Bir şeye çok kişinin inanması onu doğru kılar mı?

Kılmaz.

Vasfı olmayanların çoğu günlüğü 80 liraya 10 saat insan dışı şartlarda çalışıyor. 1000 kişiye 100 TL dağıtsan ve söylediğin teze evet, aynen demesi için tutsan kabul edecek adam çok bulursun. Dünya düz diye söyletsen hepsine, dünya düz olup doğru mu olacak yani?

1000 kişiye değil de böyle dünyanın %50'sine yapacaksın :D itiraz edenleri asacaksın o zaman olur.

Kur'an-ı Kerim öyle basit bir kitap değil. Yani her yiğidin harcı değil.
Yine klasik safsatalar. Allah'ınız bile diyor herkesin anlaması için kitabı anlaşılır kıldık onlarca ayetinde. Kitabı bir işletim sistemine benzetmek muazzam gerçekten harbiden ne yaşıyorsunuz merak ediyorum. Değişik insanlarsınız kendi Allah'ınızı bile yalancı durumuna düşürüyorsunuz.

Zaten okuduğumuz mealler Kur'anı Kerim'in tam karşılığı değil. Yorum içeriyor. Yani anlaşılan manayı tefsir gibi açıklamadan karşılığını veriyor. O yüzden tefsir öneriyoruz.
Mealde ne yazıyorsa odur, asıl tefsir kişisel yorumdur, mealde yazan şeyi tefsir ile bambaşka bir anlama getiriyorsunuz buna ayet bükme denir. Tefsir ile kitabın hatalarını örtme amacı güdüyorsunuz, bilime uyduruyorsunuz kendinizi gülünç duruma düşürmeyin.

@TheMüslimPythonYılan'ı Evrensel olduğu iddia edilen ama sadece arap yarımadasını anlatan, zamansız olduğu iddia edilen ama sadece o dönemi kapsayan, apaçık olduğu iddia edilen ama sadece belirli kişilerin anlayabildiği bir kitap. Hmm bu işte bir iş var ama neyse.

Yine klasik safsatalar. Allah'ınız bile diyor herkesin anlaması için kitabı anlaşılır kıldık onlarca ayetinde. Kitabı bir işletim sistemine benzetmek muazzam gerçekten harbiden ne yaşıyorsunuz merak ediyorum. Değişik insanlarsınız kendi Allah'ınızı bile yalancı durumuna düşürüyorsunuz.

Mealde ne yazıyorsa odur, asıl tefsir kişisel yorumdur, mealde yazan şeyi tefsir ile bambaşka bir anlama getiriyorsunuz buna ayet bükme denir. Tefsir ile kitabın hatalarını örtme amacı güdüyorsunuz, bilime uyduruyorsunuz kendinizi gülünç duruma düşürmeyin.
Hayır hocam. Kitabın hatalarını örtme falan değil(ki hatası yok). Hem örneğimin gayet güzel olduğunu düşünüyorum. Tefsir kişisel yorum değil.
Screenshot_20201126-224656_Chrome.jpg
Sözlük manası beyan etmek, açıklamak oluyor. Buradan bakın. Tefsir Nedir? Tefsir Usulü Kısaca Ne Demektir? TDK'ya Göre Tefsir Etmek Ne Anlama Gelir?

Hayır hocam. Kitabın hatalarını örtme falan değil(ki hatası yok). Hem örneğimin gayet güzel olduğunu düşünüyorum
Hatası yok mu? Kitabı okumadığın belli oluyor.

Hem örneğimin gayet güzel olduğunu düşünüyorum.
Örneğin berbat bir benzetme.

Tefsir kişisel yorum değil.
Ondan hepsinin tefsirleri birbirinden farklı. Tefsir kişisel yorumdur.

Kuran da hata yok dememek için kitabı okumamak gerekiyor. Bilimsel gerçekleri bilmemek gerekiyor. Dünyanın oluşum aşamasından tut, insanın yaratılış hadisesinden tut, suların birbirine karışmamasından tut, her canlıyı erkekli-dişili yaratmaktan tut, kadının kaburga kemiğinden yaratılma hadisesinden tut, ilk insan hadisesinden tut, Nuh ve Adem'in 1000 sene yaşamasından tut bunları hepsi apaçık bilimsel yanlışlardır.

Dünya üzerinde ne yazıldıysa insan yazdı, ne söylendiyse insan söyledi.

Kuran dediğin kitap Sümer, Avesta, Tevrat ve Mezopotamya mitolojilerinden ilham alıp kopyalanan bir kitaptır. Adem ve Havva diye biri asla yaşamadı, Nuh Tufanı diye bir şey asla olmadı. Sapiens türünün 1000 yıl yaşaması fikrine bile inanmak dehşet verici bir durum. Kadının erkeğin kaburga kemiğinden yapılmasına inanmakta daha da dehşet verici.

@BERWAR hocam ben okurken acı çektim, siz bir de bu insanlara laf anlatmaya çalışmışsınız.

Adam diyor ki "görmediğim şeye inanmam." Bildiğin kendisiyle çelişiyor. 🤣
Evet sadece İslam'da değil vicdanen ve aklen görmediğin birşeye inanmazsın. Fakat bir olayın sonuçlarını görüp inanıyorsan, onu yapanı görmesende var olduğunu bilip inanabilirsin. Sizler herşeyi sözlük anlamıyla bağdaştırınca aklınızda bu tür soruların çıkması mümkün. Şahadetin anlamını bilir misin? Şehadet şahit olmak demektir. Örneğin ben seninle internet üzerinden konuşuyorum fakat seni görmüyorum bu yüzden ben sana yok diyemem ve biri bana senin var olup olmadığını sorsa ben şahitim, o olmasaydı bu yazıları yazamazdı derim. Umarım açıklayabilmişimdir. İşte biz de burumda Allah'ın yarattığı ve yarattıkları üzerinden onun varlığına şahit oluyoruz.

Edit: Bu arada Kur'an'da hata yoktur lafına Bilim'e ters düşüyor diye bir cevap verilmiş, senin bilim dediğin bütün açıklamayı tek kelimeyle "tesadüf" diye açıklıyorsa o bilim değil, görüştür.

Edit2: Eğer bu tür sorulara cevap veremiyorsanız ortalıkta Müslüman'ım diye geçinmeyin, sizin gibiler yüzünden bazıları sizi İslam elçisi gibi birşey zannedip, sonra soruya cevap alamayınca gerçekten İslam dininin yanlış olduğunu zannediyor. Bana her türlü soruyu sorabilirsin. İstişare etmek bilgileri tazelemek her iki taraf içinde olumlu olacağını düşünüyorum tabi birbirimizin fikir ve düşüncelerine "dehşet verici, saçma" dememek kaydıyla.

Son düzenleme:
Fakat bir olayın sonuçlarını görüp inanıyorsan, onu yapanı görmesen de var olduğunu bilip inanabilirsin.
Yapanın kim olduğuna dair gerçeğe bu dünyada ulaşamayız yalnızca reddederiz ya da inanırız, tercih durumudur.

Örneğin ben seninle internet üzerinden konuşuyorum fakat seni görmüyorum bu yüzden ben sana yok diyemem ve biri bana senin var olup olmadığını sorsa ben şahidim, o olmasaydı bu yazıları yazamazdı derim.
Bu yazıyı benim göndermem sonucunda görebileceksin ancak gerçekten kim olduğuma dair olan yanıtların sadece gördüklerin, kabullerin ve inançların çerçevesinde olacaktır. Peki, senin kabullerinin ve inançlarının beraberliğinde olan bu şahitliğin, gerçek ben ile ne kadar uyuşuyor?

İşte biz de burumda Allah'ın yarattığı ve yarattıkları üzerinden onun varlığına şahit oluyoruz.
Yani demem şu ki, farklı kazanımları olan bir kişi, bu yazıların öylece rastgele geldiğini, arkasında herhangi bir varlık olmadığını söyleyebilir ya da yapay zeka var diyebilir ya da bir kısım "jiw" var diyorsa diğer bir kısım "wij" var diyebilir ancak gerçekte hiçbiri de olmayabilirim.

Yani demem şu ki, farklı kazanımları olan bir kişi, bu yazıların öylece rastgele geldiğini, arkasında herhangi bir varlık olmadığını söyleyebilir ya da yapay zeka var diyebilir ya da bir kısım "jiw" var diyorsa diğer bir kısım "wij" var diyebilir ancak gerçekte hiçbiri de olmayabilirim.

Fakat söylediğin bu iki kitle varlığı değil aitliği kıyaslar biçimde yani. Şöyle evet tanrı var ama bu A tanrısı değil B tanrısı gibi. Yapay zeka var kısmıda yine birşeyin yazdığını kanıtlar bu da varlığın olmaması değil, yani sen yazıyı yazanın kim olup olmadığın tartışmaya açık olduğunu kanıtlar biçimde bir tez sundun. Fakat bütün cümlelerinde bu işi (yazı yazma) yapan bir varlık olduğunu kabul ettiğin görülüyor. Yapay Zekanın yazması, Yapay zekanın var olduğu için yazabildiğine delildir. Bu yüzden Bu düzeni de yazı çizenin var olduğunu söylüyorum. Ve zaten senin dediğin gibi varlık değil bu yaratıcının kim olduğunu tartışan gruplar veya dinler var demeliyim. Bunu anlaman için söylüyorum, örneğin biri Tanrı Ateş diyor sen bunu"jiw" diye belirttin, Biri Allah diyor bunu da "wij" diye belirttin. Bu cümle tanrının var olup olmaması değil kim olduğunun tartışmasıdır.
Bu yazıyı benim göndermem sonucunda görebileceksin ancak gerçekten kim olduğuma dair olan yanıtların sadece gördüklerin, kabullerin ve inançların çerçevesinde olacaktır. Peki, senin kabullerinin ve inançlarının beraberliğinde olan bu şahitliğin, gerçek ben ile ne kadar uyuşuyor?
Bu cümlende de "KİM" demişsin, Tanrı var ama kim?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı