Boeing 737 Max güvenli ilan edildi

Burada havacılıkla ilgili meslek sahibi olanlar var, benim gibi sadece yazılı, kağıt üzerindeki şeyleri 19 yıldır araştırıp yorumlamaya çalışan bir amatör de var. Bilgili olan başkaları da arada bir denk geliyor.

Kazalar ya da demin dediğin türdeki çıkarımlardaki hurafeler üzerine düşünmek yerine araştırabileceğin sonsuz teknik döküman var. Yüzlerce farklı uçak ve özellikleri var, o uçakların tarihleri var. Uçuş dinamikleri ve fizikleriyle ilgili öğrenebileceğin çok şey var. Bu kadar "gerçek veriye" sahip olan şey varken direkt o tür söylentilere ya da çıkarımlara yönelmen biraz tuhaf geldi bana açıkçası.

Benim yaptığım gibi kağıt üzerindeki şeyleri yorumlayarak da merak kısmını tatmin edebilirsin ancak elbette işin içinde olan biri kadar bazı şeylere hakim olamazsın. O merakın sadece yüzeysel araştırmalarla tatmin olmuyorsa mesleğini havacılık üzerine seçersin belki.
 
Concorde efsanesi Boeing yüzünden bitti bence.
Hocam peki A380'in fişinin çekilmesi. Bence Boeing bir işler çeviriyor. Bu benim fikrim.
Airbus büyüktür Boeing bence.
Jira'ya söylenmemesi gereken şeyler, özellikle son alıntı... :D (Şaka)

Öncelikle havacılıkta tutulan büyük sırlar olsa da genel olarak kamuoyuna açık bir sektördür havacılık. Yani sen bugün bir uçak yapmak istesen NASA'nın yıllar önce bulduğu kanat profillerini kendi uçağında uygulayabilirsin çünkü adamlar bunu insanlar öğrensin diye internete koymuş zaten, sır değil.

Aynı şekilde işin magazin kısmında da (Boeing zarar etti, A380 uçağının üretimi sonlandırıldı, Boeing 777x'in kargo kapısı patladı, 737'nin havada motoru durdu vs.) bilgi almak kolaydır, internete okumayı bildikten sonra güzel bilgiler düşer.

A380'nin tarihi belli, hangi ülkeler için çıktığı belli. 10 küsur yıldır yaptığı belli, en büyük kullanıcısı ve Dünya'nın en zengin havayolu şirketlerinden birine yaptırdığı zarar belli. Kargosu olmayıp kargo uçağı sınıfında yarışamadığı belli. Bu durumları bildikten sonra mantık kullanıp A380'nin varlığı yokluğundan daha çok problem diyerek sonuca ulaşabilirsin. Hadi hiçbir şey bilmiyorsun ve araştırmak istemiyorsun, burada 5 kelimelik sorunla yine üşenmeden sana paragraflarca anlatacak birçok insan var.

Ben her olayda komplo teori üreten insanlardan hoşlanmam, özellikle her şey ortadayken ve açıklanabilirken. Ama teori çözmeyi severim. Mesela Malezya 777'sinde rota birden pilotun çocukluğunda doğduğu ada üzerine çevriliyor. Teoriciler pilotun psikolojik sorun yaşayarak manevi değeri olan bir yerde intihar etmek istediğini söylüyor.

Bak bu teorinin olma ihtimali uzaylıların kaçırması ya da Rusların vurma ihtimalinden çok daha yüksek. Çünkü tersine dönen uçuş rotası, pilotun evinde bulunan bulgular bu durumu biraz açıklıyor. Yani dediğim gibi merak etmen güzel bir şey ama biraz daha işine yarayacak konulara mantığınla dalman daha faydalı olur senin için.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı