CoD Warzone performans arttırma rehberi

İşletim sistemi
Windows 10

Heulse

Megapat
Daha fazla  
Öncelikle şunu belirteyim bu konu başlığında sunucu problemleri, packet loss ya da NAT type gibi sorunlar için çözüm yer almıyor maalesef. Onlar için daha çok yabancı forumlarda ve YouTube'da hem Türkçe hem yabancı dilde kaynaklar bulunuyor. Bu rehber daha çok 8 GB RAM ile takılma sorunu yaşayanlar ve üstü RAM'e sahip olup yine de donma yaşanlar için iyi gelebilir. Şimdi öncelikle bilmeniz gereken temel birkaç şey var.

CoD Warzone eğer ki 1080P çözünürlükte oynayacaksanız hangi ekran kartında oynarsanız oynayın kesinlikle en az 12 GB RAM ile oynanmalıdır. Bakıldığı zaman sistem önerilerinde FX-6300 ve 8 GB diyor olsa da bu oyunun Warzone kısmı için biraz hikaye açıkcası. Verilen o gereksinimler oyunun normal versiyonu için.

YouTube'daki videolarda ve pek çok kaynakta görebileceğiniz şekilde, (Warzone gibi RAM yiyen oyunları saymazsak eğer)

8 GB RAM ile 16 arasında 3-5 FPS yerine göre oynar.
2133 MHz ile 2600 MHz arasında ise 10-20 FPS oynar.
Yani 2x8 2133 MHz olan bir RAM kiti aynı bileşenlere takılı olsalar dahi 2x8 2600 MHz olan bir RAM kitine göre daha az performans verecektir.
MHz'leri aynı olan 2 adet RAM alıp, 8 ve 16 olarak oyunları denerseniz de neredeyse hiç fark etmeyeceğiniz bir performans belki artabilir.
Ayrıca MHz farkları Ryzen sistemlerde daha çok hissedilebilir bir durumda.

Ancak bu durum CoD Warzone için bu şekilde değil. Sezon 3 güncellemesi ile beraber oyunun optimizasyonu bir hayli değişti diyebilirim. Çünkü her ne kadar artık 7300 MB RAM kullanımının üzerine çıkmasam da oyunumda her şekilde donmalar ve takılmalar yaşanıyordu, azalmıştı ama vardı sonuç olarak yani. Ve ardından şu Video'ya denk geldim.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
.

Belirgin bir şekilde oyun her ne kadar 8 GB'nin hepsini kullanmıyor olsa da 16 GB RAM'e çıkıldığında 12 GB kadar bir RAM kullanımına ulaşıyor.
Tabiki XFX RX5700 benim okuduğum kadarıyla biraz sorunlu bir kart olsa da burada asıl durumun RAM'ler ile ilgili olduğunu kesinlikle söyleyebilirim.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
.

Bu Video'da ise ne yalan söyleyeyim durum sanki önemsizmiş gibi duruyor, çok az bir donma hatta neredeyse hiç yok. 2060 ekran kartı 2K çözünürlükte güzel iş yapıyor olabilir.

.

Burda ise arkadaş 1070 ve 4790K'lı DDR3 bir sistem kullanıyor. Burda ise arada 20 FPS fark ve yine takılmalar olduğunu görüyoruz.

Şimdi peki ne yapıyoruz biz 8 GB RAM'li olan arkadaşlar ya da bu konuyu okumak zorunda kalan kişiler olarak. Öncelikle çözünürlük arttıkça RAM kullanımı artar bunu bilmeliyiz. Açıkcası ayarlarımı en son paylaşacağım ama ben oyunu 1080P'den 720P'ye çektim ve çok daha akıcı bir şekilde oyunu aynı RAM kullanım değerlerinde oynuyorum. 720P'ye düşmüş olmama rağmen render resolution ayarımın 100'de ya da 720P'de olduğundan emin oluyorum.

Onun dışında arka tarafta RAM kullanabilecek her şeyi kapatın. Discord'tan tutun o çok sevdiğiniz ışıklı klavyenin yazılımına kadar. Ne kadar çok RAM boşluğu yaratırsanız o kadar çok rahat oynarsınız.

Bir başka konu ise Windows'un kendi servisleri. Arkada çalışan ve kapattığınız da herhangi bir sorun yaratmayacak olan her şeyi tespit edin. Örneğin en basitinden Xbox konsol yardımcısı gibi bir şey arkada çalışıyorsa lütfen komple kapatın. Ve başka Windows ayarları için ise altta ki Video'yu kullanabilirsiniz.

.

Bu Video'da değinmek istediğim nokta ise kendi görüşüm olduğunu da belirtmek isterim, Windows güç ayarlarında eğer ki yeni nesil bir işlemci kullanıyorsak, örneğin Ryzen 1000 ve üzeri Intel 7000 ve üzeri gibi orada ki güç ayarını çok ellememek en iyisi olur. Açıkcası ben o ayarı elle yapıp işlemcimi Benchmark'a soktuğumda 3 defa aynı skoru 3 defa ise farklı farklı skorlar almıştım. Yani çok bir farkı olmamıştı.

Bir diğer değinmek istediğim konu ise basit bir overclock işlemi, burada ise Benim'de uyguladığım altta ki video'ya göz atabilirsiniz ama siz izlemeden söylemeliyim ki bu forumda biraz dolaştıysanız, Overclock'un çok can yakabileceğini ama çok faydalı da olabileceğini biliyorsunuzdur. Eğer ki sisteminiz soğutma açısından çok iyi değilse, ya da alalı 4-5 yıl olmuş ve termal macun vs. yenilemediyseniz bulaşmanızı tavsiye etmiyorum. Zaten diğer dikkate alınması gereken uyarılar ise Video'da mevcut.

.

Konudan fazla sapmadan direk konumuza dönersek, CoD Warzone'da takılmalar yaşıyorsanız ve sisteminiz 8 GB RAM'e sahipse olabildiğince boşluk yaratmaya çalışın. Onun dışında her ekran kartı güncellemesinden sonra restart shaders ınstallation kısmına tıklayıp shader Cache'yi temizleyip yeniden yükletmeyi unutmayın. Eğer ki RAM'inizin MHz'si biraz yüksek ya da 12 GB RAM gibi değerlere sahipseniz ise tekrardan Graphics sekmesinde cache spot shadows ve cache sun shadows ayarlarını etkinleştirebilirsiniz. Bu ayarlar her zaman performans artışı sağlamıyor ama belirtmek isterim, benim kendi sistemimde bazı günler performans düşürürken bazı günler artış sağlıyor. Ya da ben arka tarafta bir şeyler olurken fark etmiyorum bu yüzden bu oluyor. Ama bu iki ayarın performans arttırdığı daha çok kabul görmüş bir şey, aynı zamanda düşük ekran kartı kullanımı yaşıyorsanız da bu ayarı açabilirsiniz. Ama ayarın üzerine geldiğiniz de belirttiği gibi fazladan RAM kullanacağı için dikkat etmekte fayda var.

1060, 1070, RX580 gibi kartlarda da ayarları fazla kısmak mantıklı değil, özellikle 1080P oynuyorsanız. Çünkü ekran kartı kullanımınız düşebilir ve bu da droplara sebep olabilir.

Sistemim şu şekilde.
Ryzen 5 1600X.
TUF B350M-PLUS.
8 GB 2400 MHz RAM (tek slot)
GTX 1060 3 GB (çekirdek hızı 1920 MHz'ye O.C'lendi)
Windows 10 sürüm 2004.

Bunlar ise oyun içi grafik ayarlarım.

1.png

2.png

3.png

Oyunun sistem gereksinimleri.

.

Şu an oyunu en az 55 FPS'de en çok 90 FPS'de droplar minimum şekilde oynayabiliyorum. Tabi 720p olduğunu da sonuna kadar üstelemek isterim. Ekran kartı kullanımım düşmesin diye de bazı ayarlarım açık.

Buraya kadar okuyan herkese teşekkürler. Yardımcı olabildiğim birileri varsa da ne mutlu bana. Konu hakkında bütün bildirimlerim her zaman açık olucak, bu yüzden herhangi bir şey bulduğunuzda ya da başka bir sorun olduğunda buraya yazabilirsiniz elimden geldiğince yardımcı olurum. Herkese iyi forumlar.

Bu oyun kesinlikle ciddi optimizasyon problemlerine sahip bir oyun. Önceki sistemimde de bu oyunu akıcı oynayamıyordum, sürekli droplar yiyordum.
"
Eski sistemim:
Anakart
: MSI H97 GAMING 3
Ekran Kartı: MSI GTX 960 GAMING 4G
RAM: 16GB Kingston HyperX FURY DDR3 1600Mhz CL10
İşlemci: İntel i5 4690K
"
Ekran kartı eski olduğundan dolayıdır herhalde dedim. Daha sonra ekran kartımı güncelledim ve ASUS DUAL RX 5500XT 8GB modelini aldım. Daha sonra droplar yemeye devam ettim ve bu seferde sorunun işlemci kaynaklı olduğunu düşünmeye başladım ve sistemi komple yenilemeye karar verdim. Anakart olarak yeni nesil B450 anakart, işlemci olarak R5 3600 ve RAM olarak da 16GB 3600MHz RAM kit aldım. Yapabileceğim herşeyi yaptım ancak drop yemeye devam ediyorum.

Bu oyun için ne yaparsan yap yine yetmiyor galiba. Akıcı bir şekilde oynamak için daha ne yapmalıyım inanın bilmiyorum, bilen varsa lütfen söylesin. Aynı fps drop sorununu benzer sisteme sahip, ekran kartı olarak RX 5700 kullanan arkadaşımda bile gördüm ve şok oldum. Hadi diyelim ki benim ekran kartım giriş seviyesi, RX 5700 kullanan arkadaşımda da aynı anlık fps drop sorunu oluyordu. Bu oyunda ya AMD için optimizasyon sorunları var (çevremde Nvidia kullanan ve sorun yaşıyan pek duymadım) ya da bu oyunu oynamak için çok çok üst seviye sistemlere ihtiyacınız var.

Oyun gerçekten çok kaliteli ve zevkli olmasına karşın bir o kadar da insanı çileden çıkartıyor. Düşman ile karşı karşıya geldiğim o birkaç saniyede ölmeme sebep olan, bi anlık yediğim fps drop beni çileden çıkartıyor. Ne yaptıysam kurtulamadım, bütün ayarları en yüksek ve 1080p çözünürlükte oynuyorum. Tüm ayarları en düşük ve 1080p oynamayı denedim yine benzer fps dropları yemeye devam ettim.

Sonuç: Eğer bu oyuna başlamadıysanız kesinlikle başlamanızı tavsiye etmiyorum (çok üst düzey sisteminiz varsa ayrı). Eğer bu oyunu oynuyorsanız, Allah sabır versin.

Not: Sistem değişikliğini sırf bu oyunu daha rahat oynamak için yapmadım, zaten en başından beri sistemimi güncellemeyi düşünüyordum. Yaşadığım olaylar da bu süreç içerisinde gerçirdiğim deneyimler olduğu için paylaşmak istedim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı