Boy uzaması durmuş mudur?

Anlamadığım boy ile el ne alaka? Bacak sonucu falan lazım. Diz kapağının orada önemli bir kısım var. Eğer o diz kapağı kısmında ufacıkta olsa bir boşluk varsa boy uzamaya devam ediyordur. Eğer hiç boşluk yoksa boy uzaması durmuştur. Artık belden yukarı boynunuz falan belllki uzarsa uzar. Bacak uzaması durur. Bacak filmi çektirmeniz gerekiyor boy uzamasının durup durmadığını anlamak için.

Abi bu konu hakkında benim de film sonuçlarıma bakar mısın?
 
Kemik yaşı ve gelişim standart olarak elden bakılır. En son kapanan epifiz ise kalça, ama ona bakmıyoruz. Elde çok sayıda ufak kemik var, her biri farklı yaşlarda farklı düzeylerde gelişiyor, o yüzden bir el grafisine bakarak çok net olarak kaç yaşına uygun kemik gelişimi var görünebiliyor, aynısı diz ve kalça için geçerli değil. Diz ya da kalça grafisi çekseniz “12-18 yaş arası bir yerde senin gelişimin” diyeceğiniz çocuğa, el grafisine bakıp “senin kemik yaşın 15.5” diye net bir sonuç verebiliyoruz.


Şu belgeye bir göz atın isterseniz, kemiklerin bebeklikten yetişkinliğe nasıl teker teker geliştiğini görmek oldukça ilgi çekici bir şey.

Kemik yaşınız takvim yaşınızla uyumlu benim görebildiğim kadar, 15-16 arasındasınız tam. Teoride bize öğretilen “erkeklerde kemik yaşı 16 ve son yıllarda 1 cm bile uzama olmamışsa, büyüme durmuştur”. Pratikte çocuk doktoru olmadığım ve büyüyen ergen takip etmediğim için kişisen kişiye ne kadar değişiklik yaşanıyor bilmiyorum, endokrin doktoru daha uygun cevap verecektir. Kemik yaşınız daha küçük olsa, uzama şansınız var derdim ama benim kanaatim bu yaştan sonra, eğer uzamanıza engel olan çözülebilecek bir sorun yoksa omurgadan, bacaklardan, postürünüzü düzelterek vs en fazla birkaç cm uzayabileceğiniz yönünde. Boyunuzla barışık olmaya başlamanız önerimdir, eğer gerçekten 2-3 yıldır boyunuz aynıysa, yılda 1 cm bile uzamadıysanız.

Uzama şansınızı en yükseğe çıkarmak için çok düzgün uyumalı, egzersiz yapmalı, iyi beslenmelisiniz. Artık taş çatlasa 1-2 yıl uzama şansınız var, onda da fazla bir miktar yok gibi duruyor.

Yine de dediğim gibi teorik bilgim var ancak hasta takip tecrübem yok, bu sebeple hatalı olmam mümkün. Endokrin doktorunun cerdiği bilgileri benimle de paylaşırsanız, ben de bilgilerimi geliştirmiş olurum, çok sevinirim.

Reis benim yaş 18 ama 170 boyunda ve inceyim bunun sebebi ne göğüs kafesi felsn gelişmiyor bileklerim inceccik cevaplarsan sevinirim benim için çok önemli.
 
Eki Görüntüle 1577067

@holywitcherofrivia hocam yorumlayabilir misiniz? 2 - 3 yıldır boyum aynı. Bugün Endokronolojiye gittik. El bileği sonucu bu. Kapanmış mı acaba?

Anne baba boyu: 156 157.
Ablam 163.
Ben 162.
Yaş 15.5

Eki Görüntüle 1577067

@holywitcherofrivia hocam yorumlayabilir misiniz? 2 - 3 yıldır boyum aynı. Bugün Endokronolojiye gittik. El bileği sonucu bu. Kapanmış mı acaba?

Anne baba boyu: 156 157.
Ablam 163.
Ben 162.
Yaş 15.5
Dostum benimde genetikler ayni suanda boyun kac acaba
 

Geri
Yukarı