CVT şanzıman nedir?

Continuous Variable Transmission.

Normal bir sanzimanda fabrika cikisinda belirlenen vites araliklari olur, 2. vitesin; 3.vitesin tork ve guc degerleri bellidir.

CVT sanzimanda konik bir yapi uzerinde hareket eden bantlar duruma gore vitesi belirlerler. Bu da teorik olarak "sonsuz" vites araligi anlamina geliyor. Yani 2. vites, 3. vites diye bir sey yok.

En buyuk avantaji yakit ve uzun yol konforu.

Dez avantaji vites gecislerinin rakiplere gore konforsuz olmasi ( gurultu ve sarsinti anlaminda ) ve motor torkuna duzgun adapte olamamasi. Bir kac istisnai arac disinda yuksek performans araclarinda CVT kullanilmiyor.

Benim kendi kisisel tecrubeme gore gayet dayanikli da oluyorlar. 200. bin km'ye dayanmis hala sapasaglam calisiyor sanziman kullandigim aracta.

Turkiye'de DSG'li ( Stronic ) Audi kullaniyorum vites gecisleri cok daha seri ve puruzsuz. Ama kesinlikle 200 bin km'yi gormeyecek tabi ki sanziman. 70-80 binde satarim.

Benim favorim tork konvertorlu sanzimanlar. DCT'te ( DSG gibi ) gore bir tik agir kalsa da en ideali o diye dusunuyorum. Daha konunun gurusu olanlar fikrini paylasirsa ogreniriz detaylari :)
 
İçinde dişli grubu bulunmayan, giriş ve çıkış şaftına yerleştirilmiş kasnakların arasında kayış veya zincir ile hareket sağlanarak dişli oranlarını simüle eden şanzıman türü.
 

Geri
Yukarı