Çözüldü CPU'nun uzun süreli 90 derecenin üstünde çalışması problem yaratır mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Shinsai

Moderasyon Ekibi Üyesi
Kıdemli Moderatör
Makaleler
4
Merhaba, GameGaraj Slayer 5XL - 3050Ti laptopum var. 11400H, 3050Ti 60 ya da 75W hatırlamıyorum. PUBG kurdum, FPS 120-170 arası sorun yok da, CPU 90 derecenin üstünde sürekli. 90-97 arasında. 95'in üstüne ani sıçrama harici çıkmıyor 90-94 arasında genellikle. GPU desek o da sanırım laptop sessiz modda olduğu için 80'lere çıktı, turbo fanı açınca 72'lere düştü ama CPU düşmüyor. Böyle gün içinde 2-3 saat veya 4-5 saat PUBG veya ağır oyun oynasam, sorun yaratır mı bu sıcaklıklar?
Laptop soğutucum yok.

Çözüm
Kanka sıcaklıklar yüksek ama laptop için çok anormal değil. 11400H işlemciler 90 üstüne çıkabiliyor, özellikle uzun süre yük altındaysa. 90-94 arası takılması normal, 95 üstü sürekli değilse sıkıntı yaratmaz ama uzun vadede termal macun kuruyabilir, throttling başlayabilir. Turbo fan açık tut, arka tarafı biraz yükselt, soğutucu şart değil ama olsa iyi olur. Günlük 2-5 saat oynamak sıkıntı yaratmaz şimdilik ama sıcaklıklar böyle kalırsa ileride performans düşüşü olur. Dilersen bir termal macun yenilet ilerleyen zamanda.
Macun satın alarak düzgün bir yerde gerekir ise gözetleyerek bakımını yaptırmanız gerekiyor. ThrottleStop sonucunu da merak ediyorum. Pil şişmediyse patlamaz, dediğiniz gibi altından geçen borular klavyeyi dokunamadığınız şekilde ısıtıyor ise bile pile etki eder mi, pek bilinmez. İki taraf arasındaki boşluk önemli.

Herhalükarda cihazın bir bakım görmesi şart, bu halde de ThrottleStop ile kullanmanız gerekiyor.
Pil şişmedi hocam ama kapasitesi rezalet. %60-65 sağlığı var :D 1 saat falan ekran süresi veriyor sesssiz modda. Borular pilden uzak sanırsam, gerçi elim yanacak kadar ısınan yerde ben batarya var sanıyordum ama yok galiba. Batarya touchpad'in oralarda galiba emin değilim. Yardımlar için de teşekkür ederim, bir değişiklik olursa etiketleyip bilgilendiririm.

Pil şişmedi hocam ama kapasitesi rezalet. %60-65 sağlığı var :D 1 saat falan ekran süresi veriyor sesssiz modda. Borular pilden uzak sanırsam, gerçi elim yanacak kadar ısınan yerde ben batarya var sanıyordum ama yok galiba. Batarya touchpad'in oralarda galiba emin değilim. Yardımlar için de teşekkür ederim, bir değişiklik olursa etiketleyip bilgilendiririm.
ThrottleStop kullanmamak için neden ısrar ediyorsunuz? Bakım yaptırana kadar cihazı bu şekilde kullanmayın.

Son düzenleme:
Merhaba, GameGaraj Slayer 5XL - 3050 Ti laptopum var. 11400H, 3050 Ti 60 ya da 75W hatırlamıyorum. PUBG kurdum, FPS 120-170 arası sorun yok da, CPU 90 derecenin üstünde sürekli. 90-97 arasında. 95'in üstüne ani sıçrama harici çıkmıyor 90-94 arasında genellikle. GPU desek o da sanırım laptop sessiz modda olduğu için 80'lere çıktı, Turbo fanı açınca 72'lere düştü ama CPU düşmüyor. Böyle gün içinde 2-3 saat veya 4-5 saat PUBG veya ağır oyun oynasam, sorun yaratır mı bu sıcaklıklar?
Laptop soğutucum yok.

Bir temizlik bir de 200 TL'ye fansız laptop standı al miss gibi olur. Eğer ASUS TUF gibi ezelden sıcaksa yapacak bir şey yok. Sorun olsa eğer 98'den sonra kısıtlamaya gitmezdi daha erken girerdi.

Yapmayacağım demedim ki. Bataryanın uzaklarda olduğunu söyledim sadece. Şu an ThrottleStop kurdum ve deniyorum.
Bir temizlik bir de 200 TL'ye fansız laptop standı al miss gibi olur. Eğer ASUS TUF gibi ezelden sıcaksa yapacak bir şey yok. Sorun olsa eğer 98'den sonra kısıtlamaya gitmezdi daha erken girerdi.
45 watt TDP değerine sahip olan 11400H işlemci 25 watta bile 95 dereceyi görüyor. Bakım yaptırılan yer ile alakalı bir sorun var, herhalükarda yeni bakımı yapılmış olan bir cihazın fanlarının ''hava alamıyorum, kurtarın beni'' diyerek klavyeyi bu kadar fazla ısıtıyor olması da mümkün değil. Bakım yapılan yerler ile ilgili biraz dikkat etmek gerekiyor. Aslında biraz deneyiminiz var ise direkt kendiniz yapabilirsiniz.

Ayrıca sıcaklık limiti 95-100 derece olan bir cihaz kullanıyorsunuz muhtemelen. Herhalükarda cihaz 45 watt bile çekiyor olduğu zaman bu derecelere ulaştığı takdirde ThrottleStop ile 30-35 watt limit koymak zorundasınız. Yine de en azından doğru bir macun uygulaması ile temel soğutma seviyesine ulaşabiliyor olması önemli.

Son düzenleme:
65 watt TDP değerine sahip olan işlemci 25 watta bile 95 dereceyi görüyor. Bakım yaptırılan yer ile alakalı bir sorun var, herhalükarda yeni bakımı yapılmış olan bir cihazın fanlarının ''hava alamıyorum, kurtarın beni'' diyerek klavyeyi bu kadar fazla ısıtıyor olması da mümkün değil. Bakım yapılan yerler ile ilgili biraz dikkat etmek gerekiyor. Aslında biraz denemeyiniz var ise direkt kendiniz yapabilirsiniz.

Ayrıca sıcaklık limiti 95-100 derece olan bir cihaz kullanıyorsunuz muhtemelen. Herhalükarda cihaz 45-55 Watt bile çekiyor olduğu zaman bu derecelere ulaştığı takdirde ThrottleStop ile 30-35 watt limit koymak zorundasınız. Yine de temel soğutmasına ulaşması önemli.
45W'mış hocam TDP'si ama evet, normal değil. ThrottleStop'tan sanırsam offset voltage ayarını yapamadım, Adjustable Voltage ayarı mı ne vardı, o kilitli niyeyse. TDP'yi 21'e sabitledim, sıcaklıklar 80-90 arasında ama genel olarak 85'in altında dolaştı. Ani sıçramalarda 90 gördü ama yine düştü hemen. Ama düşüncem şu ki 10-15 FPS kaybettim. 80-90 arasında dolaşması iyi mi peki?

Ayrıca sıcaklık limiti 95-100 derece olan bir cihaz kullanıyorsunuz muhtemelen. Herhalükarda cihaz 45-55 Watt bile çekiyor olduğu zaman bu derecelere ulaştığı takdirde ThrottleStop ile 30-35 watt limit koymak zorundasınız. Yine de en azındn doğru bir macun uygulaması ile temel soğutma seviyesine ulaşabiliyor olması önemli.
Sıcaklık limiti muhtemelen 100 derece. 95 olduğu zaman HOT yazıyor ThrottleStop'ta. Bir süre TDP sabitleyerek kullanabilirim oyunlarda.

45W'mış hocam TDP'si ama evet, normal değil. ThrottleStop'tan sanırsam offset voltage ayarını yapamadım, Adjustable Voltage ayarı mı ne vardı, o kilitli niyeyse. TDP'yi 21'e sabitledim, sıcaklıklar 80-90 arasında ama genel olarak 85'in altında dolaştı. Ani sıçramalarda 90 gördü ama yine düştü hemen. Ama düşüncem şu ki 10-15 FPS kaybettim. 80-90 arasında dolaşması iyi mi peki?

Sıcaklık limiti muhtemelen 100 derece. 95 olduğu zaman HOT yazıyor ThrottleStop'ta. Bir süre TDP sabitleyerek kullanabilirim oyunlarda.
80-90 arası kullanabilirsiniz. 21 yerine 20 yaparsanız ani 90 derecelik sıçramaları da görmezsiniz.

80-90 arası kullanabilirsiniz. 21 yerine 20 yaparsanız ani 90 derecelik sıçramaları da görmezsiniz.
Şu anlık iyi ama herhalde daha sıcaklarda TDP daha da düşürülür eğer bakım yapılmazsa. Şu an stabil ama soğutmaya ne yapabilirim bir bakacağım.

Hocam o kadar da olmadı ha, tamircinin termal macununa baktığımda 3 mk/w'ydi sanırsam iletkenliği. Bu da olabilir mi sorun? Turuncumsuydu rengi en son. ThrottleStop bir deneyeyim, bir ara düzgün bir macun alıp sürdürürüm bari. Bir de üstte de sordum ama görmediniz sanırım. Batarya patlamaz değil mi? :D
3W/mK ... değildir umarım. LED v.b sistemler için hamur türevi bir ısı iletkeni vardı onu çağırıştırdı. Ancak senin acilen, en düşük MX4 bir termal macun yenilemesi yapman gerekli işlemciye.

Senin kasan orta kalınlıkta ve soğutucu çıkışlarının boyutları farklı. Ekran kartı tarafı soldan alıp arkaya üflüyor, işlemci tarafı doğrudan kasa içinden çekiyor havayı. Bu yüzden öncelikle onu yukarı kaldırman gerekli - fanlı/fansız bir laptop yükseltici şart sana.

Bunlardan sonra Undervolt kesinlikle daha stabil bir oyun/çalışma keyfi verir.

Son olarak: 10nm i5 tip işlemcinin TJunct'i 100 derece, 99 derecede soğuyabildiği sürece kullanabilirsin demek - tabi tüm sistem için geçerli. Elindeli laptop sürekli soğuma ve stabil 99 maksimum sıcaklık değerlerini karşılamayacağı için, 80-85 işlemci sıcaklığı ortalamasında mutlu, 90'da ok işte... bir rahatlık elde edersin. Zaten laptoplarda kılavuzlarına göre genelde -20 ila +40 derece arasında hesaplanır.

Askeri olmayan tüm elektronik cihazlar için ortalama ortam sıcaklığı hesaplaması -20 / +40 standarttır diye düşünebilirsin.

3W/mK ... değildir umarım. LED v.b sistemler için hamur türevi bir ısı iletkeni vardı onu çağırıştırdı. Ancak senin acilen, en düşük MX4 bir termal macun yenilemesi yapman gerekli işlemciye.
MX6 nasıl olur hocam? Evet, doğru görmüşsünüz 3W/mK kendisi. GPU çok rahat soğurken CPU, garip vallahi. Bir stand ya da soğutucu da alayım biraz düzlüğe çıkınca bütçe olarak.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı