Birikim Nasıl Saklanmalı?

Altın diyenler neye göre demiş merak ettim. Son 5 yıllık dolar endeksine bakıldığı zaman dolar değerini artırmış. Buna rağmen altının kg fiyatı dolar üzerinden sabit kalmış.

Şuan da en risksiz ve mantıklı gözüken yöntem farklı para birimleri satın alıp (Japon Yeni, Çin Yuanı, Dolar, Euro, Sterlin) bunları faizde tutmaktır.

Hadi canım... 😀
Grafikler ne diyor peki.
Altın %177 5 yılda.
398974

Dolar %170 5 yılda.

398976

Neymiş hemen hemen aynıymış. Yükselen dolar değil, alçalan Türk lirası...

Ayrıca Dolar/altın fiyatına bakman da yersiz olmuş. Biz kazandığımız TL'yi korumak için TL/Altın fiyatına bakıyoruz. Ha dolar kazanıyorsan zaten dolar dursun, Altına gerek yok. Yani Altının dolar fiyatına bakmaya da gerek yok...

İsterseniz bonolara veya tahvillere göz atın. Uzun süreli yatırım aracı arıyorsanız tahviller uygun olabilir. Küçük bir miktar parayla oynayayım derseniz varantlara da bakabilirsiniz, az miktarla yüksek işlem hacmi sağlar ancak risklidir.

Ben tüm birilimlerimi dolara çevirdim. Çünkü TL'de günlük faize koyunca 10-15 lira veriyor ancak bana mantıksız geldi. Çünkü TL'nin değeri sürekli düşüşte. O yüzden cebimde 5000TL nakit, geri kalanını ise dolara yatırdım. Enpara üzerinden birikim yapıyorum dolarda.

Cumhuriyet altını alıp atıyorum kenara. Bugün alıp yarın bozdurmayacağım için satarken de param değerini korumuş oluyor. Birikimim enflasyon değişikliğinden neredeyse etkilenmiyor

Boş vaktimde arkadaşımla hesapladık. Gramse altını 4040TL'den alsan 90TL zarar ediyorsun. Ancak Ziraat bankasından altın hesabı açsan 250TL'de 2TL zarar ediyorsun. 4040'a vurduğumuzda 32TL zarar ediyor.

Yani altın hesabı açsak, TL ile yatırıma kıyasla paramız değerini kaybetmemekle beraber katlanarak artacaktır diye hesapladık. 2 yıl önce 200TL olan çeyrek altın bugün 400TL mesela :)

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı