CPU sıvı soğutma sistemi ile egzoz fan mantıklı şekilde nasıl ayarlanabilir?

• Konuyu başlatan TLPA
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 29
  • Görüntüleme 2.930
Makaleler
2
Yer
Zonguldak
Daha fazla  
Aslında konunun sıvı soğutmayla pek alakası yok, başlıkta öyle yazdım ama, önemli değil. Genel olarak başarılı bir soğutma sistemimizin olduğunu varsayarak konuşalım.

Kasadaki bütün fanlar CPU 'dan aldığı sıcaklık değerlerine göre ayarlı, burada hiçbir sorun yok, ancak bazı oyunlarda CPU kullanımı oldukça düşük olduğu için CPU ısınmıyor, bu durumda kasanın egzoz fanları da görevini tam olarak yerine getiremiyor, üstüne üstlük radyatörü ön tarafa taktığım için sıcak hava zaten sürekli kasanın içine giriyor (keşke üst tarafa takacak şekilde 240'lık alsaydım diyorum). Bu durumda kasanın içindeki GPU başta olmak üzere geri kalan diğer tüm komponentler aşırı ısınmaya başlıyor. Hata GPU, egzoz fan gücü yetersiz kaldığı için normalde görmeyeceği sıcaklık değerlerine ulaşıyor. Bu durum için mantıklı bir çözüm önerisi olan var mı? Egzoz fanlarının başka bir şekilde tetiklenmesi lazım ama nasıl?

Ayarlama kısmından egzoz fanlarını çok daha düşük sıcaklıkta devreye girmesi için ayarlıyorum, bu seferde gereksiz yere sistem soğukken arkada fan uğultusu oluyor.

WhatsApp Image 2024-03-11 at 02.43.05.jpeg

Son düzenleyen: Moderatör:
Dostum radyatörün sıcaklığını ekran kartına verip ısınıyor diyorsun bende amd kullanıyorum işlemcim 70 derece üstünü pek görmüyor ekran kartım overclocklu olmasına rağmen 65in üstünü görmüyor.
Tamam bak sen konuyu tam anlamamışsın bu şekilde yazıyorsun. Sıcak hava girse bile egzoz fanlar eğer güzel çalışırsa buna rağmen bende 70 dereceyi pek geçmiyorum, fan tetikleme kaynağı CPU olduğu ve CPU olması gerektiğinden fazla soğuduğu için egzoz fanlar devreye girmiyor, eğer girecek şekilde ayarlarsam da ani sıcaklık artışlarında veya basit bir masaüstü işlem yaparken saçma sapan fan seslerine maruz kalıyorum. Olay bu basitçe.

Dostum radyatörün sıcaklığını ekran kartına verip ısınıyor diyorsun bende amd kullanıyorum işlemcim 70 derece üstünü pek görmüyor ekran kartım overclocklu olmasına rağmen 65in üstünü görmüyor.

Aslında fan ayarı yapabileceğin bir yer var amd yazılımında.
Eki Görüntüle 2138330
Evet var ancak bu sefer de otomatik ayarlanmış ayarlar bozuluyor, aslında bu karta hem güzel soğuyacak hem de güzel performans verecek şekilde bir dokunmam lazım. Evet, kesinlikle, istediği bu gibi. :)

Tamam bak sen konuyu tam anlamamışsın bu şekilde yazıyorsun. Sıcak hava girse bile egzoz fanlar eğer güzel çalışırsa buna rağmen bende 70 dereceyi pek geçmiyorum, fan tetikleme kaynağı CPU olduğu ve CPU olması gerektiğinden fazla soğuduğu için egzoz fanlar devreye girmiyor, eğer girecek şekilde ayarlarsam da ani sıcaklık artışlarında veya basit bir masaüstü işlem yaparken saçma sapan fan seslerine maruz kalıyorum. Olay bu basitçe.

Evet var ancak bu sefer de otomatik ayarlanmış ayarlar bozuluyor, aslında bu karta hem güzel soğuyacak hem de güzel performans verecek şekilde bir dokunmam lazım. Evet, kesinlikle, istediği bu gibi. :)
Aslında özel ayar sekmesinden deneme yaparak güzel bir ayar çekebilirsin hem bu sayede fanlarını da ayarlamış olursun.
Ben kullanmakta olduğum ayarları kullandığım kartın oc rehber videosunu izleyerek yapmıştım. Sen de aynı şekilde kolay yoldan halledebilirsin.

Aslında özel ayar sekmesinden deneme yaparak güzel bir ayar çekebilirsin hem bu sayede fanlarını da ayarlamış olursun.
Ben kullanmakta olduğum ayarları kullandığım kartın oc rehber videosunu izleyerek yapmıştım. Sen de aynı şekilde kolay yoldan halledebilirsin.
Mantıklı da pek tecrübem yok bu noktada, aslında belleklerim de iyi, onlara da bir subtiming ayarı yapmak istiyorum, potansiyel olarak ortalama AAA oyunlarda kabaca +30 FPS 'i var bu bilgisayarın gibi geliyor bana. Ama bir yerlere zarar veririm, tecrübem yok diye korkuyorum. Ayrı konu açabilirim bunun için.

Bende daha önce hiç oc yapmadım zaten bir videodaki değerleri referans alarak test ederek yaptım çok büyütülecek bir şey değil aslında zaten yazılım bir yere kadar oc yapmana izin veriyor o sınırı aşamıyorsun ötesi tehlikeli oluyor çünkü.

Bende daha önce hiç oc yapmadım zaten bir videodaki değerleri referans alarak test ederek yaptım çok büyütülecek bir şey değil aslında zaten yazılım bir yere kadar oc yapmana izin veriyor o sınırı aşamıyorsun ötesi tehlikeli oluyor çünkü.
20-30 mv hiç arttırmaktan zarar gelmez hatta 80-100 mv bile arttırılabilir, ama bir sürü ince detay var sanki orada, aslında kurcalasam yapıyorum da bilmiyorum üşengeçlik mi ne bendeki.

Üşengeçlik olabilir ama şurada 10dk 2-3 tık atıp teste bırakacaksın yarım saat 🤣
Birde yani modelinin en iyisi kart, buna yapmayacaksak neye yapacağız değil mi? Sapphire AMD RX 6900 XT Nitro+ SE ve PSU 'da çok müsait.

WhatsApp Image 2024-03-11 at 16.05.12.jpeg

Birde bilen bilir, Honeywell PTM7950 Termal pad kullandım, geçen değiştirdim.

RAM dediğin donanım ne kadar ısınabilir hocam? Ekran kartıda 75 derecede çalışıversin demişsiniz ne gerek var. Önemli olan sıcaklığın dışarı çıkması. Ekran kartının Backplate'i soğur demişsiniz zaten ekran kartı soğuyunca o da otomatik olarak soğuyacaktır.

Neden sadece ekran kartına odaklandın anlamış değilim sanki bu sistemde sadece işlemci ve ekran kartı var. İstediğin kadar vakum etkisi yap arkadaki ufak açıklıktan içeri alabileceğin hava miktarı belli ve ekran kartına yetebilirse anca yeter.

Tüm fanları statik sessiz ve yüksek devire ayarladığın sök tak uğraşmadan etmeden zaten sıcaklıkları düşürecek. Tüm fanları egzoz yapmanın da bir mantığı olmuyor. Senin mantığın ile konuşursak ne gerek var ekran kartı hariç komponentlerin ısınmasın.

Tamam iyi diyorsun hoş diyorsun içerideki sıcak havayı dışarı atmak önemli ancak içeri temiz havayı alabilmekte bir o kadar önemli.

Keza arkadaşın sorunu da fanların yavaş dönmesinden kaynaklı bir hava akışı sağlanamaması. Çözümünü de tekrar tekrar söyledim zaten. yok öyle yap böyle yap şunu çevire gerek yok.

Sistem işlemci ve ekran kartından ibaret değil diğer komponentler de işlemci ve ekran kartı kadar önem arz ediyor ve soğutulmaya ihtiyaç duyuyor. Senin içerde dolaştırdığın hava M.2 SSD'ni de soğutur, anakart üzerindeki VRM güç beslemelerini vb. RAM'lerini diye diye çoğu şeyi soğutmaya yarar.

Son düzenleme:
radyatör fanlarını cpu ya optimize et, egzoz fanı vrm mos a optimize et üstteki 2 fana gerek kalmaz. vrm mos kuzey köprüsündeki en çabuk ve en fazla ısınan komponentlerdir. kasa önünden soğutulan hava radyatörleri soğuttuktan sonra kasanın içerisine afaki ısınarak girmez, ısınmaya zaman dahi bulamaz ve içeriye serin hava verir. tüm donanımlardan önce vrm yi soğutmaya / sıcaklığını dışarı atmaya öncelik veririm. çünkü direk fan kullanılmayan ısıya en çok maruz kalan tek birim orası. gigabyte msi gibi anakartların fan aplikasyonlarında vrm nin nerede olduğunu ve ısı değerlerinin en yüksek bölge olduğunu rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. harddisk ve ssd nin de kasa önündeki fanlara yakın yerde olmasına dikkat edin. onlarda ani ısılarda pc performansında kayıplara yol açacağından sürekli serin tutmanız tüm donanımlarınızın, bios chipinin ve windows yazılımında çökme ömrünü uzatmaya yardımcı olacaktır.

radyatör fanlarını cpu ya optimize et, egzoz fanı vrm mos a optimize et üstteki 2 fana gerek kalmaz. vrm mos kuzey köprüsündeki en çabuk ve en fazla ısınan komponentlerdir. kasa önünden soğutulan hava radyatörleri soğuttuktan sonra kasanın içerisine afaki ısınarak girmez, ısınmaya zaman dahi bulamaz ve içeriye serin hava verir. tüm donanımlardan önce vrm yi soğutmaya / sıcaklığını dışarı atmaya öncelik veririm. çünkü direk fan kullanılmayan ısıya en çok maruz kalan tek birim orası. gigabyte msi gibi anakartların fan aplikasyonlarında vrm nin nerede olduğunu ve ısı değerlerinin en yüksek bölge olduğunu rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. harddisk ve ssd nin de kasa önündeki fanlara yakın yerde olmasına dikkat edin. onlarda ani ısılarda pc performansında kayıplara yol açacağından sürekli serin tutmanız tüm donanımlarınızın, bios chipinin ve windows yazılımında çökme ömrünü uzatmaya yardımcı olacaktır.

Bende CPU hariç hiçbir şey ısınmıyor, yorumunuz için teşekkür ederim. MSI MAG B650 Tomahawk ve AMD 7800x3D var.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı