Celal Şengör sizce objektif bir tarihçi mi?

Bilim genelleme bir kavram değil mi zaten? Anlamadım tam olarak.
Hayır değil. Bilim evrenseldir evliya çelebi örneğin coğrafya dünyasında bilinen bir insandır ama örneğin Piri Reis Türk denizciliğinde çok büyük bir kişi olsa bile bilimsel olarak yaptığı tek şey ele geçirdiği İspanyol haritalarini sentezleyerek Amerika haritası yapmasıdır. Bunun karşısında ise o kıtayı keşfeden Coulomb, Amerigo Vesgucci gibi direkt o haritaları çizmiş adamlar var örneğin.
 
Kesinlikle objektif değil. Objektif olmayan adam tarihçi de olamaz.
 
Senin bilimden anladığın ile adamın bilim tanımı aynı değil çünkü.
Akşemseddin, Kadızade-i Rum, Sabuncoğlu Şerafettin, Ali Kuşçu, Naima, Hızır Çelebi, Aşık Paşazade, bu adamlar hakkındaki fikrini çok merak ediyorum. Özellikle Aşık Paşazade ve Kadızade-i Rum, bunları Celal Şengör ile karşılaştıracak olsan neler söylerdin ?
 
Tarihçi değil. Ayrıca tarih adı altında anlattığı birçok şey karalama ve palavra. Bir olay anlatıyor, o olay hakikaten yaşanmış ama %5'i falan doğru olayın. Tarihle ve saman adam safsatalarıyla İslam'ı karalamaya çalıştığını da ekleyelim. Bu gösterdiği tutumu akademik hayatında gösterseydi kariyeri biterdi.
 
Uzmanlık alanı dışında dinlemem diyenleri de anlamıyorum açıkçası. Bir insan uzmanlık alanı değil diye farklı alanlar hakkında konuşamaz mı yahu? İddia ediyorum çoğu kendine tarihçi diyenden daha tarih biliyordur.
Murat Bardakçı gibi olursa sorun yok ama atıp tutacaksa anlatmasın lütfen.
 
Müthiş bir jeologdur, tarihçi değil.

Ayrıca televizyonda söylediği gerçekten uygunsuz olduğunu düşündüğüm şeyleri bir başkası söyleseydi nasıl bir tepki alırdı o da cabası...
 
Tarihi olayları anlatırken duygularını işin içine çok katıyor. Mesela Timur hayranı olduğu için ondan bahsederken abartmayı seviyor. Zaten kendisi de tarihçi değilim diyor. O yüzden Celal hocayı dinlemek elbette çok iyi ama onu dinledikten sonra araştırmasını yapmak daha mantıklı. Mesela ESG hocamla bir yayınları vardı, o Celal hocanın dediklerini anlayamıyordu bazen çünkü Celal hoca gibi işin içine duyguları katmadan daha rasyonel değerlendirmeler yapabiliyor. Celal hoca biraz daha hikaye anlatır gibi.
 
Ben bu adamın çok ters söylemlerini gördüm. Doğruluğundan da pek emin değilim.

Peki sizin düşünceleriniz neler?
Tarihçi değil ama çoğu tarihçiden çok bilgisi vardır. Bu tür adamlar ülkemiz için bir değer ama hala tartışan, dinlemeyen ve inancı yüzünden sevmeyenler var bu yüzden gelişemiyoruz tartışılması gereken binlerce konu varken biz en zeki insanlarımızın bilgisini sorguluyoruz.
 

Geri
Yukarı