C# mi yoksa JavaScript mi?

Bu iki dil elma ile armut olmuş biraz. İlk önce hangi alanda yazılım geliştirmek istediğine bir karar ver bence sonra dil seçimi konusunda fikir alman daha sağlıklı olacaktır.

Konuya gelen yanıtlar o kadar kötü ki. Biri HTML'e devri bitmiş diyor, diğeri garip gurup C#, JS kıyaslamaları yapıyor...

Programlama öğrenmeye istediğin dilden başlanır. İlk programlamanın mantığını öğrenirsin, sonrasında alan spesifik araştırma yaptıkça alanına ve varsa kafandaki projeye uygun dil öğrenirsin. Programlama mantığını bildikten sonra dil öğrenmek kolay iş.

JS'de, C#'da hem Web tarafında, hem de cross-platform app yazmada kullanılabilir. Buna uygun frameworkler JS tarafında da.

Ben şöyle başlamıştım:

Zamanında olmazsa olmaz olan Visual Basic 6 kurdum bilgisayarıma. Bir kere baktım, anlamadım, gözüm korktu ve erteledim. Bir sene sonra tekrar hatırlayıp, bir deneyeyim dediğimde Express sürümü lisansı bitmiş ve benden ücretli PRO sürümüne geçmem istenen bir bildirir ile karşılaştım. Ben de kaldırdım. Kullanamayacağım bir yazılıma neden 1000,- $ ödeyeyim.

Daha sonra Microsoft desteğini sonlandırdığı için de bir daha tekrar bulamadım.

Eşdeğerler aradım. Windows XP için de destek sonlandı ve Linux'a geçtim. Adı Basic ile başlayan, veya Basic ile biten ne bulduysam denedim. Linux için de var bir sürü. Daha sade ve eski yöntem derleyiciler bana daha çekici geldi.

Yeni bir bilgisayar ile tekrar Windows'a döndüğümde Small Basic'i çok beğendim. Visual Basic'in daha sadesi. Lisans süresi de kısıtlı değil. Freeware (süresiz beleş). Linux'ta neredeyse her şey beleş. Oradan alıştım her şeyin ücretsiz olanına.

Kimin neden neyi tercih edeceği, herkesin kendi bileceği bir şey. Biz sana yada bir başkasına ne ile başlasın veya başlamasın öğütleyemeyiz. Kendi yolunu kendin bul.

Tüm yorumlar için teşekkür ederim benim istediğim sadece wep uygulama geliştirmek değil de Windows Android iOS hem suncu tarafını hem de arayüzünü geliştirmek istiyorum bunların yapmak için başlangıç olarak hangisini tavsiye edersiniz HTML CSS (Bootstrap) bilgim var. Zaten artık yapay zeka o kadar gelişiyor ki HTML bizim yazmamız a gerek kalmıyor.

Tüm yorumlar için teşekkür ederim benim istediğim sadece wep uygulama geliştirmek değil de Windows Android iOS hem suncu tarafını hem de arayüzünü geliştirmek istiyorum bunların yapmak için başlangıç olarak hangisini tavsiye edersiniz HTML CSS (Bootstrap) bilgim var. Zaten artık yapay zeka o kadar gelişiyor ki HTML bizim yazmamız a gerek kalmıyor.
Yapay zekaya yerinde olsam çok güvenmem, garip alışkanlıklara sebep olabilir. HTML vs şeyler için işleri hızlandırmakta yardımcı olur belki ama daha sonrası için garip alışkanlıklar edinip, öğrenme sürecini kötü etkileyebilirsin.

Windows, Android, iOS fark etmeksizin, C#'da, JS'de kullanılabilir. İkisi de cross platform app geliştirmeyi destekliyor. JS mobil geliştirme için C#'dan daha yaygın kullanılıyor. Yine JS Web içinde C#'dan daha yaygın kullanılıyor, dolayısıyla daha fazla kaynak var olacak elinin altında.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı