Dd komutunda kullanılan Sync ne işe yarıyor?

566156

Kilopat
Makaleler
19
Ben USB diskime Ubuntu yazdırıyordum. Şu komut ile; sudo dd if=/dev/sdb of=ubuntu_yolu.iso status=progress. Ama diskimde Lubuntu vardı. Yani onun üzerine Ubuntu imajı yazılacaktı. Ama yazdırıldıktan sonra Lubuntu menüsü geldi ve şok oldum. Eskiden benzer bir senaryo yaşanmıştı ve sync ekleyerek çözmüştüm. (Ben çözmedim, bir arkadaş yardım etti daha doğrusu)

Merak ettiğim ne işe yarıyor bu sync parametresi? Ve yanlış hatırlamıyorsam &&sync olarak yazılıyordu. Ama Ubuntu forumunda düz sync yazmışlar.

Sync komutu, dosya sistemine yazılan verileri olduğu gibi fiziksel diske aktarır ve bu nedenle dd komutu ile kopyalama işlemi tamamlandığında verilerin güvenli bir şekilde depolanmasını sağlar.

Bahsettiğiniz && ifadesi çok bir şey değiştirmiyor. Mesela:

sudo pacman -S sddm && sudo systemctl enable sddm

Bu komut önce SDDM'i yükler, ardından aktif eder. && ibaresi birden fazla komutu tek yazımda çalıştırmaya yarıyor.

sync bir parametre değil, bir komut. Bu yüzden forumda sadece sync yazmış olmaları normal, istersen yazdırdıktan sonra hemen de yapabilirsin && ile.

Sync komutu, dosya sistemine yazılan verileri olduğu gibi fiziksel diske aktarır ve bu nedenle dd komutu ile kopyalama işlemi tamamlandığında verilerin güvenli bir şekilde depolanmasını sağlar.

Bahsettiğiniz && ifadesi çok bir şey değiştirmiyor. Mesela:

sudo pacman -S sddm && sudo systemctl enable sddm

Bu komut önce SDDM'i yükler, ardından aktif eder. && ibaresi birden fazla komutu tek yazımda çalıştırmaya yarıyor.

sync bir parametre değil, bir komut. Bu yüzden forumda sadece sync yazmış olmaları normal, istersen yazdırdıktan sonra hemen de yapabilirsin && ile.
Dün yine dd'ye işim düştü, sync yazdım komut çalışmadı. &&sync yazdım bu sefer çalıştı. Neden böyle oldu sizce?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı