Bu olayda suçlu kim?

Her insanın kendi ahlaki ve vicdani yargıları vardır. Toplumda uygulanan yasalar insanların ortak ahlaki ve vicdani kararları sonucu oluşur. Yani dediğin durumu günümüz yasalarına göre tartıştığımızda sonuç yine aynı.

Baklava/Ekmek çalan çocuklar düşündüğümüzde, evet kesinlikle cevap verilmemeli diyoruz. Fakat hırsızlık, hırsızlıktır. Her suçun bir cezası olmalı. Burada vicdanımız her zaman çocukların ceza almaması yönündeyken, hırsızlık suçu ceza gerektirir. İşte bu yüzden yasa, ekmeğin gerçek sahibinin beyanını esas alır. Sahibi affederse, yasal olarak bir sorun teşkil etmez. Buda işin vicdani boyutudur.

Burada belki üzerinden hareket edemezsin. İşlenmemiş bir suçu varsayamazsın. Sonuç olarak hırsızlık < cinayet. Bu bakış açısıyla evine süs olarak karambit alan biri cinayetde işleyebilir mantığıyla hapis edilmesi gerekirdi.
Hocam diğer mesajımda dediğimi anlamadınız herhalde. Bu olayın herhangi bir yasanın bağlı olduğu veya toplumun ahlakının geçerli olduğu bir bölge olarak düşünmeyin. Bu olayın dünyadan tamamiyle kopuk bir alanda sadece bu olayı yaşayanların yaşadığı bir yer olarak düşünün. Herhangi bir yasa, ahlak veya dinî kitabın kuralları yok burada. Burada tamamiyle hür karar veriyorsunuz. Birilerinin verdiği veya olması gereken cezayı hesaba katmayın.

Kimin kanunlarıyla baktığımıza göre değişir ama bana göre hırsız suçlu kimse kimsenin mahremiyetine giremez girerse haneye tecavüz olur haneye yani mahremiyete tecavüzün suçu bellidir.
Bunu farklı ülkeler farklı değerlendiriyor. Söylediğin gibi davranış Amerika'da meşrudur. Fakat Türkiye'de ve Avrupa'da meşru değil. Vicdani olarak baktığında giren kişi hırsızlığa mecbur bırakılmışta olabilir. Hukuk ve hayat düşündüğünüz kadar düz mantık işlemiyor ne yazık ki.

Hocam diğer mesajımda dediğimi anlamadınız herhalde. Bu olayın herhangi bir yasanın bağlı olduğu veya toplumun ahlakının geçerli olduğu bir bölge olarak düşünmeyin. Bu olayın dünyadan tamamiyle kopuk bir alanda sadece bu olayı yaşayanların yaşadığı bir yer olarak düşünün. Herhangi bir yasa, ahlak veya dinî kitabın kuralları yok burada. Burada tamamiyle hür karar veriyorsunuz. Birilerinin verdiği veya olması gereken cezayı hesaba katmayın.
Ben senin dediğini anladım fakat sen beni anlamamışsın. Bugün uygulanan herhangi yasa ve ahlak kuralı dediğin şey zaten insanların (senin, benim, onun) ortak kararlarımızla şekilleniyor. Yani bugünkü yasaları temel almak hatalı bir yöntem değil.

Hukuk bu söylediğin gibi işlemiyor dostum
Ev sahibi kepenk kapanınca ses ve ısı yalıtımı daha iyi oluyor dese 1 gün bile yatmaz. Hukuk böyle işliyor.

Konu sahibi zaten gerçekte böyle bir şey var dememiş felsefi olarak bir konu açmış. Hukuku falan karıştırman da ilginç olmuş. Adam hukuki yanıt istese buraya mı konu açar.

Döktü ama. Eve girdi lakin önlendi.
Eylem başındayıd yani anlayacağın.
Eyleme döküldüyse, zarar vermeden yakalanıp, toplumun ortak kurallarına göre cezalandırılır.
Ev sahibi kepenk kapanınca ses ve ısı yalıtımı daha iyi oluyor dese 1 gün bile yatmaz. Hukuk böyle işliyor.

Konu sahibi zaten gerçekte böyle bir şey var dememiş felsefi olarak bir konu açmış. Hukuku falan karıştırman da ilginç olmuş. Adam hukuki yanıt istese buraya mı konu açar.
Bugün uygulanan hukuk zaten bu felsefelerin bir sonucudur. Ayrıca o savunma hukuk karşısında öyle işlemiyor. :)

Aynen bir bilgi geçelim, ben bu sorunun benzeri internette yaklaşık 2 yıl önce gördüm ama yazan kişi yazdıktan 5 dakika sonra sildi yani olay gerçek mi değil mi hiç bilmiyorum.

Ben senin dediğini anladım fakat sen beni anlamamışsın. Bugün uygulanan herhangi yasa ve ahlak kuralı dediğin şey zaten insanların (senin, benim, onun) ortak kararlarımızla şekilleniyor. Yani bugünkü yasaları temel almak hatalı bir yöntem değil.
Hocam hepimizin ortak kararı olsa bu kadar suç işlenmezdi değil mi? Uygun görülen kararlar bunlar fakat azınlık bir kesim bile olsa buna uymayanlar oluyor. İşte konu burada başlıyor zaten.

Burada aykırı düşünce yazanlar var. O zaman söylediğinize göre buradaki herkes aynı fikirde olmak zorunda.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı