ChatGPT ne kadar ileri gidebilir?

Etik kurallara girmeyecek kadar gidiyor, benim tecrübeme göre.

Ben zaten yapay zekanın yazılım mühendisliğinin yerini alıp alamayacağına dair bir arama atmamışım size.

Yapay zekanın yazılım mühendisliğinin yerini alamayacağına dair bir sonuç için de "can llm's replace software developers?" gibi bir aratma yapabilirsiniz.

Bu dediğiniz gerçeklikten uzak bir tahminden başka bir şey değil, tabii olabilir fakat şu anki ilerlemeyle imkansız.

Bence teknoloji ilerledikçe teknolojinin ilerleme süresi daha da hızlanıyor ne zaman bilmem ama uzun vadede dediğim şey mümkün olacaktır diye düşünüyorum.

Ben zaten yapay zekanın yazılım mühendisliğinin yerini alıp alamayacağına dair bir arama atmamışım size.

Yapay zekanın yazılım mühendisliğinin yerini alamayacağına dair bir sonuç için de "Can LLM's replace software developers?" gibi bir aratma yapabilirsiniz.
Bazı kaynaklar şu anda LLM'lerin yazılım mühendisliği görevini yapamayacak durumda olduklarını yazmış. Bunda katılmadığım bir şey yok. Potansiyellerinin olmadığına dair bir sonuç göremedim. Aksine; potansiyellerinin olduğuna dair pek çok araştırma ve kaynak var.

Bence teknoloji ilerledikçe teknolojinin ilerleme süresi daha da hızlanıyor ne zaman bilmem ama uzun vadede dediğim şey mümkün olacaktır diye düşünüyorum.
Daha insan beyni hakkında bir çok şeyi çözemedik, neyse konunun bu kısmıyla ilgili yeterli bilgi sahibi değilim o yüzden konuşmayacağım.

Bazı kaynaklar şu anda LLM'lerin yazılım mühendisliği görevini yapamayacak durumda olduklarını yazmış. Bunda katılmadığım bir şey yok. Potansiyellerinin olmadığına dair bir sonuç göremedim. Aksine; potansiyellerinin olduğuna dair pek çok araştırma ve kaynak var.
Yapay zekalar düşünemez, kendilerinin eğitildiği veri setinden verileri çeker harmanlar ve sizin önünüze koyarlar. Hata yapma potansiyelleri yüksektir, bir insan kadar yaratıcı değillerdir bu yüzden geliştiricilerin yerine geçmeleri mümkün değil.

Daha insan beyni hakkında birçok şeyi çözemedik, neyse konunun bu kısmıyla ilgili yeterli bilgi sahibi değilim o yüzden konuşmayacağım.

Bende pek bilgi sahibi değilim ama düşününce ve mantık kurup geçmişten geleceğe bakınca olabileceğini düşündüm.

Yapay zekalar düşünemez, kendilerinin eğitildiği veri setinden verileri çeker harmanlar ve sizin önünüze koyarlar. Hata yapma potansiyelleri yüksektir, bir insan kadar yaratıcı değillerdir bu yüzden geliştiricilerin yerine geçmeleri mümkün değil.
Yapay zeka düşünür/düşünmez tartışmasına girmek istemiyorum çünkü bunu tartışmak hem konuyla alakasız, hem de tartıştığımız meseleye yardımcı olmuyor.

Google DeepMind ekibinin meşhur AlphaGo'suna benzer bir yapay zeka aracı geçenlerde daha önce hiçbir insanın aklına gelmeyen yeni sıralama algoritmaları buldu Assembly dilinde. En son 1970'lerde ve 1980'lerde mi ne insanlar bu sıralama algoritmaları üzerinde durmuşlar ve aradan geçen 40+ sene boyunca üzerinde çalışan kimse olmamış. Hem çok zor, hem de Assembly bilen kişi sayısı az olduğu için fakat DeepMind ekibinin yapay zeka aracı daha önce kimsenin aklına gelmeyen sorting algoritmaları icat etti.

Burada;
Dil modelleri veri setinden çektiği bilgileri harmanlayarak size aktarıyor sadece.
Demişsin. Evet; dil modellerinin veri setlerinden eğitildikleri doğru ama sadece bunları harmanlayarak ortaya bir şey çıkardıkları doğru değil. Yaratıcılık potansiyelleri var.

Benzer bir şey GPT-4 ile de yapıldı. Eğitilmediği verilerde de başarılı olduğu görüldü. Hatta ve hatta düz sözel bilgi/hesaplamalı sayısal bilgi dışındaki alanlarda, yani düşünme ve muhakeme kurma gerektiren sorularda da başarılı olabildiği görülmüş.

Bu araçlar ilk çıktığında ben de senin gibi düşünüyordum ama bilimsel araştırmalar ve makaleler fazlası olduğunu gösteriyor.

İngilizce link atmak duruma göre sıkıntı oluşturabildiği için link vermiyorum şimdilik. Eğer bulamazsan ve istersen çeviri yapıp bağlantıları paylaşırım.

Aslında basit olarak yapay zekalar bizim verdiğimiz bilgilerden bir şeyler çıkartıp sadece bunlara göre çalışırlar yani ne kadar bilgi verirsen o kadarını öğrenir ve sana sunar. Şu an için düşünürsek geliştiren kişiler ne kadar isterse veya alıcılar ne kadar isterse o kadar gider fakat bir gün insanların verdiklerinden bağımsız adeta bir insan beyni gibi öğrenmeye başlarsa o zaman sınırı olmaz.
En çok merak ettiğim şey insan beyni gibi öğrenme olayı; bunu nasıl yapabilirler, yaparlarsa nasıl bir şey olur aşırı merak ediyorum.

Yani tam olarak bilmiyorum fakat eğer şu an yapmadılarsa internete yüklenen her şeyi otomatik olarak taramasını sağlatabilirler belki.
Öyle olursa kendi kendine öğrenmek olmaz bence, sadece insana göre sonuca daha hızlı ulaşır. Bilgiye erişmek kolay önemli olan o bilgiyi yorumlamak bence.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı