Büyük firmalar web sitelerine neden yatırım yapmıyor?

Mucosoft

Megapat
Katılım
5 Mart 2014
Mesajlar
5.528
Makaleler
12
Çözümler
41
Facebook, Google ve Microsoft gibi firmaların web siteleri yeterince hızlı değil. Örneğin Google Drive kullanırken bazen aşırı yavaş çalışıyor. Facebook yeterince hızlı değil. Mesela bazı sayfalar geç yükleniyor. Microsoft, Windows 11 etkinliği düzenlediğinde sitede çökmeler yaşadı. Verdikleri hizmet o kadar zayıf ki benim web sitem bunlarınkinden daha hızlı açılıyor.

Şimdi onların web sitelerinin çok kullanıcı çektiğini söyleyeceksiniz. Peki neden performansı, kapasiteyi ve verimliliği yükseltmiyorlar? Neden daha kaliteli bir altyapı oluşturmuyorlar?
 
Bu firmalar big data yani büyük veri kullanıyor. Ne olursa olsun, yine de en iyi performansı sunmalılar.
Nerden bu kanıya kapılıyorsun? Sen ya da ben adamın sadece son kullanıcısıyız. Adam sana gereken hizmeti zaten ücret almadan veriyor. Bir de memnun etmesi mi lazım?
 
Bu firmalar big data yani büyük veri kullanıyor. Ne olursa olsun, yine de en iyi performansı sunmalılar.
En iyi performansı sunuyorlar zaten, ülkenin internet altyapısı kötüyse adamların suçu ne? "CTRL+A yapıp silip yenilerini atsınlar." dediğinden konu hakkındaki bilgin belli oluyor, yanlış anlama. Biraz daha araştırıp kendini geliştirmen lazım. Biraz derken lafın gelişi yani.
 
Sizin dışınızda kimse yavaşlama hissetmediğini söylemiş, kendi internetinize bakın. Kaç kere yurt dışı hattının yavaş olduğunu da anlatmaları gerek anlamadım. Çok inatsınız...
 
Bu firmalar big data yani büyük veri kullanıyor. Ne olursa olsun, yine de en iyi performansı sunmalılar.
Big Data'nın ne olduğunu bildiğinize emin misiniz?


Drive gibi uygulamalarda toplu dosya işlemleri yapıyorsanız web sitesinin genel çalışma hızından bir miktar daha yavaş çalışması çok normal, diğer uygulamalarda ise performansları yeterli ve daha fazlasını sunmak için kullanılacak kaynak sadece israf olacak. Önemli olan güvenlik ve stabilitedir ve eğer birincil görevi hız değilse, "çok hızlı" yerine "yeterince hızlı" olması fazlasıyla yeterlidir.


Ayrıca 1 milyar kişinin kullandığı web sitesi en az 2 milyar kişi kapasiteli olmak zorunda diye bir şey yok, ortalama kullanım verilerine göre sunucu performansları ayarlanır böylece kaynaklar daha verimli kullanılır.


Bu sunucuları soğutmak ve gerekli elektriği sağlamak binlerce ton su kullanımı demektir.
 
Hayatımda bot atmadım sadece Google Facebook vb sitelerden hızlımı diye hassas karşılaştırma yapacaktım.


Pek değil, şöyle daha yüzeysel bir karşılaştırmada bile bayağı geri kalıyor.

1632234874588.png
 

Yeni konular

Geri
Yukarı