Cooler Master TD 500 Mesh White

Merhabalar. Geçtiğimiz günlerde sistemimde birtakım değişimler yapmıştım. Bunlardan birisi de kasaydı. Kullanmış olduğum Gamepower WarCry kasa, 6 fanına rağmen yeterli soğutmayı sağlayamıyordu. Bu durum pek de şaşırtıcı değildi benim açımdan. Vaktinde hazır sistemde mecburi olarak alsam da mümkün olduğunda değiştirmeyi planlıyordum ve bu değişimi sağladım. 3 ay kullanıp, içerisindeki dahili 650W PSU ile beraber 1000 TL gibi bir fiyata sattığım o kasa yerine TD 500 Mesh + High Power 750W Performance GD ikilisine geçtim. Performans olarak ciddi farklar mevcut. Bu incelemede sadece kasa üzerinde duracağım. Yakın bir zamanda PSU ve monitör değişimimdeki deneyimlerimi de aktarmaya çalışacağım. Bir görselin ardından yavaştan incelemeye geçmek istiyorum.

mutlu son.jpg


Sıcaklık değerleri:

Bu noktada kasanın mesh yapısı büyük önem arz ediyor. Kasa alırken görüntü yerine buna önem vermek gerek. Fan sayısı bile hava akışı güzel bir kasada arka planda kalıyor.

Ben 4 fanlı olarak kullanıyorum. Egzoz fanın da en azından birkaç derece fark ettirdiğini düşünmekle beraber 3 fanlı modelinin de alınabileceği kanaatindeyim. 3 fanlı olarak alacak arkadaşlar önden 1 fanı egzoz olarak kullanarak nasıl daha verimli olduğunu test edebilirler.

Eski kasama nazaran daha yüksek hızda kullandığım işlemcimde boşta 10; yükte 15 derecelik düşüşler yaşadım. 3.8GHz-1.1V ile 85 dereceleri gördüğüm Prime95 testinde 4.1GHz-1.2V ile 70 derece üzerine çıkmadım. Stok fanla elde ettiğim bu değerlerin, kasanın soğutma performansı ile doğrudan ilişkili olduğu aşikâr.

Ekran kartımda ise boşta ve yükte yaklaşık 10 derecelik bir düşüş var. Önceden sürekli yüksek hızda çalıştırırken; artık "silent mode" kullandığımı da belirtmeliyim.

Aynı başlıkta değerlendirilebilir ancak bazı açıklamalar gerektiği için fanlar için de bir başlık açıyorum.

Fanlar:

fanlar.jpg
Kasada 7x120mm; 1x120mm+4x140Mm'lik fan desteği mevcut. Sıvı soğutma kullanacak arkadaşlar için de tepe ve önde maksimum 360; arkada da 120Mm'lik bir radyatör alanı mevcut.

Kasaya dahili olarak gelen 120Mm'lik ARGB 4 fan için biraz sesli çalıştığını söylemeliyim. Bunu biraz açmak gerekirse: DC olduklarından dolayı minimum %60 hızda, yaklaşık olarak 800 RPM ile çalışıyorlar. Bu hızda pek ses olmasa da yüksek değerlere çıkıldığında sesi duymak mümkün. Ben masanın altında kullandığım halde 1200 RPM değerlerinde kulaklık takmadığım zaman ses alıyorum. Fanlarda bir sorun olduğundan değil; DB değerleri yüksek olduğundan. Onunla ilgili bir tablo görmüştüm. Şu an bulamadım fakat bulduğum zaman ekleyeceğim.

Yukarıda bahsettiğim durum benim açımdan çok da önemsenmeyecek düzeyde. Performans daha önemli.


switch-reset baglantisi.jpg
Fanları anakartımdan kontrol edebilirdim fakat aydınlatmaya çok önem vermediğim ve genelde kapalı tuttuğum için kasanın "reset" tuşunu kontrolcünün "Switch" tuşuyla eşleştirdim. Kontrolü bu şekilde sağlıyorum.






Kablolama ve Kurulum:

kurulum.jpg
Bu kısımda ilk kez bir kasa topladığımı söylemeliyim. Buna rağmen zorlanmadım. Kılavuzda sunulan talimatlar hiç bilmeyen birisi için bile anlaşılır düzeyde. Kurulum aşaması baka baka yapılıyor anlayacağınız, hiç dert değil.




Kablolama ise biraz el becerisine, planlamaya dayanıyor. Ortadaki HDD yuvaları çıkarıldığında tam olarak 3'e bölünmüş, büyük bir alanla karşılaşıyoruz. Bu epey kolaylık sağlayan bir durum.

Benim planım arkada PSU'dan çıkan kabloları; ortada donanım bağlantılarını; önde de fan bağlantılarını düzenlemekti. Buna göre ilerledim ve düzgün bir kablolama yaptığıma inanıyorum, en azından ilk sefer için. Burada beni zorlayan nokta güç kaynağımın 24 PIN kablosunun bir nebze kısa olmasıydı ancak ona da bir çözüm buldum.

kablolama.jpg


Görselde de görebileceğiniz gibi içeride düzenlemeyi kolaylaştırma açısından 3 kanal bulunuyor. Kablo boyuna göre planlamanız için çeşitli yerlere de geçiş alanı bırakılmış. Bir detay da "kocaman" bir PSU alanı. Buraya benimkinden çok daha büyük PSU'lar da konulabilir.
Ayrı bir başlık yerine genel haliyle bazı şeylerin üzerinden geçmek istiyorum. Kasa Mini ITX, Micro ATX, ATX, SSI CEB, E-ATX türünden anakartları destekliyor. 4x2, 5" ve 2x3, 5" boyutunda disk desteği mevcut. Bir tarafı kristalize temperli cam, bir tarafı sürgülü çelik plakadan oluşurken ön tarafında çıkarılıp yıkanılabilen elmas kesim bir mesh panel bulunuyor. Üst kısımda 2 adet USB 3.0 portu, 1 adet hoparlör ve bir adet de mikrofon girişi bulunuyor.

on gorunum.jpg
ust kisim.jpg


genel.jpg


Bu kasa seçiminde bana yardımı dokunan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. @Mithat Berhan hocam biraz geç de olsa tamamladım. Bu içeriğin merak edenlere, ilgilenenlere bir faydası olmasını umuyorum.
 
Tüm yazıyı okumadım ama belirtiyim, tepeye 360mm soğutma takmak biraz sıkıntı kasa ön bağlantı kabloları orayı kaplıyor ve takmayı zorlaştırıyor, kabloları çok iyi sıkıştırmak lazım.
 
Tüm yazıyı okumadım ama belirtiyim, tepeye 360mm soğutma takmak biraz sıkıntı kasa ön bağlantı kabloları orayı kaplıyor ve takmayı zorlaştırıyor, kabloları çok iyi sıkıştırmak lazım.
Doğrudur hocam. Kendim sıvı soğutma kullanmadığım için deneyimleme fırsatım olmadı. En sağlıklısı 2x140 olacaktır.
 
Kablolama bir nebze daha iyi yapılabilir :)
Evet, görünür kısım daha iyi olabilirdi özellikle. Oradaki kablolardan biraz kurtulmak gerek. Her temizlediğimde biraz biraz düzeltiyorum ama baştan düzenlemeye üşendim her seferinde. Şimdi bu yorum biraz da tetiklemiş olsun beni, bir dahaki sefer yeni bir şeyler düşüneyim. Teşekkür ederim :)
 
Bende benimkini atayım bari 🤭

Şu anlık böyle gözüküyor, 6400 RPM'de çalışan eski ve kötü, çirkin, acilen değişmesi gereken bir soğutucu, 3-4 güne yenisini sipariş edeceğim, birde çirkin duran ve performanssız bir R7 265. Bunlar değiştimi mükemmel olacak 👏

20201209_192659.jpg


TD500 çok güzel bir kasa ama gerçekten beğendim, ki çok seçiciyimdir.
 
Hocam SickleFlow fanların sesli çalıştığı söyleniyor, sizinkiler de sesli mi?
Açıkçası dediğim gibi 6400RPM de hayvan gibi çalışan bir işlemci soğutucudan dolayı başka bir şey duyamıyorum, bir ara kalemle durdurup bakacağım. @Kelebek_1034 doğru bir bilgi verebilir.
 
Bende benimkini atayım bari 🤭

Şu anlık böyle gözüküyor, 6400 RPM'de çalışan eski ve kötü, çirkin, acilen değişmesi gereken bir soğutucu, 3-4 güne yenisini sipariş edeceğim, birde çirkin duran ve performanssız bir R7 265. Bunlar değiştimi mükemmel olacak 👏

Eki Görüntüle 772324

TD500 çok güzel bir kasa ama gerçekten beğendim, ki çok seçiciyimdir.
Güzel kasadır, kendim kullanıyorum diye demiyorum :D Sizin son durum ne olacak onu da merak ediyorum. Güzel olacağı banko da maksimum performansı ne olacak vs. bunları bekliyorum merakla.
Hocam SickleFlow fanların sesli çalıştığı söyleniyor, sizinkiler de sesli mi?
Hocam fanlar bir tık sesli denebilir. Kulaklık varsa duymazsınız ama genel olarak ses seviyesi bir tık yüksek. Yüksek devirde iken uğultu gibi bir ses duyabilirsiniz. Fanların genel yapısı bu maalesef. Arıza, takılma gibi bir durum değil konuda da bahsettiğim gibi.

Performansı iyi ve bence bu performansa değer. Çekim gücü üst seviyede. Eski kasamdaki fanların 1200RPM'deki çekim gücü, verdiği hava bunun 800RPM'deki değerine eşit gibi. Belki de psikolojik olarak öyle geliyordur ama görüşüm bu yönde. Masa altında bacaklarım üşüyor resmen. Bir de uzun saçlı olduğum için biraz fazla saçım dökülür. Saç daha yere düşmeden kapıyor fanlar yapıştırıyor ön panele :D O yüzden sık sık temizliyorum ön panelini. Baktığım zaman içeride toz dahi olmuyor desem yeridir. Kasanın mesh yapısı büyük verim sağlıyor.
@Mithat Berhan gerekenleri söylemiş, TD500 modeli iyidir, PSU tercihi de gayet güzel, hayırlı olsun.
İnceleme konusu açıp beni etiketlerseniz sevinirim.
@RPM hocam eski konuları kontrol ederken gördüm. Etiketleyin demişsiniz ama tamamen çıkmış aklımdan kusura bakmayın. Sizin de yardımınız dokundu epey, teşekkür ederim. Seçim konusunda başınızı ağrıtmıştım ama bitti artık. Darısı başınıza, sisteminizi merakla bekliyorum.
 

Geri
Yukarı