Dava açmak ne kadar?

itskaarina

Picopat
Daha fazla  
Arkadaşlar selam, adını vermeyeceğim bir uygulama indirdim 'Tanışma uygulaması" olarak geçiyor. Bu uygulamada da anladığım kadarıyla kadınlar uygulama sayesinde para kazanıyormuş bende merak edip indirdim bir kadınla aramızda sorun çıkmış. Bana "100 dolar ceza" ödeyeceksin dediğinde şaşırdım uygulamada beni şikayet edecekmiş galiba kuralları pek bilmiyorum. Bende bu hanımefendi hakkında gidip siber suçlara suç duyurusunda bulunsam tahmini bana ne kadar ücret çıkar sizce? Davayı ben açacağım için diyorum. Bu arada ben hesabımı silme sürecine aldırdım, hesabın silinmesi tahmini 1 hafta sürüyor dediler. Buna rağmen açabilir miyim? Şu an daha bekliyorum silinmesini.

Son düzenleyen: Moderatör:
Türkiye'de bir siber suç mağdurunun suç duyurusunda bulunması işleminin kendisi devlet nezdinde ücretsizdir. Yani, Cumhuriyet Başsavcılığı'na veya kolluk kuvvetlerine (polis, jandarma) giderek bir siber suç hakkında şikayette bulunmak için harç veya başvuru ücreti ödemezsiniz.

Ancak, bu sürecin toplam maliyeti, kişinin nasıl ilerlemeyi seçtiğine ve davanın niteliğine göre değişebilir:

1. Avukat Tutma Ücreti: Siber suçlar genellikle teknik bilgi ve yasal süreçlerde uzmanlık gerektirebilir. Bu nedenle, birçok kişi süreci bir avukatla takip etmeyi tercih eder. Avukatlık ücretleri avukatın deneyimine, davanın karmaşıklığına ve süresine göre büyük ölçüklü değişkenlik gösterir. Bu, suç duyurusu sürecindeki en önemli potansiyel maliyet kalemidir. Avukat tutmak zorunlu değildir, ancak önerilir.
  2. Delillerin Toplanması ve Sunulması: Suç duyurusunda bulunurken elinizdeki dijital delilleri (ekran görüntüleri, log kayıtları, iletişim kayıtları vb.) sunmanız gerekir. Bu delilleri toplamak için özel bir uzmanlık hizmeti almanız gerekirse (örneğin silinmiş verilere ulaşmak için bir adli bilişim uzmanı), bunun bir maliyeti olabilir. Ancak ilk aşamada mevcut delilleri sunmak yeterlidir ve bu genellikle ek maliyet yaratmaz.
  3. Bilirkişi Ücretleri: Soruşturma veya dava aşamasında teknik konularda savcılık veya mahkeme tarafından bir bilirkişiye başvurulması gerekebilir. Bu bilirkişi ücretleri genellikle soruşturmayı yürüten devlet kurumu tarafından karşılanır. Ancak bazı özel durumlarda veya davanın ilerleyen aşamalarında farklı düzenlemeler olabilir.
  4. Çeviri Giderleri: Eğer suçla ilgili deliller veya belgeler Türkçe dışında bir dilde ise, bunların yeminli tercüman tarafından çevrilmesi gerekebilir ve bu da bir maliyet oluşturur.
  5. Mahkeme Giderleri (Dava Açılırsa): Suç duyurusu sonucunda kamu davası açılırsa ve mağdur bu davaya "katılan" (müdahil) olarak katılmak isterse, ilerleyen aşamalarda tebligat, keşif vb. gibi yargılama giderleri ortaya çıkabilir. Ancak bu maliyetler genellikle avukatlık ücretine kıyasla daha düşüktür.
Sonuç olarak:

Siber suçlar için devlete suç duyurusunda bulunmanın doğrudan bir maliyeti (harç veya başvuru ücreti) yoktur, ücretsizdir. Ancak, süreci daha etkin yönetmek, haklarınızı daha iyi korumak veya delilleri profesyonelce sunmak isterseniz ortaya çıkabilecek avukatlık ücretleri, özel bilirkişi (nadiren) veya çeviri giderleri gibi ek masraflar olabilir. Bu ek masraflar tamamen sizin tercihinize ve davanın özelliklerine bağlıdır.

Yani, sadece "şikayetimi iletmek istiyorum" derseniz bu size hiçbir şeye mal olmaz. Ancak "bu işin peşini bırakmayacağım, tüm yasal yolları kullanacağım" derseniz, özellikle avukatlık ücreti devreye gireceği için bir maliyeti olacaktır.
Yanlış da olabilir, kontrol edin.

Arkadaşlar selam, adını vermeyeceğim bir uygulama indirdim 'Tanışma uygulaması" olarak geçiyor. Bu uygulamada da anladığım kadarıyla kadınlar uygulama sayesinde para kazanıyormuş bende merak edip indirdim bir kadınla aramızda sorun çıkmış. Bana "100 dolar ceza" ödeyeceksin dediğinde şaşırdım uygulamada beni şikayet edecekmiş galiba kuralları pek bilmiyorum. Bende bu hanımefendi hakkında gidip siber suçlara suç duyurusunda bulunsam tahmini bana ne kadar ücret çıkar sizce? Davayı ben açacağım için diyorum. Bu arada ben hesabımı silme sürecine aldırdım, hesabın silinmesi tahmini 1 hafta sürüyor dediler. Buna rağmen açabilir miyim? Şu an daha bekliyorum silinmesini.
Değişkenlik gösteriyor. Sabit bir fiyatı yok

Technopat Haberler

Geri
Yukarı