Çözüldü CPU'nun uzun süreli 90 derecenin üstünde çalışması problem yaratır mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Shinsai

Moderasyon Ekibi Üyesi
Kıdemli Moderatör
Makaleler
4
Merhaba, GameGaraj Slayer 5XL - 3050Ti laptopum var. 11400H, 3050Ti 60 ya da 75W hatırlamıyorum. PUBG kurdum, FPS 120-170 arası sorun yok da, CPU 90 derecenin üstünde sürekli. 90-97 arasında. 95'in üstüne ani sıçrama harici çıkmıyor 90-94 arasında genellikle. GPU desek o da sanırım laptop sessiz modda olduğu için 80'lere çıktı, turbo fanı açınca 72'lere düştü ama CPU düşmüyor. Böyle gün içinde 2-3 saat veya 4-5 saat PUBG veya ağır oyun oynasam, sorun yaratır mı bu sıcaklıklar?
Laptop soğutucum yok.

Çözüm
Kanka sıcaklıklar yüksek ama laptop için çok anormal değil. 11400H işlemciler 90 üstüne çıkabiliyor, özellikle uzun süre yük altındaysa. 90-94 arası takılması normal, 95 üstü sürekli değilse sıkıntı yaratmaz ama uzun vadede termal macun kuruyabilir, throttling başlayabilir. Turbo fan açık tut, arka tarafı biraz yükselt, soğutucu şart değil ama olsa iyi olur. Günlük 2-5 saat oynamak sıkıntı yaratmaz şimdilik ama sıcaklıklar böyle kalırsa ileride performans düşüşü olur. Dilersen bir termal macun yenilet ilerleyen zamanda.
Sanırsam Sword kasalar hocam. Emin değilim tabii ama yine iyi değil soğutması. Hatta iç soğutması rezalet, dandik bir dağıtımı var. Tüm yük soldaki fanda (laptopun solu).
Eki Görüntüle 2474394
Sword kasalar böyle değil hocam, eski nesil Thin (GL serisi) kasa veya Clevo NH55 kasaya benziyor. 5-6 yıllık kasalar zaten; ısınması, kötü hava akışına sahip olması son derece normal durum. Tüm yük tek bir fan altındaysa dediğim gibi ekstra kaliteli bir soğutucu almak çok etkili olur.

Sword kasalar böyle değil hocam, eski nesil Thin (G serisi) kasa veya Clevo NH55 kasaya benziyor. 5-6 yıllık kasalar zaten; ısınması, kötü hava akışına sahip olması son derece normal durum. Tüm yük tek bir fan altındaysa dediğim gibi ekstra kaliteli bir soğutucu almak çok etkili olur.
Görsele baktınız mı? Ben tek fanda olduğunu düşünüyorum yükün. Sağdaki küçük fan hem aşırı üflemiyor, soldaki bayağı üflerken.

Yaklaşık 4-5 ay önce fan temizliği ve macun bakımı yaptırdım. Sıcaklıklar düşmüştü, bayağı hava üflüyordu ama sanırsam azaldı. Bir de fan ayarı yapmam gerekecek, onu da çok beceremedim. Turbo fan hep açık kalırsa muhtemelen 90'ların biraz altına düşebilir.

BIOS'a baktım da, UV yok sanırım hocam yapabileceğim. 3.parti uygulamalarla yapmak istemiyorum.
3. parti uygulamalarla rahatlikla yapabilirsiniz bizzat benim rehberim var bakabilirsiniz.

Üçüncü parti programları kullanmam demişsiniz fakat kullanmamanız için hiçbir neden yok. ThrottleStop yazılımı ile sadece iki tane kutucuğu işaretleyerek işlemciye yük altında en fazla 80-85 derecelerde çalışacağı bir watt limiti koyuyorsunuz, tüm sorun çözülüyor.

Watt limiti özellikle de Intel olan cihazlarda zorunluluk gibi bir şey. Ben watt limiti koymadığım takdirde oyun sırasında saatlerce 93-95 derece arası çalışıyor olan cihazımda watt limiti koyduğum zaman saatlerce 80-82 derecede oyun oynuyorum. İşlemcinin yük altında çekebileceği en yüksek watt değerini 70 watt yerine 50 watt, 50 watt yerine 30 watt hatta abartıyor olarak 60 derece için 10 watt olarak bile ayarlıyor olmanın hiçbir zararı bulunmuyor.

Son düzenleme:
Üçüncü parti programları kullanmam demişsiniz fakat kullanmamanız için hiçbir neden yok. ThrottleStop yazılımı ile sadece iki tane kutucuğu işaretleyerek işlemciye yük altında en fazla 80-85 derecelerde çalışacağı bir watt limiti koyuyorsunuz, tüm sorun çözülüyor.

Watt limiti özellikle de Intel olan cihazlarda zorunluluk gibi bir şey. Ben watt limiti koymadığım takdirde oyun sırasında saatlerce 93-95 derece arası çalışıyor olan cihazımda watt limiti koyduğum zaman saatlerce 80-82 derecede oyun oynuyorum. İşlemcinin yük altında çekebileceği en yüksek watt değerini 70 watt yerine 50 watt, 50 watt yerine 30 watt hatta abartıyor olarak 60 derece için 10 watt olarak bile ayarlıyor olmanın hiçbir zararı bulunmuyor.
Hocam bilgisayar yine açıldığında otomatik ayarlanmış oluyor mu bu ayar? Benim 11400h 20-25W çektiği halde bu kadar ısınıyor ki :D 2.6GHz 25W'ta 94-95 derecenin altına inmiyor oyunda turbo fan dahil. GPU soğuyor ama CPU, asla. Bir bakacağım tekrar. Bir el PUBG oynadım, laptopun ortası o kadar ısındı ki elimi yakabiliyordu. Bu uzun sürede sorun yaratır mı? Batarya vesaire patlar mı?

3. parti uygulamalarla rahatlikla yapabilirsiniz bizzat benim rehberim var bakabilirsiniz.
Bir göz atacağım hocam; teşekkür ederim ama link atar mısınız? Buraya sonradan bakma ihtimali olan hocalarım da faydalansın.

Hocam bilgisayar yine açıldığında otomatik ayarlanmış oluyor mu bu ayar? Benim 11400h 20-25W çektiği halde bu kadar ısınıyor ki :D 2.6GHz 25W'ta 94-95 derecenin altına inmiyor oyunda turbo fan dahil. GPU soğuyor ama CPU, asla. Bir bakacağım tekrar. Bir el PUBG oynadım, laptopun ortası o kadar ısındı ki elimi yakabiliyordu. Bu uzun sürede sorun yaratır mı? Batarya vesaire patlar mı?

Bir göz atacağım hocam; teşekkür ederim ama link atar mısınız? Buraya sonradan bakma ihtimali olan hocalarım da faydalansın.

Intel işlemci 25 watt ile bile 95 derece olduğuna göre bakımları gelmiş gibi gözüküyor. Bakım fayda etmiyor ise veya yapmayacaksanız tek çözüm ThrottleStop, en azından 15-20 watt arası bir değer ile bir test edin bakalım.

Son düzenleme:
Intel işlemci 25 watt ile bile 95 derece olduğuna göre bakımları gelmiş gibi gözüküyor. Bakım fayda etmiyor ise veya yapmayacaksanız tek çözüm ThrottleStop, en azından 15-20 watt arası bir değer ile bir test edin bakalım.

Hocam o kadar da olmadı ha, tamircinin termal macununa baktığımda 3 mk/w'ydi sanırsam iletkenliği. Bu da olabilir mi sorun? Turuncumsuydu rengi en son. ThrottleStop bir deneyeyim, bir ara düzgün bir macun alıp sürdürürüm bari. Bir de üstte de sordum ama görmediniz sanırım. Batarya patlamaz değil mi? :D

Hocam o kadar da olmadı ha, tamircinin termal macununa baktığımda 3 mk/w'ydi sanırsam iletkenliği. Bu da olabilir mi sorun? Turuncumsuydu rengi en son. ThrottleStop bir deneyeyim, bir ara düzgün bir macun alıp sürdürürüm bari. Bir de üstte de sordum ama görmediniz sanırım. Batarya patlamaz değil mi? :D
Macun satın alarak düzgün bir yerde gerekir ise gözetleyerek bakımını yaptırmanız gerekiyor. ThrottleStop sonucunu da merak ediyorum. Pil şişmediyse patlamaz, dediğiniz gibi altından geçen borular klavyeyi dokunamadığınız şekilde ısıtıyor ise bile pile etki eder mi, pek bilinmez. İki taraf arasındaki boşluk önemli.

Herhalükarda cihazın bir bakım görmesi şart, bu halde de ThrottleStop ile kullanmanız gerekiyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı