlıyı, insanı ele alalım. İnsan bir canlı, tahta parçası ise cansız. Fakat insanı oluşturan şeye baktığımızda, yani hücrelerin de içine girdiğimizde, hücrede canlılık özelliği gösteren ne varsa onların da atomlardan oluştuğunu görüyoruz. Canlı olan her varlığı da atomlar oluşturuyor, tahta parçasını da. İyi de o zaman bir canlının canlı olmasını sağlayan şey ne? Sonuçta ben hiçbir canlılık özelliği göstermeyen atom yığınını alıyorum cansız bir tahta oluyor. Yine canlı olma özelliği göstermeyen bir atom yığınını alıyorum canlı bir şey çıkıyor. Yani bu, benim yerden aldığım birkaç taşı yan yana koyup canlı bir şey çıkarabilmemden farksız bir şey ( mi? ).
Bu arada sürekli "canlı" kelimesini kullandım kusura bakmayın.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Canlı, organize olan ve bu organize karakteri sayesinde de kendi devamını sağlayabilendir. Kendiliğinden çeşitli kimyasal tepkimeleri gerçekleştiren, bu tepkimeler sayesinde yapı taşlarını kendisi oluşturabilen veya gerektiğinde bunları yıkabilen, üreyebilen, içinde bulunduğu koşullardan haber alabilen ve bunlara karşı tepkiler oluşturabilen ve en önemlisi de, bunların hepsini yapabilmek için mutlaka enerjiye ihtiyaç duyan her şey "canlıdır".​

Alıntıdır.​
 
İlahi açıdan bakarsan tanrı kendinden insana ruh üfledi ve minik bir kan pıhtısından canlıya dönüştük.

Bilimsel açıdan bakarsak bazı işlevleri yerine getiren şeyler canlıdır. Nasıl bir hasta solunumu kaybederse ex oluyorsa, çiçek sulanmazsa soluyorsa ayrıca ağaç nasıl yaşı geldiğinde çürüyorsa belli ki canlılık esasları vardır. Peki nedir bu canlılık esasları.

Mesela hücreden örnek vereyim. Basit bir hayvan hucresini ele alalım. Burada dna ve rna var ve bu hucreyi besleyen bir sistem var. Bu hücre sistemi bir şeyleri tüketiyor ve gelişim gösteriyor. Ortaya da kalori cıkıyor. Boş kuru tahtada bu özellik var mı? yok. Çünkü tahtanın hücresi yok. Demek ki hücresi olan her şey canlıdır. Bunun ölçütleri bile var. Ama insan için. Hani şey var ya solunum varsa canlı yoksa ex, kalp durmuşsa ex yani ölü.
 
Atomlar, moleküller, amino asitler, proteinler, vs... Yapı taşlarının bir araya gelme düzenleri canlıları cansızlardan ayıran fark diyebilirim belki, bilim adamı olmasam da, tahmini olarak.

Cansızdan canlı oluşması, kendinde de görebileceğin kadar karmaşık düzeylere evrilmesi bir anda olmadı zaten. Bunların hepsi uzun yıllar boyunca devamlılık ve evrimin sonuçları.
 
Yine canlı olma özelliği göstermeyen bir atom yığınını alıyorum canlı bir şey çıkıyor. Yani bu, benim yerden aldığım birkaç taşı yan yana koyup canlı bir şey çıkarabilmemden farksız bir şey ( mi? )
Bilimde canlı ve cansiz ayrimi yoktur işte bu sebeple. Gayet güzel bir soru sormuşsun. Bilimsel olarak hiçbir şey ne canlidir ne de cansizdir. Bu siniflandirmalari insanlar ortaya atmıştır.

Mesela virüsler ve priyonlarda uyarana tepki verme özelliğine sahipler. Bu özellik insanlarin canli diye saydiklari nesnelerin özellikleri arasinda halbuki. Bilim dünyasında canli ve cansiz ayrımı bu yüzden yapilmaz.

Canlılığın cansizliktan evrimine de organik moleküller ve elementler sebep olmuştur.

Hücreyi normalde insanlar canli bir varlik olarak tanımlar, ancak hücreleri de meydana getiren atomlar ve moleküllerdir. Atom, molekül ve elementler cansiz varlıklardır.

Cansizliktan canlılığa evrim laboratuvar ortamında deneyler neticesinde ispatlanmış bir hadisedir.
 
Kendi devamlılığını sağlayabilmelidir her şeyden önce. Yani dolaşım, solunum veya hücresel gibi sistemleri artık kendi başına sürekli çalışır halde olmalıdır canlı diyebilmek için.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı