Son yıllardaki büyüme hızınıza bağlı hocam. Kemik yaşınızın takvimle aynı olması üzücü maalesef. Son yıllarda yıllık 3-4 cm uzadıysanız birkaç yıl daha böyle devam edip 170 olma ihtimaliniz daha yüksek. Ama zaten son yıllarda yıllık 1-2 cm uzamaya kadar düştüyseniz daha kısa sürede tamamlanacaktır uzamanız. İyi beslenip güzel uyumaya, egzersiz yapmaya çalışın yine de.@holywitcherofrivia hocam ben 16.5 yaşındayım vei boyum 1.63 babam 1.73 annem 1.55 amcalarım 1.75 dayılarım 1.70 civarında benim anne tarafım full geç uzadı bende onun için geç uzayacağıma ümitliydim fakat doktora gitdiğimde doktor röntgen çekdi ve kemik yaşın yaşınla aynı dedi ve pek uzama olmayacağını söyledi. sizce 1.70 e ulaşamazmıyım?
Uykunuza yediklerinize dikkat edin, büyük ihtimalle artık son 1-2 yıl uzama şansınız olan. İyi değerlendirmeye çalışın.@holywitcherofrivia geçen yazın başında 1.57 idim yani 6 santim uzamışım fakat birde ben geçen sene beslenmem berbatdı 40 kg dım gece 3 4 gibi uyur spor yapmazdım bunlara rağmen 6 santim uzamışım
@holywitcherofrivia ha birde doktor vitaminlerimede bakdırdı D , C , demir , sink falan bütün vitaminlerim çok az çıkdı ilaç falan yazdı
Bu pek doğru değil. Sonuçta dayınıza giden genler, annenize gelmemiş olabilir, genetik böyle bir şey maalesef.Duyduğum kadarı ile erkeklerde boy geni anne tarafındaki erkeklerden alınırmış. Yani dayılar ve bizden önce doğmuş erkek kuzenlerimiz.
Eğer kızsanız gene 1.73 çok iyi diyebilirim ama erkekseniz şimdiki devirde çok uzun değilOrtaokuldan beri hiç uzamadım diyebilirim, liseye başladığımda arkadaşlarımdan uzundum fakat lise sona geldiğimde hepsi neredeyse bana fark atmış durumda. Bu da beni üzüyor. Acaba bende mi bir sıkıntı var, hangi doktora gitmeliyim? Boyum 1.73 falan. Dayım, dedem falan uzun. Ama babam kısa biraz. Hatta annem, babamdan daha uzundu. Modellik, oyunculuk gibi meslekler düşündüğüm için, bu beni çok üzüyor.
Kısa süredeki yanıtınız için teşekkürler hocam 1.76 olsam gayet yeterli benim için.Bu pek doğru değil. Sonuçta dayınıza giden genler, annenize gelmemiş olabilir, genetik böyle bir şey maalesef.
Büyük ihtimalle şunu kast etmiştir okuduğunuz kaynak. Aynı genlerle erkekler, kadınlardan daha çok uzayacağı için, bir erkek çocuğu için anne tarafından aldığı genetiğin tahmini, dayılarına bakarak yapılabilir. Çünkü ikisi de erkek. Ama 151 bir kadın için oldukça kısa, annenizin daha kısa genler almış olması, dayılarınızdan genetik olarak şanssız olması da olası maalesef. Dayınız 175’ken anneniz 160-165 civarı olsaydı o zaman daha rahatlıkla dayılarınıza göre uzayacağınızı söyleyebilirdik, ama arada 25 cm boy farkı var dediğinize göre.
Kemik yaşı 18-19’a geldiğinde artık uzama durmuş oluyor. O saatten sonra omurgadan vs ufak ufak uzarsınız anca birazcık daha.
2 senedir uyumuyor oluşunuz, vitamin eksiklikleriniz mutlaka etkilemiştir biraz da olsa, çünkü tam boy atma sürecinize denk gelmiş bunlar. En azından bugünden itibaren bunları düzeltin ki son 1-2 senenizde ne kadar potansiyeliniz kaldıysa o kadar uzayın.
Son 1-2 senede de 3-4 cm bile olsa uzamaya devam ettiyseniz, en azından 170’i aşar, uyku-beslenme-spora dikkat ederseniz 175 civarına gelebilirsiniz diye düşünüyorum. Onun ötesini tahmin etmek zor açıkçası.
Özet olarak soracak olursam hocam her erkeğin ergenlikte yaşadığı boy patlamasını sizce kaçırdım mı? Yaklaşık 15-20 CM uzadım ergenlikte fakat bu erkeklerde en az 25-30 CM oluyormuş sizce kemik yaşım 16'yı geçmesine rağmen hala atmadığım bu boyu vitamin ve uykuyu düzene sokarak atabilir miyim? Yani 10 CM civarı daha uzama potansiyelim hala var mı?Bu pek doğru değil. Sonuçta dayınıza giden genler, annenize gelmemiş olabilir, genetik böyle bir şey maalesef.
Büyük ihtimalle şunu kast etmiştir okuduğunuz kaynak. Aynı genlerle erkekler, kadınlardan daha çok uzayacağı için, bir erkek çocuğu için anne tarafından aldığı genetiğin tahmini, dayılarına bakarak yapılabilir. Çünkü ikisi de erkek. Ama 151 bir kadın için oldukça kısa, annenizin daha kısa genler almış olması, dayılarınızdan genetik olarak şanssız olması da olası maalesef. Dayınız 175’ken anneniz 160-165 civarı olsaydı o zaman daha rahatlıkla dayılarınıza göre uzayacağınızı söyleyebilirdik, ama arada 25 cm boy farkı var dediğinize göre.
Kemik yaşı 18-19’a geldiğinde artık uzama durmuş oluyor. O saatten sonra omurgadan vs ufak ufak uzarsınız anca birazcık daha.
2 senedir uyumuyor oluşunuz, vitamin eksiklikleriniz mutlaka etkilemiştir biraz da olsa, çünkü tam boy atma sürecinize denk gelmiş bunlar. En azından bugünden itibaren bunları düzeltin ki son 1-2 senenizde ne kadar potansiyeliniz kaldıysa o kadar uzayın.
Son 1-2 senede de 3-4 cm bile olsa uzamaya devam ettiyseniz, en azından 170’i aşar, uyku-beslenme-spora dikkat ederseniz 175 civarına gelebilirsiniz diye düşünüyorum. Onun ötesini tahmin etmek zor açıkçası.
Özet olarak soracak olursam hocam her erkeğin ergenlikte yaşadığı boy patlamasını sizce kaçırdım mı? Yaklaşık 15-20 cm uzadım ergenlikte fakat bu erkeklerde en az 25-30 cm oluyormuş sizce kemik yaşım 16'yı geçmesine rağmen hala atmadığım bu boyu vitamin ve uykuyu düzene sokarak atabilir miyim? Yani 10 cm civarı daha uzama potansiyelim hala var mı?
Genel olarak 17-18 yaşında boy uzamasının büyük bölümü duruyor fakat ergenlikte yeterince boy atmayıp bu yaşlarda boy atanların da sayısı azımsanacak kadar değil. Bende bu bireylerden biri olabilir miyim? Ya da hepsinin kemik yaşı örneğin 17 yaşındayken 15 falan mı? Kısacası 16 kemik yaşından sonra 10 cm daha uzayabilir miyim?
Ya da growth takviyesi veya herhangi bir tıbbi yöntem ile olabilme imkanım var mı?
Anladım E devlet üzerinden randevu alacağım da endrokrinoloji ve metobolizma hastalıkları bölümü uygun olur mu?Vitamin eksiklikleriniz ve uyku düzeniniz, 25-30 yerine 15-20 cm uzamanıza sebep olmuş olabilir. Aynı şekilde anne ve babadan gelen genetiğiniz şanssız olarak kısaysa, sizin potansiyeliniz zaten 25-30'dan az olabilir. Sonuçta bunlar ortalama değerler maalesef. Bu noktada potansiyeliniz hakkında konuşabilecek kadar bilgiye ve hasta tecrübesine sahip değilim maalesef, bu konuda tecrübeli çocuk doktorlarından daha iyi bilgi alabilirsiniz. Özellikle "Ergen Sağlığı" yani "Adolesan" bölümü daha iyi bilgi verebilir diye düşünüyorum. Veya en azından Genel Pediatri hekimleriyle konuşmak daha doğru olacaktır.
Boy uzamasının durmasını, erkeklerde kemik yaşı 16'ya gelip yıllık uzama 1 Cm'den az olması olarak değerlendiriyoruz. Ellerdeki epifizler kapansa da gövde, kalça gibi kemiklerden hala bir miktar uzama mümkün oluyor. O yüzden yıllık 1 Cm'in üzerinde uzadığınız sürece, uzamanız tam olarak bitti diyemeyiz.
Bu grubun tanısı, kemik yaşının gerçek yaşı geriden takip etmesiyle konuluyor. Aynı dediğiniz gibi, 16 yaşındaki çocuğa bakıyoruz, kemik yaşı hala 13-14.
Sizin kemik yaşınız gerçek yaşınızla uyumlu, o yüzden sonradan bu kadar büyük büyük bir boy atmanız pek olası değil, ama 2 sene içerisinde 165-175 arası uzamanız imkansız diyemem, bunu diyecek tecrübem yok bahsettiğim gibi. Boy uzamanız durdu diyebilmemiz için yıllık 1 Cm'den az uzamanız gerekiyor, sizde henüz böyle bir durum yok. Uzarsınız diye garanti veremiyorum maalesef.
Büyüme hormonu çok fazla yan etkisi olan bir yöntem, gerçek anlamda eksikliği olmayanlara verilmiyor. Başka bir yöntemleri varsa da ben bilmiyorum maalesef.
Yapabileceğiniz en iyi şey, vitamin eksikliklerinizi ve uyku düzeninizi düzeltmek, spor ya da fiziksel aktiviteyle uğraşmak, ve kalanını genetiğinize ve şansınıza bırakmak.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.