Cooler Master Lite 5 Modifikasyonu

Yalnız benim anlamadığım konu, radyatör içerideki havayı alıp, dışarıya veriyor sanırım. Üstünü kapattığın için hava çıkışında veya girişinde problem olmuyor mu?
Ön taraftaki pleksi kapağı çıkardığım ve yerine sineklik ve çıtadan yaptığım kapağı taktığım için muazzam bir hava girişi oluyor, Keza kasanın alt kısmına da bir tane fan taktım o da ayrıca içeriye hava çekiyor.

Radyatörün hemen alt kısmına taktığım fanlar ise sisteme giren bu soğuk havayı radyatöre çekiyor. Radyatör sıvısının soğuması sağlanıyor.

Üst kısma taktığım normalde önde olan pleksi kapağın alt kısmı açık oradan da radyatörden uzaklaşan hava çıkıyor. Egzoz gibi yani.

Yaptım yapalı kullanıyorum RAM leri de CPU yu da OC ledim. 2K da ısınma sorunu yüzünden oynayamadığım oyunları 4K da oynuyorum sorun yok çok şükür.

Selam arkadaşlar daha önce diğer arkadaşların açtığı konularda kendi kasamdan bahsetmiştim. Lite 5 hepinizin olduğu gibi benim de görünüş olarak hoşuma giden fakat hava sirkülasyonu ile de her gün şahsıma illallah dedirten bir kasa.
Eki Görüntüle 414696

Öncelikle 360 mm sıvı soğutucu takarsam sıcaklık sorununu çözerim umuyordum ama nafile.
Kasanın üst tarafı desteklemiyordu. Ön tarafa taktığımda ise CPU evet istediğim değerlere kısmen gelmişti ama belli süreliğine... Uzun kullanımlarda radyatördeki soğutma sıvısı önü kapalı kasada soğuyamadığından hem CPU yine yüksek sıcaklıklarda gezinmeye başladı, üstelik GPU nun az biraz gelen havasını da radyatörü soğutmaya adadığımız için GPU da CPU ile aynı kaderi paylaştı.

Radyatör için Cooler Master üst kısıma herhangi bir alan yapmamıştı bu kasada, ben de ilk olarak radyatörü üste konumlandırmayı düşündüm. Delikleri tam ortaya açmayı düşündük ama anakartla radyatör çakışıyordu biz de kasanın cam panel tarafına delikleri açtık.
Eki Görüntüle 414702Bu şekilde GPU daha düşük sıcaklıklarda çalışmaya başladı ama kasanın içi dar olduğu için ve hava akışı da ön kapaktan ötürü berbat olduğu için CPU gene yüksek sıcaklıklarda seyrediyordu. Öyle ki PES19 da 2K çözünürlükte full ayarlarda 75 C leri görüyordum. Kasanın ön kısmını da kesmeye karar verdim. Çünkü mevcut fanlar gürültülü çalışıyordu. PWM NZXT fanları aldım. Phanteks Halosu dıştan, NZXT fanları içten bağladım. Biraz daha alan kazanmış oldum. Fakat hala değerler yüksekti. Sadece ses sorunu ortadan kalktı.
Eki Görüntüle 414726Eki Görüntüle 414727

Asıl sorun ön kapaktı ve kendime mesh bir kapak yapmaya karar verdim.
Eki Görüntüle 414736Eki Görüntüle 414717
Çıta, sineklik kullanarak resimdeki ön kapağı yaptım. Sinekliği çıtaya zımbaladım. Kasaya monte edebilmek için dübelleri kesip tutkalla yaptığım mesh kapağa tutturdum sonra da sprey boya ile siyaha boyadım. Kasa içerisinde boğulan radyatörü de kasa üstüne çıkarttım. İlk resimdeki delikler yetersiz geliyordu, ben de üst kısımda havalandırma pencereleri açtım. Yalnız Cooler Master gerçekten kaliteli malzeme kullanmış baya zorlandım.
Rog Thor PSU için pencere de kestim.
Eki Görüntüle 414755Eki Görüntüle 414739Eki Görüntüle 414758
Eki Görüntüle 414750

Kasanın alt kısmında HDD slotlarını söktüm ve hava alması ve hemen üst kısmındaki 2,5" lik HDD yi soğutması için bir fanlık yer açtım.
Eki Görüntüle 414761Eki Görüntüle 414762

Radyatörü üste konumlandırmıştım ama görüntü kirliliği oluşturuyordu ben de ön pleksi kapak boşa çıktığı için üste takmaya karar verdim. Öndeki gibi tırnakların gireceği delikleri ilk resimdeki gibi matkapla açtım. Milimlik olması gerekiyor ucu ucuna sığıyor.
Eki Görüntüle 414765Eki Görüntüle 414766

Ve en son hali de bu şekilde oldu.
Eki Görüntüle 414779

Sorunsuz OC yaptım. Al Suite 3 kullanarak rahatlıkla 3.8 Ghz e çıktı CPU. Fakat fanlar gürültülü çalışıyordu Fan Expert programı yüzünden. Bu sebeple kendim OC yapmaya karar verdim. %20 OC ile 3.75 Ghz e CPU yu yükselttim. (İlerde daha da yükseltmeyi düşünüyorum.)
Ramleri 3600 Mhz e yükselttim. 1,375 volt ile. CL16 da çalışıyorlar. (CL15 e çekmeyi deneyeceğim en kısa sürede. )
1 saat Aida 64 ile stress testine tabi tuttum bir sıkıntı çıkmadı. En yüksek 69 C yi gördüm. PES19 da 60 C üzerine çıkmıyor. Üstelik super resolution açık 4K çözünürlükte. Abartı fan sesi de kesildi duymuyorum bile. Boşta 35-40 larda seyrediyor. Şu an odam 26,9 derece. Kışın daha da düşük olacaktır.

Kasanın yerine başka kasa alabilirdim daha en başta; hem mevcut kasaların hep bir taraflarının eksik olması hem de işimi görecek kasaların çok pahalı olması sebebiyle hep erteledim. Ama böylesi daha eğlenceli ve daha güzel oldu bence.
Eki Görüntüle 414785
Elinize kolunuza sağlık hocam, aynı dertten bende muzdaribim maalesef şu an. Kasamın modeli bu, kapağı açık kullanmak zorunda kalıyorum,yoksa sistem zaten kendini kapatıyor GTA5 gibi oyunlarda. Bende mash kapak yolunda ilk adımımı sayenizde atacağım herhalde teşekkürler.

Ben bu çıtaları kullandım, kasanın ön kapağına göre çıtaları şekil vererek kesip çerçeveyi oluşturacak şekilde yapıştırdım. Sineklik arkadaşta vardı ondan aldım. Zımba makinesi ile yavaş yavaş zımbaladım yaptığım çerçeveye. Bu dübellerin alt kısmını kesip kasa deliklerine girecek şekilde şekil verip yaptığım çerçeveye iyice tutkalladım. Sonra da sprey boya ile siyaha boyadım.

Biraz zahmetli ama ucuz bir çözüm.

Selam arkadaşlar daha önce diğer arkadaşların açtığı konularda kendi kasamdan bahsetmiştim. Lite 5 hepinizin olduğu gibi benim de görünüş olarak hoşuma giden fakat hava sirkülasyonu ile de her gün şahsıma illallah dedirten bir kasa.
Eki Görüntüle 414696

Öncelikle 360 mm sıvı soğutucu takarsam sıcaklık sorununu çözerim umuyordum ama nafile.
Kasanın üst tarafı desteklemiyordu. Ön tarafa taktığımda ise CPU evet istediğim değerlere kısmen gelmişti ama belli süreliğine... Uzun kullanımlarda radyatördeki soğutma sıvısı önü kapalı kasada soğuyamadığından hem CPU yine yüksek sıcaklıklarda gezinmeye başladı, üstelik GPU nun az biraz gelen havasını da radyatörü soğutmaya adadığımız için GPU da CPU ile aynı kaderi paylaştı.

Radyatör için Cooler Master üst kısıma herhangi bir alan yapmamıştı bu kasada, ben de ilk olarak radyatörü üste konumlandırmayı düşündüm. Delikleri tam ortaya açmayı düşündük ama anakartla radyatör çakışıyordu biz de kasanın cam panel tarafına delikleri açtık.
Eki Görüntüle 414702Bu şekilde GPU daha düşük sıcaklıklarda çalışmaya başladı ama kasanın içi dar olduğu için ve hava akışı da ön kapaktan ötürü berbat olduğu için CPU gene yüksek sıcaklıklarda seyrediyordu. Öyle ki PES19 da 2K çözünürlükte full ayarlarda 75 C leri görüyordum. Kasanın ön kısmını da kesmeye karar verdim. Çünkü mevcut fanlar gürültülü çalışıyordu. PWM NZXT fanları aldım. Phanteks Halosu dıştan, NZXT fanları içten bağladım. Biraz daha alan kazanmış oldum. Fakat hala değerler yüksekti. Sadece ses sorunu ortadan kalktı.
Eki Görüntüle 414726Eki Görüntüle 414727

