Cahil biri oy kullanabilmeli mi?

Cahil biri oy kullanabilmeli mi?


  • Oy verenlerin toplamı
    349
Şu okul okuyanlar oy kullanabilir mantığı saçma yok lise mezunu yok üniversite. Doktorlar var öğretmenler bana göre cahil çoğu. Bana göre önemli olan okul değil insanın karakteri kişiliği. Şuan piyasadaki kimseye oy vermem sizden biri çıksın daha mantıklı olursa ona oy verelim. Doları 5 ve altına düşürene oy veririm:)
 
65 yaş üstünün oy vermemesi lazım. Zaten 5 yıla ölüp gidecek, oy verdiği partinin yönettiği ülke de gençliğe kalacak. Kimse yaşamayacağı geleceği değiştirme yetkisine sahip olmamalı.
 
İlk öncelikle bir insanın cahil olup olacağını herkes bilemez. İnsandan insana değişen bir şey bu.

Devlet her insanı yakından tanıyamıyor ki. Cahil olacağını nereden bilebilir ki?

Bu yüzden 18 yaş üstü insanlar kullanıyor. Çünkü dünyada 18 yaş yetişkin bir birey olarak geçiyor.

Yani bence en az lise mezunu lazım dememiz gerekiyor.

50 yaş üstü profesörler neden oy vermeyesin?
 
Kesinlikle hayır. Üniversite mezunu olmasına gerek yok, oy verme yaşına gelmiş olanlara yapılacak basit bir sınav ile çevresel farkındalığı olup olmadığı, bir durumu yeterince iyi değerlendirip değerlendiremediği tespit edilebilir. Bunu geçemeyenlere de oy verme lisansı verilmemeli. Oy kullanmak basit bir şey değil, tamamen geleceği belirlediğiniz bir şey. Kendi mahallesinden hiç çıkmamış, kendi dilini bile düzgün konuşmayan, hayatında 1 kitap bile okumamış ya da kendi mahallesi hariç tek bir kültürel ilişkisi olmamış birinin oy verme hakkı olmamalı.

Sadece cehalet değil yaş da kriter olmalı. 50 yaşından yaşlı birinin oy kullanması da saçma, geleceği belirlemek için yapılan bir seçimde yaş nedeniyle çağın gerisinde kalmış kişilerin oy vermede işi ne? Türkiye, İngiltere, ABD, Brezilya, Fransa gibi ülkelerde bunun sonuçlarını görüyoruz işte. Geleceğe yaşlılar değil, çağın gerekliliklerine adapte olabilen gençler karar vermeli.
 
Az nufuslu bir ulke olsaydik insanlarin oy kullanabilmesi icin testten gecip onay alabilmelerini isterdim. Dunyadan haberi olmayanlarsa elenip gitmis olacakti. Fakat nufus cok fazla ve universitelerde verilen egitimlerin degeri elle tutulur bir duzeyde degil. Yani universite mezunlugu insana bir sey katmayabiliyor da. Bu nedenle her ne kadar istemesek de cahiller de oy kullanabiliyor ve kullanabilecek. Uzucu... 😕
 
Olay neye inanıp inanmadıkları değil ki. Eğitim seviyelerinin kaliteli olması.
Amerika'da istersen en üst düzey eğitimi versen de, ırkçılığı bitiremezsin. Bu da toplumu böler.

Umarım Amerika da Amerika demezsin hala. Çünkü Amerika öyle çok da rahat bir ülke değil. Rahatlık Avrupa'da. Amerika ayrılıklar ülkesi. Bir ülkede hem Asyalı, hem Avrupalı, hem Afrikalı, hem Kızılderili olur mu :D Amerika'da olur.

Mis gibi küçük Avrupa ülkeleri.
 

Geri
Yukarı