Black Friday Nedir?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

blakeronald

Hectopat
Daha fazla  
Az önce bir konu da saçma sapan ARABİSTAN gibi yorumlar yapıldı mantıklı düşündüğünü sandığım insanlardan beklenmeyen davranışlar. Her neyse zaten ben bu konudaki hakimiyetimi geliştirmeleri açısından açtım bu konuyu buraya da bakarlar belki kendileri. Black Friday şükran gününden sonra gelen ilk Cuma ya verilen isimdir ve bu gün içerisinde mağazalar erken açılır ve geç kapanır indirim yaparak kutlarlar. Benim aklıma takılan bir kaç soru var bunları yanıtlarsanız sevinirim.

1 - Black Friday neden var? Etrafımızdaki tüm özel günlerin bir sebebi var. Bu günün sebebi nedir?

2 - İnsanlar indirim yaparak kutladığı bir günü neden "siyah" olarak nitelerler.

3 - Şükran günü ile Cuma arasında 3 gün de olsa 5 günde olsa yine kara olan gün cuma olarak seçiliyor. Aradaki Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, gibi günlerin bir teknik sıkıntısı mı vardı ki o günler seçilmedi illa ki Cuma oluyor?

4 - Bizim ülkemizde Şükran günü olmamasına rağmen Black Friday gününü neden uyguluyoruz?

Bu mobil forum uygulamasında kişi etiketlemeyi sanırım ben beceremedim ya da böyle bir fonksiyon yok. Ama sizden ricam Sayın Recep Baltaş'ı yorumlara etiketlerseniz sevinirim. Kendisinin vereceği cevapları dikkatle dinlemek istiyorum :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Az önce malum konuyu ben de gördüm ve bir yorum yapmak istiyorum. Bana göre Black Friday'i dinimize karşı bir saldırı veya aşağılama olarak algılamak ile bu tarz konularda hemen yallah Arabistan'a demek arasında bir fark yok. İkisi de gereksiz ve saçma bence. Bu konuda söyleyecek başka sözüm yok, o yüzden konuyu kendi adıma kilitliyorum.

Bakın bende dini konuda ciddi ve hassas olanlardanım fakat burda tamamiyle cuma gününe hedeflenmiş olay yok. Araştırdığımda bu olayın cuma gününe denk geldiği ve yaşanan bir olaydan dolayı Kara Cuma deniyor.

1- Çok öncelerden Amerika'da yaşanmış bir olay yüzünden.

2- Gene o olay yüzünden.

Bu arada olay hakkında bilgiyi Youtube'den edinebilirsin.

4- Bana göre bu olay Türkiye'de satışları arttırmak ve elde kalmış ürünleri satmak için uygulanıyor.

Öncelikle konunun üzerinden epey zaman geçti ve dediğiniz mesajı bilmiyorum. Olayı şu şekilde açıklayabilirim;

1- (Wikipedi bilgisidir) 1961 yılında Philadelphia'da, alışverişten dolayı oluşan yoğun trafik ve zorluklar nedeniyle bu isim verilmiştir. Bu yumuşatılmış hali tabi ki. Benim yorumum Kasımın 3. haftasının Cuma günü olarak kutlanan bu gün de alışveriş merkezleri çok erken saatte açılıyor ve çok geç kapanıyor. Bundan dolayı söylenmiş olabilir. Çünkü gün onlar için hiç bitmiyor. Tabi tahmin bu :)

2- İlk soruda cevabı var. Bir kaç tane daha teori var ama bilemiyorum ne kadar doğrudur. Borsada kar siyah renkle zarar kırmızıyla gösterilir. O günde şirketler kar elde ettiği için falan diyenler var ama o kadar basit olduğunu düşünmüyorum.

3- Benim bildiğim Şükran Günü, ABD'de kasım ayının dördüncü perşembe gecesi kutlanıyor. Yani her zaman aynı tarih değil. Her yıl değişiyor gün olarak ama yeri aynı. Ertesi gününde Black Friday zaten. Arada gün farkı yok.

4- Amerika, Kanada veya İngiltere hiç farketmez, ekonomik olarak çok güçlü devletler. Yaptırım güçleri çok fazla. Yakın zamanda Türkiye'de Cadılar Bayramı kutlamaları başladı, bununda nedeni aynıdır. Amerika etkisi diyebiliriz bu tip durumlara. Alışveriş üzerine olduğunda da bizim ilgimizi çekmezi ayrı bir durum ama Amerikanın etkisi Black Friday'in ülkemizde de yaşanmasına neden oldu. Tabi insanlar bunun "Kara Cuma" olduğunu düşünerek hayıflanıyor ama yani dini bir gösterge değil bu isim. 11.11 Çin Bekarlar Günü olarak geçen indirimlerde ülkemize yansımış durumda ama onun ismi gayet normal olduğu için kimsenin ilgisini çekmiyor.

Kısacası etkileyebilecek gücün varsa farklı devletleri bunu başarabilirsin. Amerika ve Çin örneği gibi.

Son düzenleme:
Black, "black market" kelimesinden geliyor. Onlar için Black Friday ise şükran gününden sonraki gün için verilen bir isimden ibaret. Burada yapılanın aksine onlarda o gün "gerçekten" aşırı indirimler yapıldığı için bizim dilimize kara borsa olarak çevrilen bir kelimedeki sıfatı, o günün ismine eklemişler sadece. Yani kısacası bunun Müslümanların Cuma gününe olan bir saygısızlık değil, onların kültüründe Noel alışverişinin başlangıcı kabul edilen ve kendi dillerindeki bir kelimeyi sıfat olarak yapıldığı güne eklenmiş bir kampanyanın ismi olduğunu anlamak yeterli.

Not: Şükran günü ABD'de Kasım ayının 4. Perşembe gününde kutlanır, sonrasındaki gün ise her zaman Cuma oluyor haliyle. Yani kısacası dediğin gibi Şükran günü ile Cuma günü arasında 3-5 gün fark olmuyor. :)

Son düzenleme:
Demek ki bu gün bu kadar güzel şekillerde de anlatılabiliyormuş. YallahArabistana gibi saçma sapan zeka içermeyen cümlelere gerek yokmuş. Bilgi paylaşan arkadaşlardan teşekkür ederim. Mesaj yerine ulaşır sanırım :)

@blakeronald O yorumda öyle bir tepki almanın nedeni bu konu hakkında hiçbir araştırma yapmadan ya da bu başlıkta olduğu gibi (ve olması gerektiği gibi) nedenini sormadan direkt olarak o günü bir saldırıymış gibi addetmendi. Bu konularda 50 değil 150 defa açıklama yapıldığı halde hâlâ inatla eski söylemine devam eden kişilerden dolayı genel bir ön yargı var ve bilgisizce söylenen bir söze karşı bu bıkkınlık yüzünden tahammülsüzlük oluyor.

@blakeronald O yorumda öyle bir tepki almanın nedeni bu konu hakkında hiçbir araştırma yapmadan ya da bu başlıkta olduğu gibi (ve olması gerektiği gibi) nedenini sormadan direkt olarak o günü bir saldırıymış gibi addetmendi. Bu konularda 50 değil 150 defa açıklama yapıldığı halde hâlâ inatla eski söylemine devam eden kişilerden dolayı genel bir ön yargı var ve bilgisizce söylenen bir söze karşı bu bıkkınlık yüzünden tahammülsüzlük oluyor.
Benim oradaki sinirim Cuma gününün sadece Arapların değil tüm Müslüman'ların olduğu halde sadece Arabistan'a özel olduğunu zannetmelerine. Black Friday hakkında yeterince araştırma yapmaya gerek yok. Bilgi paylaşımıyla ün salan platformlarda Black Friday hakkında en ufak bilgi yok. Diplere inilmesi gerekiyor. Teknolojiye olduğu kadar Dinime de bağlı bir insanım. Benim Arabistan'a gitmem veya Türkiye'de kalmam kimseyi ilgilendirmiyor. Yukarıda verilen cevaplar zaten tatmin edici değil ve bu konu hakkındaki fikrim zaten değişmedi. Sadece bir şeyleri vurgulamaya ve eğer bir forumun moderatörü isen o forumun kullanıcılarına bu cevap veren arkadaşlarım gibi efendi cevap verebilecek olmasını nitelememdi. Burası Türkiye ve dini ise İslam. Eğer birilerini dinine olan bağlılığı için #yallaharabistana diyebiliyorsan #yallahhindistana derim. İneklere tapın en azından derdiniz daha da az olur derim. Buradaki güzel tavırları için herkese teşekkür ederim. Black Friday'ın ne olduğu konusunda da bir konu açmış olduk

Söylediğim şey tam olarak buydu işte. "Bu konu hakkındaki düşüncem değişmedi" diyorsun, oysa sana o düşüncenin yanlış olduğunu çok açık bir şekilde birden çok kişi söylediği halde sen de hâlâ eski söyleminde diretiyorsun. Kısacası o konuda ön yargılı olarak söylenen sözdeki ön yargı boşa çıkmamış demek ki. Black Friday'in ne olduğu söylendi, kara borsa olarak çevirebileceğimiz black market'taki kara (black) kelimesinin sıfat olarak güne eklenmesinden geldiğini söyledik ve sen hâlâ bu konuda @Recep Baltaş'ın dediği gibi inancın adına yanlış olan bir mağduriyet çıkarmaya devam ediyorsan kusura bakma ama söylenen söze katılmasam bile söyleniş tarzı bakımından söyleyeni haklı buluyorum.

Söylediğim şey tam olarak buydu işte. "Bu konu hakkındaki düşüncem değişmedi" diyorsun, oysa sana o düşüncenin yanlış olduğunu çok açık bir şekilde birden çok kişi söylediği halde sen de hâlâ eski söyleminde diretiyorsun. Kısacası o konuda ön yargılı olarak söylenen sözdeki ön yargı boşa çıkmamış demek ki. Black Friday'in ne olduğu söylendi, black market kelimesinin kara borsa olarak çevirebileceğimiz kara kelimesinin sıfat olarak güne eklenmesinden geldiğini söyledik ve sen hâlâ bu konuda @Recep Baltaş'ın dediği gibi inancın adına yanlış olan bir mağduriyet çıkarmaya devam ediyorsan kusura bakma ama söylenen söze katılmasam bile söyleniş tarzı bakımından söyleyeni haklı buluyorum.
Eve geçince bir kaynak atacağım size. Fikrimin neden değişmediğini anlarsın. Herhangi bir kanıt başka bir kanıtı çürütmediği sürece bildiğin şeye inanmaktan vazgeçmezsin. Bakalım bakınca ne diyeceksiniz. Buna ek olarak benim bu günü sevmeme nedenim neden Cuma olduğuyla alakalı değil. Şöyle bir örnek vereyim. Bir gün çıkarsınlar "Yaşasın 10 Kasım" gibi. İşte bu hissettiğin duyguyu hissetmemin nedenidir benim bu direnişim.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı