Bir yazılımcı bir dil üzerinde nasıl ustalaşır?

Witches

Decapat
Katılım
16 Haziran 2021
Mesajlar
422
Çözümler
1
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Geliştirici
Anti-Virüs uygulaması tasarlamayı planlıyorum ileride yazılımcıların bir dil üzerinde veya birden çok dilde nasıl ustalaşır merak ediyorum. En ince ayrıntısına kadar nasıl öğreniyorlar?

Bir de aklıma şu soru takıldı:
"C öğrenip mi C++ öğrenmek lazım yoksa fark etmez mi?"
 
Önemli olan pratik yapıp üstüne ne katabildiğiniz aslında. Ne kadar çok pratik yapma fırsatı bulursan o kadar çok gelişme yakalarsın. Ustalaşmak seneler alabilir. 2 uygulama yapınca usta olamazsın. Her zaman öğreneceğin çok şey var. Bunun yolu da yapabildiğiniz kadar pratik yapmak.
 
Yıllarca tek bir yazılım dili üzerinde öğrenimlerini gerçekleştirerek bu kadar bilgi edinebiliyorlar, 3 ay PHP 3 ay C# öğrenmeye çalışmak yerine birkaç yılını tek bir dil üzerine yoğunlaştırırsan daha iyi öğrenebilirsin.
 
Ben hala öğrenemedim ama 7-8 tane "bilen" arkadaşlarımdan anladığım kadarıyla, hiçbir zaman tam olarak öğrenemiyorsun. Yazılımcılar ikiye ayrılır. Stack Overflow'da çözüm arayanlar, ve Stack Overflow'da çözümü sunanlar. Yeterince iyi arama motoru kullanıyorsanız işinizi görürsünüz herhalde 😄

İşin sırrı sanırım problem çözme yeteneğini elde etmek. O yeteneği elde ettikten, kafanızda kurmaya başladıktan sonra dillerin arasında sözdizimi önemli oluyor sadece. Bir tanesini iyi öğrendikten sonra zaten diğerine geçmek zor olmaz sizin için diye tahmin ediyorum.
 
Düşünce yapın bile koda vurur şeklinde olmalıdır. Her an her daim koda vurmayı hayali etmelisin.
Sadece C/C++ AV yazılmaz, başka dillerde vardır.

Ayrıca kullaktan duyduğumuz bilgilere göre C/C++ çok iyi optimize etmek gerekirken C#, Java gibi dillerde bir çok optimizasyon otomatik sağlıyor.

Mesela for döngüsü kullandığında bellek allocate edilir. C/C++ da garbage collectorleri ayarlayarak kullanman gerekirken C# ve Java for döngüsünün allocate ettiği belleği otomatik boşaltır. Yani otomatik olarak nerede garbage collector kullanacağını bilir, optimize etmek için ekstra uğraştırmaz.
 
Son düzenleme:
Oyun değil de antivirüs veya en azından beyaz şapka yoluna gideceksen:

C daha eski, makina diline yakın, hafif ve hızlıdır. C++'da çalışır. (Procedural diyebilirsin.)
C++ C'den daha yeni, makina dili yerine kütüphaneleriyle sistem oluşturup çözmeye yöneliktir. (Object Oriented'dır.)

Sonra Network sistemlerini öğrenirsin, birazda Python katabilirsin üstüne - aşırı kolay gelir C/C++'den sonra Pyhton v.b

Birisi kütüphane ile işi çözmek ve bir sonraki güncellemede geriye dönük kütüphane uyumluluğu ile uğraşır, diğeri C'de her şeyi kendi yazdığı için sonradan ekleme çıkartma yaparken daha fazla hakimiyet kurar. Günümüz koşullarında çoğu kişinin yazılımcı/programcı olmasıyla program mimarı olması arasındaki en basit fark bu,
 
Tecrübe ile gelişirsin, diller üzerinde sadece bilgisayara komut veriyoruz aslında. Şunu yap, şuna bak, şunu hesapla gibi, antivirüs üzerinde gelişmek istiyorsan şimdiden başlayıp zamanla bir şeyler ortaya çıkaracaksın. Kendine keylogger yapıp bunu nasıl tespit ederim diye düşüneceksin, internette antivirüs nasıl çalışır diye her yazıyı okuyacaksın. Programlama aslında işin başında zordur, programlamada önemli olan programı nasıl yazacağındır. Uzman olmak gibi derdin olmasın şuanda, tek hedefin sadece çalışmak öğrenmek ve pratik yapmak olsun. Ha birde bu işlerle ilgilenen kişilerle internette vakit geçir, forumlara gir ama başını belaya sokabilecek şeyler yapmamaya özen göster.
 
Tecrübe ile gelişirsin, diller üzerinde sadece bilgisayara komut veriyoruz aslında. Şunu yap, şuna bak, şunu hesapla gibi, antivirüs üzerinde gelişmek istiyorsan şimdiden başlayıp zamanla bir şeyler ortaya çıkaracaksın. Kendine keylogger yapıp bunu nasıl tespit ederim diye düşüneceksin, internette antivirüs nasıl çalışır diye her yazıyı okuyacaksın. Programlama aslında işin başında zordur, programlamada önemli olan programı nasıl yazacağındır. Uzman olmak gibi derdin olmasın şu anda, tek hedefin sadece çalışmak öğrenmek ve pratik yapmak olsun. Ha bir de bu işlerle ilgilenen kişilerle internette vakit geçir, forumlara gir ama başını belaya sokabilecek şeyler yapmamaya özen göster.

Başımı belaya sokacak işler derken ne gibi işler merak ettim.
 

Geri
Yukarı