Asıl sorun ön kapaktı ve kendime mesh bir kapak yapmaya karar verdim.
Eki Görüntüle 414736Eki Görüntüle 414717
Çıta, sineklik kullanarak resimdeki ön kapağı yaptım. Sinekliği çıtaya zımbaladım. Kasaya monte edebilmek için dübelleri kesip tutkalla yaptığım mesh kapağa tutturdum sonra da sprey boya ile siyaha boyadım. Kasa içerisinde boğulan radyatörü de kasa üstüne çıkarttım. İlk resimdeki delikler yetersiz geliyordu, ben de üst kısımda havalandırma pencereleri açtım. Yalnız Cooler Master gerçekten kaliteli malzeme kullanmış baya zorlandım.
Rog Thor PSU için pencere de kestim.
Eki Görüntüle 414755Eki Görüntüle 414739Eki Görüntüle 414758
Eki Görüntüle 414750

Kasanın alt kısmında HDD slotlarını söktüm ve hava alması ve hemen üst kısmındaki 2,5" lik HDD yi soğutması için bir fanlık yer açtım.
Eki Görüntüle 414761Eki Görüntüle 414762

Radyatörü üste konumlandırmıştım ama görüntü kirliliği oluşturuyordu ben de ön pleksi kapak boşa çıktığı için üste takmaya karar verdim. Öndeki gibi tırnakların gireceği delikleri ilk resimdeki gibi matkapla açtım. Milimlik olması gerekiyor ucu ucuna sığıyor.
Eki Görüntüle 414765Eki Görüntüle 414766

Ve en son hali de bu şekilde oldu.
Eki Görüntüle 414779

Sorunsuz OC yaptım. Al Suite 3 kullanarak rahatlıkla 3.8 Ghz e çıktı CPU. Fakat fanlar gürültülü çalışıyordu Fan Expert programı yüzünden. Bu sebeple kendim OC yapmaya karar verdim. %20 OC ile 3.75 Ghz e CPU yu yükselttim. (İlerde daha da yükseltmeyi düşünüyorum.)
Ramleri 3600 Mhz e yükselttim. 1,375 volt ile. CL16 da çalışıyorlar. (CL15 e çekmeyi deneyeceğim en kısa sürede. )
1 saat Aida 64 ile stress testine tabi tuttum bir sıkıntı çıkmadı. En yüksek 69 C yi gördüm. PES19 da 60 C üzerine çıkmıyor. Üstelik super resolution açık 4K çözünürlükte. Abartı fan sesi de kesildi duymuyorum bile. Boşta 35-40 larda seyrediyor. Şu an odam 26,9 derece. Kışın daha da düşük olacaktır.

Kasanın yerine başka kasa alabilirdim daha en başta; hem mevcut kasaların hep bir taraflarının eksik olması hem de işimi görecek kasaların çok pahalı olması sebebiyle hep erteledim. Ama böylesi daha eğlenceli ve daha güzel oldu bence.
Eki Görüntüle 414785

Eline sağlık güzel olmuş, ben direk ince çift taraflı bant ile sinekliği yapıştırdım kasanın önüne. Gayet iyi durdu...

Evet sistemimi güncelledim,(5700XT driver vs sorunları bıktırdı ve 1700 işlemci de 3070 e yetmiyordu.) çok şükür şimdilik bir sıkıntı yok. 5600X i %25 OC ledim. 3070 zaten OC li geliyor fabrikasyon. Sıcaklık değerleri boşta CPU 35-40 C lerde geziniyor. Oyun vs de 60 C yi geçmiyor. GPU da boşta genelde 40 C lerde. Öyle ki GPU fanları biliyorsunuz 55 C de çalışıyor akıllı fan teknolojisi sebebiyle ve ben boştayken henüz döndüğünü görmedim. Oyunlarda mesela RDR2 de 65 70 C lerde, yine Valhalla'da 65 C de kısaca 70 i geçtiğine pek şahit olmadım. Aida64 testinde 68 69 C lerde.

İnşallah daha iyileri sizlerin olsun.

4,63 Ghz ve 1,195v
Menteşe eklentisi ile açılır kapanır kapak oldu yan cam. (2021)
IMG_2342.jpg
Açık hali...

IMG_2343.jpg

Menteşelerin dıştan görünüşü...

Ayrıca elimdeki NZXT Krakenin pompasını Asus ROG Ryuo pompası ile değiştirmiştim. 1 yıl kullandıktan sonra RYUO biraz sesli çalışmaya başladı. Aslında aşırı değil ama benim içim rahat etmedi. Asus Ryuo yazılımını kullanmaya devam etmek ve ses sorunundan kurtulabilmek için Aliexpress'ten aldığım bir rezervuar yardımı ile NZXT Kraken X72 nin pompasını sisteme bağladım. Asus Ryuo ise CPU su bloğu olarak görev yapmakta. NZXT yazılımı ile sıvı sıcaklığını görebiliyorum. Asus yazılımı ile OLED ekranda değerleri okuyabiliyorum.

IMG_2341.jpg

IMG_2345.jpg

Ön kapağı üste taktığımı daha önce belirtmiştim. O kapağa delikler açtım ve sineklikle güzelce kapladım. Hem tozu tamamen kestim hem de sıvı soğutma radyatörünün sıcaklığı daha rahat atılabilecek.
IMG_2344.jpg

Sistemin son hali (2021)
IMG_2346.jpg

Son düzenleme:
Aslında pompayı değiştirdim sayılmaz, hala sisteme dahil fakat soketini çıkardım. Pompası çalışmıyor.
NZXT daha sessiz ve daha kaliteli bir pompa, o yüzden onu kullanıyorum. Asusunkini tamamen çıkartsam da olurdu ama OLED i kullanmayı seviyorum.
Elimde NZXT GPU için Kraken G12 GPU aparatı da var belki bir gün onunla GPU yu soğutmayı denerim.

Ben AIO sıvı soğutmaların hortumlarını radyatöre bağlandıkları kısımdan çıkarıyorum.
Biraz zorlarsanız geliyor.
Radyatör girişleri Aliexpressteki şu 7-9 mm olan rakorlara benziyor.

Burada dikkat edilmesi gereken şey iki pompanın su akış yönünün doğru bağlanması.
Hortumların pompaya bağlantı kısmında küçük şekilde 2 ve 3 yazıyordu.
Her iki pompada da aynı şekilde.
Genel geçer bir şey mi bilmiyordum.
Ben bu rakamlara dikkat ederek ve uyarak bağlantıları yaptım.

Soğutma sıvısını başta tamamen boşalttım ve radyatörü bağlantıdan önce yeni soğutma sıvısı ile doldurdum. Rezervuar, hortumlar ve pompalar boştu.
CPU nun yüksek sıcaklıktan dolayı PC yi kapatmaması için pompa yerine stok soğutucuyu taktım.
Bunun dışında 2 pompanın da diğer tüm bağlantılarını yaptım.
Pompaları tamamen sıvı ile doyurabilmem için çalışır vaziyette sıvı eklemem şart.
Asus'u CPU bloğu gibi düşündüm. NZXT ise pompa.
Birleştirici unsur rezervuar tabi ki. Fakat rezervuarda istediğim akışı başta gözlemleyemedim.
Yani rakamların bir faydası olmadı. Bunun üzerine hortumların bağlantılarını değiştirdim. Yani deneme yanılma ile işi çözdüm. Hortumları değiştirince 2 pompayı birden çalıştırdığımda rezervuardaki sıvı akışını sağladım.
Önemli olan bir pompanın ittiği sıvıyı diğerinin çekmesi. Yani hortumlarda 2 yi 3 e, 3 ü 2 ye takmak lazım.
Ben birini çalıştırırım diğerini kapatırım mantığı da işe yaramıyor.
Sanırım pompa içindeki kapakçıklar pasif durumda bile ters istikamette akışa izin vermiyor.

PC çalışırken pompalar iyice sıvıyla doyana kadar rezervuar üzerinden soğutma sıvısı ekledim.

Küçük çaplı mining yapıyorum 3 gündür. Sistem stabil hatta deneme amaçlı CPU ile monero bile kastım.

NZXT pompası daha güzel görünüyor diye merkeze aldım, Asus sağ altta bilgi verici OLED ekran görevinde.

Yeni konu şeklinde de paylaşabilirdim aslında ama hem zamanım kısıtlı hem de geçen forumda bir arkadaşa sıvı soğutma tavsiye ettim diye söylemediklerini bırakmadı 1-2 ergen.
Uğraşmak istemedim.

İlginiz için teşekkürler.

Son hali;

1.jpg

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı