Çocukların siyasetle içli dışlı olmaya başlaması

Her nerede yaşıyorsan bana oranın ortalama kira ve et, süt, soğan, kaşar peyniri gibi birkaç temel gıda maddesinin fiyatını yazar mısın?

Oralarda pahalı olabilir, ama bizde daha pahalı olduğuna oldukça eminim.

Örneğin Belçika asgari ücret 1650 euro civarı tek odalı bir ev kirası 700 euro oda sayısı arttıkça mesela 2 odalı klasik 2+1 bir ev kirası 1000 euro civarı kendine sorup soruşturabilirsin bana inanmıyorsan maaşının yarısından fazlası zaten kiraya gitti bak araba fiyatları ise mesela Clio Corsa gibi arabalar 25000 euro civarında evet teknolojik alet telefon ucuz ama zaten ev kirası olayı bitiriyor.

Yani ev fiyatları da kiraları da çok yüksek ortalama maaş 2500 euro desen bile kiraya zaten yarısı belki daha fazlası gidiyor. Hayat orda toz pembe değil
Burası teknoloji forumu sayın hocam. O yüzden teknolojik ürünlerden bir endeks yapalım.
Yeni nesil konsollar 500 550 dolar bandında satıştalar. Biz burda 18 bin lira civarlarında temin edebiliyoruz. Yani neredeyse ikisi fiyatına biri kullanılabiliyor.
Kaldı ki bunu da bir yana bırakalım, onlardaki "orta gelirli vatandaş" 500 dolara bizim "orta gelirli vatandaş"ımızın 18 bin liraya erişiminden daha kolay erişim sağlayabiliyor. Bunu demeye çalışıyorum.

Burası teknoloji forumu sayın hocam. O yüzden teknolojik ürünlerden bir endeks yapalım.
Yeni nesil konsollar 500 550 dolar bandında satıştalar. Biz burada 18 bin lira civarlarında temin edebiliyoruz. Yani neredeyse ikisi fiyatına biri kullanılabiliyor.
Kaldı ki bunu da bir yana bırakalım, onlardaki "orta gelirli vatandaş" 500 dolara bizim "orta gelirli vatandaş"ımızın 18 bin liraya erişiminden daha kolay erişim sağlayabiliyor. Bunu demeye çalışıyorum.

Bende şunu diyorum evet öyle ama şimdi Avrupa'da annesin babasının yanında yaşaya bir genç 1 ay çalışıp PS5 alabilir ama 1 aylık maaşını ev kirasına markete suya elektriğe veren birisi yapamaz bunu. Türkiyedede ailesinin yanında yaşayan birisi 2 3 ayda alabilir çalışarak olay 1 aylık maaşla genel olarak ev geçindirmek sizin olaya sadece PS5 olarak bakmanız yanlış.

Bende şunu diyorum evet öyle ama şimdi Avrupa'da annesin babasının yanında yaşaya bir genç 1 ay çalışıp PS5 alabilir ama 1 aylık maaşını ev kirasına markete suya elektriğe veren birisi yapamaz bunu. Türkiyedede ailesinin yanında yaşayan birisi 2 3 ayda alabilir çalışarak olay 1 aylık maaşla genel olarak ev geçindirmek sizin olaya sadece PS5 olarak bakmanız yanlış.

Karı koca çalışır. Türkiye'de de zaten genel de karı koca çalışırlar.

O bir örnek hocam. PlayStation'ı geçelim madem.
Bu sene itibariyle 11 yaşına giren bir otomobil kullanıyorum. İkinci elini çok rahat 900 bin liraya elimden çıkartabilirim. Kimin 900 bin lirası var Allah aşkına? 10 bin dolara falan yurtdışından alınabilen bir araç bu.

Örneğin Belçika asgari ücret 1650 euro civarı tek odalı bir ev kirası 700 euro oda sayısı arttıkça mesela 2 odalı klasik 2+1 bir ev kirası 1000 euro civarı kendine sorup soruşturabilirsin bana inanmıyorsan maaşının yarısından fazlası zaten kiraya gitti bak araba fiyatları ise mesela Clio Corsa gibi arabalar 25000 euro civarında evet teknolojik alet telefon ucuz ama zaten ev kirası olayı bitiriyor.

Tamam, bu durumda Belçika'da asgari ücretle geçinen %5'lik kesim 2+1 evde yaşayıp düşük kalite yiyecekle vs geçiniyor diyelim. (Ki Belçika'da asgari ücretle kim çalışıyor git bir bak bakalım.)

Aynısını Türkiye'de düşünelim, halkın yarısından fazlası asgari ücretle çalışıyor. 2+1 evlerin kirası 4-6 bin civarı. Maaşın yarısından fazlası gitti bile.

3bin kaldı desek, bununla BİM'in en rezil ürünleriyle bir ihtimal geçinebilirsin, üstüne kışın bir mont, hatta mabadına bir don bile alamazsın.

Bu mu şimdi iyi geçinmek, bu mu yaşamak? Belçika'nın 3-5 vatandaşı bu halde olabilir, Türk halkının yarısından fazlası sefalet çekiyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı