Selam arkadaşlar daha önce diğer arkadaşların açtığı konularda kendi kasamdan bahsetmiştim. Lite 5 hepinizin olduğu gibi benim de görünüş olarak hoşuma giden fakat hava sirkülasyonu ile de her gün şahsıma illallah dedirten bir kasa.
Eki Görüntüle 414696
Öncelikle 360 mm sıvı soğutucu takarsam sıcaklık sorununu çözerim umuyordum ama nafile.
Kasanın üst tarafı desteklemiyordu. Ön tarafa taktığımda ise CPU evet istediğim değerlere kısmen gelmişti ama belli süreliğine... Uzun kullanımlarda radyatördeki soğutma sıvısı önü kapalı kasada soğuyamadığından hem CPU yine yüksek sıcaklıklarda gezinmeye başladı, üstelik GPU nun az biraz gelen havasını da radyatörü soğutmaya adadığımız için GPU da CPU ile aynı kaderi paylaştı.
Radyatör için Cooler Master üst kısıma herhangi bir alan yapmamıştı bu kasada, ben de ilk olarak radyatörü üste konumlandırmayı düşündüm. Delikleri tam ortaya açmayı düşündük ama anakartla radyatör çakışıyordu biz de kasanın cam panel tarafına delikleri açtık.
Eki Görüntüle 414702Bu şekilde GPU daha düşük sıcaklıklarda çalışmaya başladı ama kasanın içi dar olduğu için ve hava akışı da ön kapaktan ötürü berbat olduğu için CPU gene yüksek sıcaklıklarda seyrediyordu. Öyle ki PES19 da 2K çözünürlükte full ayarlarda 75 C leri görüyordum. Kasanın ön kısmını da kesmeye karar verdim. Çünkü mevcut fanlar gürültülü çalışıyordu. PWM NZXT fanları aldım. Phanteks Halosu dıştan, NZXT fanları içten bağladım. Biraz daha alan kazanmış oldum. Fakat hala değerler yüksekti. Sadece ses sorunu ortadan kalktı.
Eki Görüntüle 414726Eki Görüntüle 414727
Asıl sorun ön kapaktı ve kendime mesh bir kapak yapmaya karar verdim.
Eki Görüntüle 414736Eki Görüntüle 414717
Çıta, sineklik kullanarak resimdeki ön kapağı yaptım. Sinekliği çıtaya zımbaladım. Kasaya monte edebilmek için dübelleri kesip tutkalla yaptığım mesh kapağa tutturdum sonra da sprey boya ile siyaha boyadım. Kasa içerisinde boğulan radyatörü de kasa üstüne çıkarttım. İlk resimdeki delikler yetersiz geliyordu, ben de üst kısımda havalandırma pencereleri açtım. Yalnız Cooler Master gerçekten kaliteli malzeme kullanmış baya zorlandım.
Rog Thor PSU için pencere de kestim.
Eki Görüntüle 414755Eki Görüntüle 414739Eki Görüntüle 414758
Eki Görüntüle 414750
Kasanın alt kısmında HDD slotlarını söktüm ve hava alması ve hemen üst kısmındaki 2,5" lik HDD yi soğutması için bir fanlık yer açtım.
Eki Görüntüle 414761Eki Görüntüle 414762
Radyatörü üste konumlandırmıştım ama görüntü kirliliği oluşturuyordu ben de ön pleksi kapak boşa çıktığı için üste takmaya karar verdim. Öndeki gibi tırnakların gireceği delikleri ilk resimdeki gibi matkapla açtım. Milimlik olması gerekiyor ucu ucuna sığıyor.
Eki Görüntüle 414765Eki Görüntüle 414766
Ve en son hali de bu şekilde oldu.
Eki Görüntüle 414779
Sorunsuz OC yaptım. Al Suite 3 kullanarak rahatlıkla 3.8 Ghz e çıktı CPU. Fakat fanlar gürültülü çalışıyordu Fan Expert programı yüzünden. Bu sebeple kendim OC yapmaya karar verdim. %20 OC ile 3.75 Ghz e CPU yu yükselttim. (İlerde daha da yükseltmeyi düşünüyorum.)
Ramleri 3600 Mhz e yükselttim. 1,375 volt ile. CL16 da çalışıyorlar. (CL15 e çekmeyi deneyeceğim en kısa sürede. )
1 saat Aida 64 ile stress testine tabi tuttum bir sıkıntı çıkmadı. En yüksek 69 C yi gördüm. PES19 da 60 C üzerine çıkmıyor. Üstelik super resolution açık 4K çözünürlükte. Abartı fan sesi de kesildi duymuyorum bile. Boşta 35-40 larda seyrediyor. Şu an odam 26,9 derece. Kışın daha da düşük olacaktır.
Kasanın yerine başka kasa alabilirdim daha en başta; hem mevcut kasaların hep bir taraflarının eksik olması hem de işimi görecek kasaların çok pahalı olması sebebiyle hep erteledim. Ama böylesi daha eğlenceli ve daha güzel oldu bence.
Eki Görüntüle 414785