Birikim Nasıl Saklanmalı?

TL ile yatırıma kıyasla dolar her halükarda avantajlı zaten. 3 yıl önceki 5000TL ile dolar alsam, bugün 5000TL'ye kıyasla kat ve kat fazla alım gücüm olurdu zaten.

Altın acaba ne oranda daha karlıdır fikri olan var mı? Dolara karşılık altına yatırım yapmak ne denli mantıklıdır - uzun vadede. Bozdururken edeceğim zararı da hesap ediyorum aynı zamanda. Altın bozdurmak sanki biraz daha sıkıntılı?

Altın savaş dönemlerinde patlama yapar. Şu an ABD, İran'ın dibine savaş gemilerini yolluyor. Ne olacağı belli olmaz. Dolar ile küçük yatırımcıysan çok kar edemezsin. En fazla paranı korursun. Ama yatırım olarak en mantıksızı TL'de kalmak olurdu. Faizler bu haldeyken enflasyonu bile karşılamıyor. Yani zarara bile giriyorsun TL'de kalarak.

Altın hesabı açmak mı yoksa fiziken "Gramse Altın" gibi tanesi 4000TL değerinde ürünlerden birkaç tane almak mı mantıklıdır sizce?
Normalde altın hesabı açmak daha avantajlı ama diyelimki Türkiyede bir olay oldu ve kullandığın banka kapatıldı veya Türkiye bir savaşa girdi ve tarihimizde olduğu gibi birçok yer istila edildi bankanın bir garantisi yok o yüzden fiziki olarak bulundurmak daha mantıklı.

Ben daha çok; X para verip aldığım şeyi bozdururken X paradan kaç TL zarar edeceğim veya X para biriminin ne kadar değerleneceği üzerine düşünüyorum. En mantıklı seçenek hangisi karar veremedim. Evde fiziken, değerli bir şeyi saklamak da çok doğru gelmiyor bana ne yalan söyleyeyim. Nice insanların değerli eşyası çalınıyor ev ortamında, bugün olmasa yarın.

Yatırım araçlarını bölmek daha mantıklı olur, bir kısmına gram altın alın, bir kısmında dolar, bir kısmını da günlük garanti %0.6 getiren fonlar var, internet şubesinden bakarsanız görürsünüz, fon alın. daha fazla getirisi olanlar da var ama garantisi yok, eksiye de düşebilir. Ayrıca TL faize de yatırabilirsiniz. Enflasyonun gerçek değeri öenmli, Tüik'e güveniyorsanız, enflasyonun üzerinde faiz var mesela.

Ben daha çok; X para verip aldığım şeyi bozdururken X paradan kaç TL zarar edeceğim veya X para biriminin ne kadar değerleneceği üzerine düşünüyorum. En mantıklı seçenek hangisi karar veremedim. Evde fiziken, değerli bir şeyi saklamak da çok doğru gelmiyor bana ne yalan söyleyeyim. Nice insanların değerli eşyası çalınıyor ev ortamında, bugün olmasa yarın.
Bankaya para yatırıp faizini yemek bence en mantıklısı.

Altın diyenler neye göre demiş merak ettim. Son 5 yıllık dolar endeksine bakıldığı zaman dolar değerini artırmış. Buna rağmen altının kg fiyatı dolar üzerinden sabit kalmış.

Şuan da en risksiz ve mantıklı gözüken yöntem farklı para birimleri satın alıp (Japon Yeni, Çin Yuanı, Dolar, Euro, Sterlin) bunları faizde tutmaktır.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı