Evren nasıl bir şey?

BartuP

Centipat
Katılım
4 Eylül 2022
Mesajlar
741
Çözümler
1
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar merhaba. Evrenimizde dünyadaki kum tanesinden daha fazla gezegen var. Evrenimizin kusursuzluk ve güzelliği kimine göre kendi kendine olmuştur, kimine göre büyük bir güç tarafından yaratılmıştır. Evrenimiz insanın kafasına günümüz şartlarına göre cevaplanamaz binlerce soru düşündürtüyor. Sizce dış dünya nasıl? Diğer gezegenler, galaksilerdeki yaşam, yer, zaman akışı, canlılar ve daha bir sürü şey düşünmeye başlarsanız sonuna gelemeyeceğiniz bir yol oluşturuyor.
Fikirlerinizi öğrenmekten mutluluk duyarım.
 
Öncelikle bu tür bir konuyu merak etmenize ben şahsen çok sevindim, kendim de hep merak etmişimdir bu tür konuları merak etmeye devam da ediyorum. İlk cevabımı "dış dünya nasıl" sorusuna vermek isterim. Sanırsam dış dünyadan kastınız diğer gezegenler veyahut diğer gezegenlerde ki yaşam, eğer sorunuzu yanlış anladıysam kusuruma bakma. Dış dünyanın nasıl bir yer olduğunu çıkmadığım için bilemiyorum fakat tahmin edebilirim; kendinizi bir karınca olarak hayal edip sizi dünya büyüklüğünde boş bir cismin içine koyup içinide pirinçle doldurulduğunu hayal edin, dış dünyayı böyle anlatmış oldum size.
Yaşam ile ilgili konuya geldiysek ben evrende kesinlikle ama kesinlikle yalnız olduğumuzu düşünmüyorum, milyarlarca galaksi ve trilyonlarca gezegenden bahsediyoruz; Şu anda bulunduğumuz galakside dahi 20 kadar canlı yaşam olduğu tahmin ediliyor. Kaynak istiyeyecek arkadaşlar için ünlü bir bilim insanı bir formül ile hesaplamıştı bunu, yanlış hatırlamıyorsam 20 civarı idi canlı yaşamın olabileceği ile ilgili. Ayrıca bu varlıklar illaki insana benzemek zorunda değiller; mikroskobik yapıda olabilirler. Bizden daha küçük veya daha büyük varlıklar olabilirler. Veyahut dünya ile ilgili hiçbirşeye benzemeyen varlıklar da olabilirler. Şu anlık cevaplarım bu şekilde, gördüğünüz üzere sadece bir soru için onlarca kelime yetmiyorken daha evren ile ilgili cevabı bulunamayan yine bir sürü soru var. Ben kendim evren için bir yorum yapacak olsaydım muhtemelen hayatımda görmüş olduğum en değerli ve akıl almaz bir yer derdim. (Bazı kelimelerin ek ayrımlarında ve kelime yazımlarında hatalar yapmış olabilirim, kusuruma bakmayın.)
 
Evrenimizin kusursuzluk ve güzelliği kimine göre kendi kendine olmuştur, kimine göre büyük bir güç tarafından yaratılmıştır.
Evren kusursuz bir yapı değil öncelikle. Bir güç tarafından yapıldığına dair bir kanıtta yoktur.

Evren yasalarla yönetilir. Bu yasalara da biz doğa yasası diyoruz. Sabittirler ve anlaşılırdırlar. Evren ayrıca madde, enerji ve boşluktan oluşur. Büyük bölümüne karanlık madde ve karanlık enerji hüküm sürüyor. Enerji ve madde eşittir zaten ikisini bir sayabiliriz. Her şeyin bir pozitif ve negatif zıttı var. Büyük patlama olurken tamamen enerjiden oluşan bir evren meydana geldi ve onunla beraber boşlukta ve evren beraber genişledi böylelikle. Bir balonun şişmesi gibi düşünebilirsin bu durumu.

Bu enerji ve boşluk nereden geliyor? Hiçlikten nasıl oluyor? Doğa yasaları negatif enerji adlı bir şeyin varlığını gerektirir.

Bu durumu şöyle basit bir örnekle ifade edebiliriz. Bir arazide bir çukur kazdığını düşün, kazdığın çukurdaki toprağı çukurun dışına atıyorsun yan tarafında da tepe oluşuyor böylelikle. Tepe burada evreni temsil ediyor. Sen burada tepe kurmak dışında aynı zamanda çukurda kazmış oluyorsun. Tepenin zıt versiyonu çukuru kazmış oluyorsun bu durumda. Yani negatif versiyonunu. Bir dönemler çukurda olanlar şimdi tepe oldular. Böylece iki durum birbirini dengeliyor. Bu büyük patlama arkasındaki durumdur. Big Bang pozitif enerji oluştururken, aynı oranda da negatif enerji oluşturmuştur. Bu senaryoda pozitif ve negatif eşittir sıfır her daim. Bu da doğanın bir diğer kanunudur.

Aynı oranda negatif enerji nerede peki? Cevabı zor değil boşlukta bulunuyor.

Evren bir akü misali negatif enerji depolar. Pozitif tarafı(madde ve enerji) yukarıdaki örnekteki tepe gibidir. Çukurun karşılığı olan negatif enerjide boşluğa yayılmış. Bu durumda da tanrıya otomatik olarak ihtiyaç kalmıyor zaten. Hiçlik nasıl böyle bir şey doğuruyor derseniz atomların yapısına bakabilirsiniz, aynı durum evren içinde söz konusudur.
 

Geri
Yukarı