Böceklere verdiğimiz zararın asıl sebebi nedir?

• Konuyu başlatan Jiw
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 26
  • Görüntüleme 2.135
Makaleler
1
Hamam böceği, sinek ve gümüşçün gibi böcek türlerini çoğumuz, rahatlıkla öldürüyor zarar verebiliyor ve iğrençlikle baka biliyor, aynı şekilde bir böcek türü olan uğur böceğini çoğumuz öldürmüyor hatta elimize alıp seviyoruz, fotoğraf çekiyoruz ve uğur getirdiğine inanıyoruz; ama uğur böceği gibi olmayan, göze hoş gelmeyen bir böceği öldürüyoruz, yaşam hakkına saygı bile duymadan bunu yapıyoruz. Sonuç olarak baktığımızda hepsi böcek türünde olan canlılar. Birini rahatlıkla öldürüyorlar iken diğerine bunu yapmıyorlar/yapamıyorlar? güzel görünümlü bir canlıda vicdanımız devreye giriyor ama kötü görünümlü bir canlıyı göz kırpmadan öldürüyoruz. Sebep ne? Güzellik algısına göre şekillenen vicdan mı? Güzellik algısı ve vicdan değilse ne? Ve bunu sadece böcek türleri ile kısıtlamak istemiyorum. Genel olarak çoğu canlılar için geçerli bir durum olabiliyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Güzellik algısına göre şekillenen vicdan değil daha çok sağlığımızın algısına göre şekillenen vicdan. Bana göre kör sinek görünce öldürmek saçma hatta gereksiz ancak sivrisinek öldürmek de bir o kadar gerekli bir şey.

Ben öldürme taraftarı değilim ve en son çare olarak öldürmeyi tercih ediyorum ama benim nazarımda böceğin türü fark etmiyor, hepsi tiksinç ve mide bulandırıcı.

Biraz ön yargı biraz sosyal öğrenme. Dış görünüş bakımından uğur böcekleri, hamam böceklerinden daha olumlu ön yargı oluşturuyor. Ancak her iki böceğe eşit yaklaşıp böyle bir yargıya sahip olmasak bile diğer insanlar uğur böceğine daha olumlu yaklaştığı için biz de uğur böceklerine daha olumlu yaklaşmayı öğreniyoruz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı