Cengiz Han'ı yenebilecek kişiler kimlerdir?

Peki ortak bir dönemde olsalar teknoloji aynı sadece asker sayıları ve tatikleri farklı desem hangi ismi soylersiniz.
Attila, Fatih Sultan Mehmet, Büyük İskender, Halid bin Velid, Sezar gibi savaş dehaları sayılabilir. Bunlardan hepsine eşit düzeyde teknoloji ve ordu verilse Halid bin Velid'in ağır basacağını ve Cengiz Han'ı yenebileceğini düşünüyorum. Bunu ciddi anlamda tarafsız olarak cevapladım. Sadece Yermük savaşı bile onun dehasını kanıtlamaktadır.

Cengiz Han, Moğol İmparatorluğu'nu büyük bir imparatorluk haline getirdi, ancak dört büyük komutanı olmasaydı bu kadar başarılı olur muydu, tartışılır.

Peki, savaşta Cengiz Han'ı yenebilecek yabancı ve Türk hükümdarlar var mıydı? Tarafsız bir şekilde değerlendirir misiniz?
Savaşlarda bana göre öncelikli olarak ekonomi, diplomasi (ittifak vs.), komutanlar, teknoloji üstünlüğü, lojistik, ordu büyüklüğü, askeri birlikler, coğrafi konum (başkente uzaklık, ova, dağlık alan vs.) ve coğrafyayı iyi bilme (iklim şartları, kuyular, bataklıklar, nehirler, akarsular vs.), askeri moral, casusluk ağı önemlidir.

Komutanda ise bana göre olması gereken özellikler acımasızlık, zeka ve ani karar verebilme yeteneğidir. Bu özelliklerin üçü de hem Cengiz'de hem de Timur'da bulunmakta. Acımasızlık deyince aklıma Timur geliyor; Sivas'ı aldıktan sonra 4 bin Ermeni'yi diri diri toprağa gömüyor. Zekaya gelince, Timur zekasını geliştirmek için satranç oynuyor. Ani karara gelirsek, Delhi Savaşı'nda komutanları fillerden çekinirken, o filler için taktik geliştiriyor.

Kısa ve net olarak, bu imkanlar sağlandıktan sonra kazanacak kişi belli olur bence. Ancak denk sayılabilecek isimlerden biri de şahsen Emir Timur'dur. İkisinin de orduları çoğunlukla atlıdır, ikisi de acımasızdır ve zekidir, ikiside agresif yani saldırı komutanlarıdır, çabucak adapte olabiliyorlar iklime vs. Zaten Orta Asya'da hükümdarsan, mecburen Cengiz Han'ı örnek almalısın.

Son düzenleme:
Celâleddin Harezmşah.

• Celâleddin Harezmşah, 1221'de Parvan Savaşı'nda Moğollara karşı taktik bir başarı elde etmiş, ancak İndus Nehri Savaşı'nda Cengiz Han'a yenilmiştir; bu, onun cesaretini gösterse de Moğol hakimiyetini durduramamıştır.
  • Moğol savaş taktiklerini kısmen anlamış ve buna uygun stratejiler geliştirmiş, ancak Moğolların hız ve koordinasyon üstünlüğüne tam adapte olamamıştır.
  • Olağanüstü kişisel cesareti ve askeri liderlik yeteneği, özellikle yenilgiye rağmen gösterdiği dirençle kendini göstermiştir.
  • Babası Alaeddin Muhammed'in stratejik hatalarından ders almış olsa ve imparatorluğun kaynaklarını birleştirseydi, Moğollara karşı daha etkili direnebilirdi, ancak Cengiz Han'ın dehası karşısında zafer şansı düşüktü.
  • Celâleddin'in yetkin süvari birlikleri, Moğolların hareketli savaş tarzına benzer yöntemler kullanabiliyordu, ancak Moğol ordusunun disiplin ve taktiksel üstünlüğü karşısında bu avantaj sınırlı kaldı.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı