Çözüldü CPU'nun uzun süreli 90 derecenin üstünde çalışması problem yaratır mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Shinsai

Moderasyon Ekibi Üyesi
Kıdemli Moderatör
Makaleler
4
Merhaba, GameGaraj Slayer 5XL - 3050Ti laptopum var. 11400H, 3050Ti 60 ya da 75W hatırlamıyorum. PUBG kurdum, FPS 120-170 arası sorun yok da, CPU 90 derecenin üstünde sürekli. 90-97 arasında. 95'in üstüne ani sıçrama harici çıkmıyor 90-94 arasında genellikle. GPU desek o da sanırım laptop sessiz modda olduğu için 80'lere çıktı, turbo fanı açınca 72'lere düştü ama CPU düşmüyor. Böyle gün içinde 2-3 saat veya 4-5 saat PUBG veya ağır oyun oynasam, sorun yaratır mı bu sıcaklıklar?
Laptop soğutucum yok.

Çözüm
Kanka sıcaklıklar yüksek ama laptop için çok anormal değil. 11400H işlemciler 90 üstüne çıkabiliyor, özellikle uzun süre yük altındaysa. 90-94 arası takılması normal, 95 üstü sürekli değilse sıkıntı yaratmaz ama uzun vadede termal macun kuruyabilir, throttling başlayabilir. Turbo fan açık tut, arka tarafı biraz yükselt, soğutucu şart değil ama olsa iyi olur. Günlük 2-5 saat oynamak sıkıntı yaratmaz şimdilik ama sıcaklıklar böyle kalırsa ileride performans düşüşü olur. Dilersen bir termal macun yenilet ilerleyen zamanda.
Kanka sıcaklıklar yüksek ama laptop için çok anormal değil. 11400H işlemciler 90 üstüne çıkabiliyor, özellikle uzun süre yük altındaysa. 90-94 arası takılması normal, 95 üstü sürekli değilse sıkıntı yaratmaz ama uzun vadede termal macun kuruyabilir, throttling başlayabilir. Turbo fan açık tut, arka tarafı biraz yükselt, soğutucu şart değil ama olsa iyi olur. Günlük 2-5 saat oynamak sıkıntı yaratmaz şimdilik ama sıcaklıklar böyle kalırsa ileride performans düşüşü olur. Dilersen bir termal macun yenilet ilerleyen zamanda.

Çözüm
Termal macununuz olması gerekenden hızlı bitebilir eğer kullanıyorsanız. Verirse belki lehimlere zarar verebileceğini düşünüyorum, yabancı forumlarda bu tarz şeyler okumuştum ancak benim emektar hep 90 derecede çalışıyor ve günde neredeyse 5 saat kullanıyorum. Henüz bozulma imaresi göstermedi.

Merhaba, GameGaraj Slayer 5XL - 3050 Ti laptopum var. 11400H, 3050 Ti 60 ya da 75W hatırlamıyorum. PUBG kurdum, FPS 120-170 arası sorun yok da, CPU 90 derecenin üstünde sürekli. 90-97 arasında. 95'in üstüne ani sıçrama harici çıkmıyor 90-94 arasında genellikle. GPU desek o da sanırım laptop sessiz modda olduğu için 80'lere çıktı, Turbo fanı açınca 72'lere düştü ama CPU düşmüyor. Böyle gün içinde 2-3 saat veya 4-5 saat PUBG veya ağır oyun oynasam, sorun yaratır mı bu sıcaklıklar?
Laptop soğutucum yok.

Termal macun ve fan temizliği yap, o kadar ısınmasına gerek yok.

CPU kendine zarar verecek sıcaklıklarda throttling yapar, daha fazla ısınmamak için gücünü kısar. Yine de ısınmaya devam ederse kapanır. CPU'nun zarar göreceğini sanmıyorum, ama anakartın ömrünü kısaltabilirsin.

Termal macun ve fan temizliği yap, o kadar ısınmasına gerek yok.

Yaklaşık 4-5 ay önce fan temizliği ve macun bakımı yaptırdım. Sıcaklıklar düşmüştü, bayağı hava üflüyordu ama sanırsam azaldı. Bir de fan ayarı yapmam gerekecek, onu da çok beceremedim. Turbo fan hep açık kalırsa muhtemelen 90'ların biraz altına düşebilir.
Laptoplar yüksek sıcaklıklarda çalışabilir. Yine de 90 derece sürekli kullanım için biraz fazla. Mümkünse undervolt yapın.
BIOS'a baktım da, UV yok sanırım hocam yapabileceğim. 3.parti uygulamalarla yapmak istemiyorum.

Benim laptop boşta 65 derecede falan görüyor şarja takınca 90 falan nedense. Ben de fan temizliği ve termal macun yenileyeceğim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Benim laptop boşta 65 derecede falan görüyor şarja takınca 90 falan nedense. Bende fan temizliği ve termal macun yenileyeceğim.
Kendini yüksek performansa alıyordur prize takınca.

Termal macununuz olması gerekenden hızlı bitebilir eğer kullanıyorsanız. Verirse belki lehimlere zarar verebileceğini düşünüyorum, yabancı forumlarda bu tarz şeyler okumuştum ancak benim emektar hep 90 derecede çalışıyor ve günde neredeyse 5 saat kullanıyorum. Henüz bozulma imaresi göstermedi.
Benim emektar DELL laptop 105 derecede 2-3 saat HL2 oynatıyordu :D Arada throttle yapıyordu 90'lara düşüyordu, sonra devam.

İnternette güzel sisteme güzel giden fan ayarları bulabilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı