Ther
Megapat
2025 yılının Mart ayında ilk piyasaya sürülen ve büyük bir serinin son oyunu olan Commandos Origins, mazisi hatrına bekleyen kitleye sunuldu. Ama gelgelelim ki oyunun en az 1 yıl daha ertelenmesi gerekiyormuş da apar topar çıkarılmış gibi. Desperados 3 sonrası bu türe ilgi duyan ben ve benim gibileri tam anlamıyla tatmin edebilecek seviyede bir iş olduğunu düşünmüyorum. Büyük heveslerle başladım, sarmadı değil sardı, zevk veriyordu, ama bir noktadan sonra aşırı sıkmaya başladı. Bu sıkmanın sebeplerini de aşağıda açıklamaya çalıştım.
POZİTİF DÜŞÜNCELERİM:
- TÜRKÇE DİL DESTEĞİ
- Oyun, stratejisever kitleye hitap ediyor, bu türe bir ilginiz veya geçmişten gelen özleminiz varsa şüphesiz sizi tatmin edecektir, ne seviyede eder orasını bilemem ama birkaç öğün götürür.
- Sabrınızı inanılmaz geliştiriyor.
- Büyük haritalar, uzun zaman alan görevler, sizi memnun edecektir. İçi ne kadar dolu derseniz… Eh işte.
OLUMSUZLUKLAR
- Oyun çıkmamış arkadaşlar, hatalar, crashlar, saçma sapan hareketler yapan NPC’ler… En az 1 yıl daha geliştirilmeliymiş.
- Optimizasyon rezalet, 3050 kartla çoğu yerde 20-30 FPS arası oynadım, yanlış anlamayın, ultrada da ortada da aynı değerler. Bölüm başlarında normal FPS’ler, işler biraz ilerleyince inanılmaz düşüşler…
- Oyun süresi, içeriğe göre çok uzun, 9-10 saatlik bir oyun olsa kesinlikle eh iştelik bir oyun derdim ama oyun süresi 25 saati bile aşabiliyor. 25 saat aynı şeyler, ne kadar seveni olsa da katlanılmaz noktalara gelebiliyor. İlk 6-7 saatte yeni içerikler, yeni karakterler ve özellikle sunuyor. Her şeye alışmak 10 saat derken sonraki 15-20 saatte de aynı şeylerden artık insan sıkılmaya başlıyor.
- 25 saatlik oyun süremde en az 15 kere oyundan attı. Her yönüyle eksiklikler bariz.
- Yapay zeka, böyle gizlilik stratejisinde ortalama bile olsa sırıtır ki bu oyunda yapay zeka adına iç açıcı şeyler söyleyemem, saçma sapan seyleri görenler, önündekileri görmeyenler, sadece “Alağğğm” diye böğürenler… Kesinlikle ortalama altı.
- Oyunda hikaye namına bir şey yok. Onu temizle bunu temizle burdan bunu al bu istihbaratı topla bunu yok et falan gibi sıradan görevler.
- Sunuma geldiğimizde oyunda diyalog da yok denecek kadar az, haritaya atıyor, şunu keselim bunu keselim diyor, bazı save noktalarına gelince bir iki şey söylüyor o, başka bir şey yok.
- Oyun çok şey yapmak istiyor ama kapasitesi çok kısıtlı. Bu, bina tasarımlarında da dikkati çekiyor. Örneğin, 2-3 katlı bir yer yapmaya çalışmışlar, o merdivenlerden çıkarken kameranın sapıtması, hangi katı göstereceğini şaşırması, özellikle kaos ve savaş anlarında çığrından çıkması iyice nefret ettiriyor. Bazen de tam böyle yerlere düşman koymuslar, adamı kontrol edemiyorsun ki, acaba neredeyim derken ya düşman görüyor öldürüyor, ya sen ne yaptığını göremiyorsun falan filan.
- Oyunun ilk 10 saati, oyunu bitirdim demek isteyenler için yeterli. Hatta türe yatkınsanız 5 saatte de çözersiniz ve rafa kaldırırsınız.
- Müzikler ve grafikler de pek iç açıcı değil ama net bir olumsuzluk diyemem.
SONUÇ OLARAK OYUNA PUANIM: 5/10
Bütün olumsuzluklara rağmen, açlığımı dindirdi, kanser de etse 25 saat başında tutabildi, ama çok kötü yaptığı işler olduğu gerçeğini değiştiremez ne yazık ki. Commandos markasının ismi olmasaydı verilebilecek puan 4/10 olurdu. Fazla bir şey beklemeden, gerçek zamanlı strateji ve hakimiyet kurmak dikkat çekiyorsa bir deneyin. Belki seversiniz. Tavsiyem, türe ilginiz varsa ve hiç oyun oynamadıysanız Desperados 3’ü oynayabilirsiniz. Zannımca daha iyi ve olmuş bir oyun.
Saygılar.
Son düzenleyen: Moderatör: