Casper Nirvana D300 ile Toplama Bilgisayar Karşılaştırması

Kebatiful

Hectopat
3.000 - 3.500 TL bütçem var, sadece kasa alacağım.

https://eshop.casper.com.tr/urun/nirvana-d300-serisi/5788003303

Adresinde 3.299 TL'ye Freedos olarak satılan kasa hoşuma gitti (evet Casper ama bi' durun öldürmeyin hemen :D ) ancak internetteki binlerce Casper mağdurunun yazdıklarından ötürü bu markaya karşı temkinliyim. Bununla birlikte söz konusu ürün;
  • 7. nesil Intel® Core™ i5-7500 İşlemci (3.4GHz turbo 3.80 GHz),
  • GeForce® GTX™ 1050TI 4GB DDR5,
  • 8 GB DDR4 RAM,
  • Intel® H110 Express Chipset,
  • 1 TB HDD
  • (opsiyonel olarak SSD ekleniyormuş, ben de ekleteceğim)
Özellikleriyle ilgimi çekti. Anakartını tam tespit edemedim (pek de anlamam aslında bu işlerden :) ) ancak "Casper H110M4-C43" olduğunu düşünüyorum. Casper yerine ECS de olabilir. Doğrusu, anakartı tespit etmeyi öğretirseniz sevinirim ben anlayamadım anakartın ne olduğunu :D (dikkatimi çeken bir diğer husus internetteki şikayetler genel olarak dizüstü ürünleri ve anakart temelli şikayetlerdi ancak şikayetlerde anakart ismi verilmemişti)

Öte yandan Recep reyizin yazdığı "Masaüstü Sistem Tavsiyeleri – Mayıs 2018" adlı makaleyi de okudum ve bütçeme uygun olan; "Giriş Seviye Oyun – Fiyat/Performans (3.100 TL)" sistemi ile bu Casper ürünü arasında kararsız kaldım. Makalede tavsiye edilen sistem ise aşağıdaki; (evet siz oraya gidip yorulmayın diye onu da buraya kopyalıyorum :D )

• Anakart: ASUS TUF H310M-Plus Gaming
  • İşlemci: Intel Pentium G5600
  • Ekran Kartı: MSI GTX 1050 Gaming X 2G
  • Bellek: HyperX Fury Black 8GB 2400 MHz CL15
  • SSD: Toshiba TR200 240GB
  • Depolama: Seagate 3.5″ 1TB Barracuda 7200 RPM
  • Kasa: Cooler Master RC-K350
  • Güç Kaynağı: Kasaya dahil, 600W

Strateji oyunlarını seviyorum (HOİ 4 vs.) Pentium G5600 ile Intel® Core™ i5-7500 İşlemci farkı beni Casper'a çekiyor ancak işte insan bi' tırsmıyor değil... Bununla birlikte hangi sistemi alırsam alayım OC yapmayacağım, sistemi zorlamak istemiyorum, uzun ömürlü kullanmak istiyorum.
Son olarak süper-muhteşem çoh eyi egonomimiz sonucu bildiğiniz üzere dolar 4.5 :D

Tüm bunları göz önünde bulundurarak değerlendirmenizi ve kıymetli görüşlerinizi paylaşmanızı bekliyorum. Sevgiyle kalın dostlar! :)

Son düzenleyen: Moderatör:
İleride 8 GB RAM takviyesi yaparsanız bence güzel bir sistem ve kesinlikle Casper yerine tercih edilebilir. Gerçi kasa tercihi değiştirilebilir ama tam 3250 TL olsun diye öyle yaptım yoksa Phanteks P400 tercih edin.
Adsız.png

İleride 8 GB RAM takviyesi yaparsanız bence güzel bir sistem ve kesinlikle Casper yerine tercih edilebilir. Gerçi kasa tercihi değiştirilebilir ama tam 3250 TL olsun diye öyle yaptım yoksa Phanteks P400 tercih edin.Eki Görüntüle 299037
Öncelikle Çok teşekkür ederim, uğraşmışsın. Doğrusu bence de Casper yerine bu sistem daha güzel duruyor. Söz konusu siteyi ilk defa görüyorum, internette biraz araştırdım hakkında çok fazla şikayet var. Fiyatları uygun ancak arızalı ürün ve müşteriye kaba davranmalarıyla ün salmışlar desem yeridir. :D Ben biraz fazla verip Vatan bilgisayarda toplatayım diyorum bir arıza çıktığında papaz olmak istemiyorum, zaten kendileri kurulum da yapıyor. Vatanda senin sisteme benzer şunu topladım, sence nasıl Casper'a göre? :D Bir de Vatan'dan ucuz ancak attığın site gibi de hakkında kötü yorumların fazla olmadığı, başka güvenilir siteler var mı? Mümkünse İstanbul'da şubesi olan, yüzyüze görüşüp-alabileceğim.

