Brave ve Firefox ne yazık ki Windows işletim sistemlerinde en çok kaynak tüketen tarayıcılar. Hem bellek hem CPU tarafında kronik sorunları var. Ama Mac OS kullanıyorsanız Brave, Chrome'a göre düşük kaynak tüketiyor. Edge ve Chrome Windows tarafında hem düşük kaynak tüketiyor hem de istikrarlı çalışıyor. Edge bu tarafta daha fazla özelleştirme ve Google'un yıllarca alıştığı tembellik, Microsoft'un ise son zamanlarda en iyi ana atağı olduğundan daha önde. Artık çoğu sistemlerini Edge'in üzerine yapılandırıyorlar.
ChatGPT yaptıkları yatırımları direkt Bing'e aktararak, Google arama motorunun da artık savaşa katılmazsa yenileceğini göstermeye başladılar. Kısaca Microsoft yıllar sonra ilk defa kendini yenilenmiş bir şekilde hissediyor. Bunun en büyük bayrak taşıyıcısı ise Edge.
Firefox'un böyle giderse Opera'dan da kötü bir duruma geçeceğini düşünüyorum. Brave ise Chromium'un sağladığı kazanımları, Firefox ekibinden ayrılan ama kendini bir türlü düzeltmeyen ve Firefox'a benzemeye çalışan hataları ile kaybedecekler diye düşünüyorum. Çünkü ilgi çeken kriptop sistemler, halen genel kullanıcıda önemli bir yer arz etmiyor.
Yani ben size Edge ya da Chrome öneriyorum. Bu tarayıcıları düzenli olarak yapılan testler ve kendi kullanımlarım ile de teste diyorum. İstenilen yerlere gelirlerse elbette öneririm. Ama Brave ilk zamanlardaki hız, performans ve kullanıma bağlı yıpranmada her geçen gün geriye gidiyor.