Dosya Ekleri

• technopat.JPG
    technopat.JPG
    68,8 KB · Görüntüleme: 109
Casper Nirvana D300 Serisi - D3L.7500-B1H5T-W - eshop.casper.com.tr
Öncelikle şu kasayı kullanan birisi olarak sana tavsiyemi belirtmek isterim.
Şu an elimde bulunan bilgisayarı geçen yıl Temmuz ayında tam 3.299TL'ye Vatan Bilgisayar Kayseri şubesinden aldık. Geldiği zamanlar Windows 10 1703 kuruluydu ve fabrika kurulumunda bile mavi ekran alan bir bilgisayardı. Bir ay kullandıktan sonra mavi ekranlardan sonra bilgisayar çalışırken sistem diskini çıkarmamam konusunda uyarıyordu. Diskte temassızlık olduğunu düşünüp kasa kapağını açtım ve tüm garantiyi devre dışı bıraktım. SSD cidden yerine doğru monte edilmemişti söktüm silgiyle temizleyip yerine güzelce oturttum ve vidaladım. O zamanlar için sorunu çözünce 1709 güncellemesinde tekrar sorunlar ortaya çıktı. Sorunları hiç çözemeyeceğimi anlayınca 1607 sürümüne geçiş yaptım. Yaklaşık 4 ay boyunca 1607 sürümü kullandıktan sonra 1803 çıkmadan önce 1709 kurdum ve manuel olarak güncelledim. 1803'de mavi ekranlar(ntoskrnl) düzelmemişti. Ben de buna bir çözüm bulabileceğimi düşündüm ve ihtiyacım olmayan tüm Windows hizmetlerini risk alıp devre dışı bıraktım.

Bilgisayarın iyi yanlarını özetle dersen:
  • macOS Sierra ve High Sierra ile tamamen uyumlu. Her bir parçasıyla sorunsuz çalışıyor. O sistemlerde mavi ekran derdi de olmadığı için sık sık kullanıyorum. Sadece WiFi nadir de olsa kesiliyor.
  • SSD performansı bakımından çok başarılı olmasa da(yukardaki başarılı kurulum konumda görünüyor) Casper ile geldiği için yapacak bir şey yok. Ama seni uyarayım SSD'yi onlara ekletmek yerine SATA M2 SSD'yi kendin alıp ekle ki onların SSD'si çok alt düzey bir model.
  • Fazladan 1 SATA slotu var bu sayede kasayı söküp kendi HDD'mi ekleyebildim.
  • Casper kablolama konusunda berbat da olsa DVD sürücüyü söküp daha ferah bir kablolama yapılabiliyor.
  • CPU ve kasa fanı gayet sessiz ve kaliteli görünen fanlar.
  • Ekran kartı tek fanlı ve %60 altında tutulduğu sürece sessiz bir kart ama %60'ı geçince kafa ütüleyici şekilde bağırıyordu bu nedenle MSI Afterburner ile fan değerlerini %60'ı geçmeyecek şekilde ayarladım. Ayrıca kartın markasının bulunmadığını belirteyim büyük ihtimalle Çin markalarından birisi ama hiç etiket vb. bir şey yok. En iyisi de macOS High Sierra ile bu kartın Metal desteğinden yararlanabiliyorsunuz bu sayede Windows'tan daha hızlı bir işletim sisteminiz oluyor.

Bilgisayarın kötü yanlarını özetle dersen:
  • Orjinal Windows imajları ile düzgün çalışamıyor. Tek düzgün çalıştığı imaj 1607 Kokteyl oldu onu kullanabilirsiniz. Ayrıca şu anki sistemim bazen kapatırken mavi ekran alması dışında sorunsuz.
  • Mavi ekran sorunları için firmadan BIOS güncellemesi istedim, mail ve tüm sosyal medya platformlarında bu konuda bilgileri olmadıklarını söylediler.(Anakart Casper H110M4 C43)
  • Hatayı tespit etmek için anakarta bağlı SSD, işlemci ve RAM'ler hariç tüm bileşenleri sökerek denedim sorun devam etti. Yani sorun çok yüksek ihtimalle anakarttan kaynaklanıyor. Ayrıca format sırasında bile mavi ekran alabildiğim için sorunun donanımsal olduğundan %100 eminim.
  • Kasada FSP 500W 80+ bir PSU mevcut. Benimle ilgili mi kronik bir sorun mu bilmiyorum ama PSU fanı çok dengesiz ve kasayı dik konumda tuttuğum taktirde traktör motoru gibi sarsılıyor ve ses yapıyor.
  • Atheros AR9485 WiFi kartı ve ve bu pek iyi bir performans sunamıyor. 10 metre uzağımdaki arada engel olmayan modemimle bağlantım sık sık kopuyor. macOS ile bu kartı kullanmak zaten işkence.
  • Öndeki hafıza kartı yuvası çok uyduruk. Bazı kartlar sorunsuz. Farklı kart taktığım anda bilgisayar mavi ekran verip kapanıyor. Bu nedenle çözümünü direk kablosunu sökerek buldum. Kart okuyucunun yine macOS ile sorunsuz çalıştığını belirteyim.

Bilgisayarı uzunca deneyimlemiş oldum. Son sözüm şu: "Uğraşmayı seviyorsanız alınabilir bir bilgisayar ama ben günlük işlerimi yapacağım bankaya girerim oyun oynarım falan derseniz pişman eder. CASPER PİŞMANLIKTIR!"

@Kebatiful
Sinerji iyidir ben kendi arkadaşıma da oradan RX 480 ve İ5 6500 tabanlı bir sistem topladım ve kurulumunu da onlar yapıp gönderdi memnun kaldık açıkçası. Vatan'ı ben önermem ama çok kurt düştüyse içine İnventus'tan da toplayabilirsin. Şimdiye kadar hiç şikayet duymadım. Birkaç ufak alışverişim oldu HDD, taşınabilir disk gibi ve bir sorun yaşamadım.
Topladığın sistemde ise SSD'yi değişmeni öneririm aynı şekilde kasayı da.

@Wheeler Man

Bunlar çok değerli bilgiler, deneyimlerini paylaştığın için teşekkürlerimi sunarım, sayende ciddi bir zarardan döndüm. Buraya üye olmadan evvel google'da araştırırken "başarılı kurulum" yazını görmüştüm, hatta okuyup "helal olsun, iyi iş çıkarmış adam" demiştim. Demek senmişsin, güzel oldu tanışmak. Ozaman tecrübenin sözünü dinliyorum ve Casper'ın tüm modellerinden vazgeçiyorum. Bahsettiğin markasız ekrankartı ve anakart hakkındaki bir ton internet şikayeti bile vazgeçmek için başlıbaşına yeterli. :D

@Waifu Impact

Dostum çok teşekkür ederim, İnventus çok iyiymiş. Hem fiyat hem de hizmet açısından. 15 yıllık bir mekan ve sözlüklerde vs. yüzlerce olumlu yorum atılmış 2007'den beri. Limiti yükseltip 3.701 tl'ye bir sistem topladım. (Aynı sistem Vatan'da 1836 tl) Söylediğin gibi SSD ve kasayı değiştirdim.
Bir de sadece anakartın biraz daha düşük olduğu 3.591 tl'ye bir sistem topladım.

Sizce aralarında çok fark olur mu arkadaşlar? Yorumlarınızı esirgemeyin. :D Sadece anakart değil, diğer bileşenler içinde önerilerinize açığım. :)

inventus 3701.JPG

inventus 3591.JPG

@Kebatiful
Kasa olarak Phanteks P300 veya P400 modelini öneririm çünkü Corsair'in o modelinden memnun kalmayan çok fazla insan var. İlla Corsair almak istiyorum derseniz o bütçeye Corsair 270R'de önerebilirim ama dediğim gibi P400 bence o civarda alınabilecek en iyi kasa. Ayrıca anakartın yongasını değiştirmek performans açısından bir şey değiştirmeyecektir. Sadece birkaç ufak tefek özellik yani ses yongası vs. gibi.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı