Debian'a Nvidia sürücü nasıl kurulur?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Öyle olsuna gerek yok, zaten öyle. Gentoo hiç kullanmadım, ihtiyacım olmadı. Slotting, Alternatives'e denk midir bilemiyorum. Mesela Arch tabanında böyle bir araç yok.

Denk midir ben de bilmiyorum. Şöyle modüllerimiz var mesela. Bu paketlerin istediğiniz kadar versiyonunu kurup aralarında geçiş yapabiliyorsunuz. Repoda daha fazla eselect modülü bulunuyor tabii ki. Ayrıca stable ve unstable repomuz iç içe istediğinden paket kurabiliyorsun. Sistemi Update ettiğinde ise paket versiyonları latest stable sürümüne getiriliyor. Unstable paketleri kurmak için kurulum komutuna ufak bir ekleme yapmak yeterli. Debian'ın Gentoo'nun elastikiyeti yanında kütük gibi kaldığını rahatça söyleyebilirim. Yoksa hala kullanıyor olurdum zaten.

Screenshot from 2020-12-31 21-22-59.png

Öyle olsuna gerek yok, zaten öyle. Gentoo hiç kullanmadım, ihtiyacım olmadı. Slotting, Alternatives'e denk midir bilemiyorum. Mesela Arch tabanında böyle bir araç yok.

Denk olabilir mi bilmiyorum ama, diğer eselect modülleri de bunlar:
app-eselect/eselect-audicle
app-eselect/eselect-awk
app-eselect/eselect-blas
app-eselect/eselect-cblas
app-eselect/eselect-cdparanoia
app-eselect/eselect-chuck
app-eselect/eselect-ctags
app-eselect/eselect-electron
app-eselect/eselect-emacs
app-eselect/eselect-gnome-shell-extensions
app-eselect/eselect-infinality
app-eselect/eselect-iptables
app-eselect/eselect-java
app-eselect/eselect-lapack
app-eselect/eselect-lcdfilter
app-eselect/eselect-lib-bin-symlink
app-eselect/eselect-lua
app-eselect/eselect-luajit
app-eselect/eselect-miniaudicle
app-eselect/eselect-mpg123
app-eselect/eselect-notify-send
app-eselect/eselect-oodict
app-eselect/eselect-opencascade
app-eselect/eselect-package-manager
app-eselect/eselect-php
app-eselect/eselect-pinentry
app-eselect/eselect-postgresql
app-eselect/eselect-rails
app-eselect/eselect-renpy
app-eselect/eselect-repository
app-eselect/eselect-scala
app-eselect/eselect-sh
app-eselect/eselect-sndpeek
app-eselect/eselect-timidity
app-eselect/eselect-unison
app-eselect/eselect-vdr
app-eselect/eselect-vi
app-eselect/eselect-wxwidgets
app-eselect/eselect-xvmc
app-vim/eselect-syntax

Öyle olsuna gerek yok, zaten öyle. Gentoo hiç kullanmadım, ihtiyacım olmadı. Slotting, Alternatives'e denk midir bilemiyorum. Mesela Arch tabanında böyle bir araç yok.

Ayrıca hocam madem bir söz ettiniz bize Debian'a nasıl birden fazla NVIDIA sürücüsü kurulur bir video ile gösterseniz veya bir referans verseniz sevinirim arada kaynamasın. Laf ağızdan çıkar değil mi? Yanlış anlama forumda desteksiz atan çok arkadaş var da.
 
Debian ve Gentoo'nun kulvarları farklı. Debian 3-4 farklı dal ile ilerliyor. Sid en yeni paketlerin bulunduğu sürüm, biraz test edilen paketler testing deposuna alınıyor. Testing sürüm bir sonraki kararlı sürümdür, uzun süre test edilir ve en sonnda kararlı olarak yayınlanır, bu süre bir kaç yılı buluyor. Şu an ki kararlı sürüm Buster. Bir de old-stable var, bu da eski kararlı sürüm hala güncelleme alır. Durum buyken Debian'nın Gentoo'ya benzememesi normal, ilerleyiş yöntemleri farklı.

Bununla birlikte Debian'da pin priority denen bir depo sistemi var. Yani istersem Debian kararlı sürüme, Debian testing deposunu ya da old-stable deposunu ekleyebilirim ve pin pririty ile eklediğim bu depoları ezerek kullanabilirim. Daha sonra ezdiğim depolardan, istediğim paketi bağımlılıkları ile kurmam mümkün. Ama bu istenecek bir durum değil, çünkü diğer paketler ile Nasıl bir çakışma yaşatacağını öngörmek zor. Çakışma da oluşturmayabilir. Ama farklı ortamda derlenip paketlendiği için sorun da çıkartabilir. Derlenen ortamdaki farklı glib, farklı python gibi çalıştırma ortamlarının ne tür sürprizler çıkaracağını kestirmek zordur. İşte backports deposu bu tür olası sorunlar için var, testing deposundaki bazı güncel paketler, kararlı sürüm altında yeniden derlenip paketleniyor. Bununla birlikte backports bir upsteam olduğu ve mevcut yapı kadar uzun süre denenmediği için varsayılan olarak gelmiyor. Backports deposu sadece ihtiyaç durumunda öneriliyor, bir sorun durumunda asıl depodaki sürüme nasıl düşürülmesi gerektiği bir miktar tecrübe istiyor, gerçi çok karışık da değil.

updates-alternatives oldukça esnek bir yapı. Örneğin elle kurulan Grub temaları için bile updates-alternatives yardımıyla geçiş yapılabilir. Tabii bunun için bir kaç hazırlık yapılması şart. Updates-alternatives sadece paket yönetimine bağlı değil, kullanıcı odaklı da çalışabilir.




Ayrıca hocam madem bir söz ettiniz bize Debian'a nasıl birden fazla NVIDIA sürücüsü kurulur bir video ile gösterseniz veya bir referans verseniz sevinirim arada kaynamasın. Laf ağızdan çıkar değil mi? Yanlış anlama forumda desteksiz atan çok arkadaş var da.

İsteyen dener bakar, nvidia-legacy-390xx-driver sürücüsünü kurar, sonra nvidia-driver sürücüsünü kurar. Ardından aşağıdaki komutu çalıştırır.

Kod:
sudo update-alternative --config nvidia

Hatta istersen aşağıdaki komutla Nouveau sürücüsünü de etkinleştirebilirsin. Tabii olarak, bunun için xorg.conf dosyasının olmaması gerekir.

Kod:
sudo update-alternatives --config glx
 
Debian ve Gentoo'nun kulvarları farklı. Debian 3-4 farklı dal ile ilerliyor. Sid en yeni paketlerin bulunduğu sürüm, biraz test edilen paketler testing deposuna alınıyor. Testing sürüm bir sonraki kararlı sürümdür, uzun süre test edilir ve en sonnda kararlı olarak yayınlanır, bu süre birkaç yılı buluyor. Şu an ki kararlı sürüm Buster. Bir de old-stable var, bu da eski kararlı sürüm hala güncelleme alır. Durum buyken Debian'nın Gentoo'ya benzememesi normal, ilerleyiş yöntemleri farklı.

Bununla birlikte Debian'da pin priority denen bir depo sistemi var. Yani istersem Debian kararlı sürüme, Debian testing deposunu ya da old-stable deposunu ekleyebilirim ve pin pririty ile eklediğim bu depoları ezerek kullanabilirim. Daha sonra ezdiğim depolardan, istediğim paketi bağımlılıkları ile kurmam mümkün. Ama bu istenecek bir durum değil, çünkü diğer paketler ile Nasıl bir çakışma yaşatacağını öngörmek zor. Çakışma da oluşturmayabilir. Ama farklı ortamda derlenip paketlendiği için sorun da çıkartabilir. Derlenen ortamdaki farklı glib, farklı Python gibi çalıştırma ortamlarının ne tür sürprizler çıkaracağını kestirmek zordur. İşte backports deposu bu tür olası sorunlar için var, testing deposundaki bazı güncel paketler, kararlı sürüm altında yeniden derlenip paketleniyor. Bununla birlikte backports bir upsteam olduğu ve mevcut yapı kadar uzun süre denenmediği için varsayılan olarak gelmiyor. Backports deposu sadece ihtiyaç durumunda öneriliyor, bir sorun durumunda asıl depodaki sürüme nasıl düşürülmesi gerektiği bir miktar tecrübe istiyor, gerçi çok karışık da değil.

Updates-alternatives oldukça esnek bir yapı. Örneğin elle kurulan Grub temaları için bile updates-alternatives yardımıyla geçiş yapılabilir. Tabii bunun için birkaç hazırlık yapılması şart. Updates-alternatives sadece paket yönetimine bağlı değil, kullanıcı odaklı da çalışabilir.



İsteyen dener bakar, NVIDIA-lEGACY-390XX-driver sürücüsünü kurar, sonra NVIDIA-driver sürücüsünü kurar. Ardından aşağıdaki komutu çalıştırır.

Kod:
sudo update-alternative --config nvidia

Hatta istersen aşağıdaki komutla Nouveau sürücüsünü de etkinleştirebilirsin. Tabii olarak, bunun için xorg. Conf dosyasının olmaması gerekir.

Kod:
sudo update-alternatives --config glx

Biraz daha farklı Gentoo'nun stable branşıyla unstable branşı arasında yıllar boyu fark yok. Aynısını Debian stable ile denediğinde sonucu dependency hell olacaktır. Gentoo bunun için dizayn edilmiş kafana göre istediğin branştan kurulum yapıyorsun ve hiçbir şekilde bağımlılık problemi yaşamıyorsun. Nouveau nvidi arası geçiş bir blackliste bakar.

"sudo update-alternative --config nvidia" için hiçbir sonuç bulunamadı.
Şu biraz rahatsız etti kendim deneyip görmem gerekecek. Hemen virtualbox kurup deniyorum çok merak ettim cidden.
 
"sudo update-alternative --config nvidia" için hiçbir sonuç bulunamadı.

Alternatif yoksa öyle yazar zaten, bak benim sistemde hem nvidia-390 hem de nvidia-450 sürücüsü kurulu, çıktı da aşağıdaki gibi...

Kod:
sudo update-alternatives --config nvidia
[sudo] password for ozgun:          
nvidia alternatifi için 2 seçenek var (/usr/lib/nvidia/nvidia sağlanıyor).

  Seçim       Yol                           Öncelik   Durum
------------------------------------------------------------
* 0            /usr/lib/nvidia/current        450       otomatik kip
  1            /usr/lib/nvidia/current        450       elle ayarlanmış kip
  2            /usr/lib/nvidia/legacy-390xx   390       elle ayarlanmış kip

Mevcut seçimi[*] korumak için <enter>'a basın ya da seçiminizin numarasını girin

Current yani nvidia-450'nin önceliği 450, 390'nın önceliği 390 olara görünüyor. Paketleyiciler sürüm numarasına göre öncelik belirlemişler, bunu bağımsız biçimde de belirleyebilirlerdi. Nvidia-450'önceliği daha yüksek olduğu için, kurulduğu anda varsayılan olur. Hangisinin daha önce kurulduğu farketmez. Komutu çalıştırıp, 2 seçeneğini girersem, Nvidia-390 sürücüsü etkinleşir, X'i yeniden başlatmam yeterli olur. Tekrar Nvidia-450'ye dönmek istersem; komutu çalıştırıp 1 seçeneğini seçmem yeterli, 0 değeri otomatik seçim içindir.
 
Bir de hocam Gentoo'da 2 branş iç içe derken şunu kastetmiştim. Debian gibi her branşta bir stabilize edilmiş paket versiyonu yok. Mesela Gentoo-sources için bu kadar versiyon var.

Screenshot from 2020-12-31 22-24-04.png


Alternatif yoksa öyle yazar zaten, bak benim sistemde hem NVIDIA-390 hem de NVIDIA-450 sürücüsü kurulu, çıktı da aşağıdaki gibi...

Kod:
sudo update-alternatives --config nvidia
[sudo] password for ozgun:
nvidia alternatifi için 2 seçenek var (/usr/lib/nvidia/nvidia sağlanıyor).

Seçim Yol Öncelik Durum
------------------------------------------------------------
* 0 /usr/lib/nvidia/current 450 otomatik kip
1 /usr/lib/nvidia/current 450 elle ayarlanmış kip
2 /usr/lib/nvidia/legacy-390xx 390 elle ayarlanmış kip

Mevcut seçimi[*] korumak için <enter>'a basın ya da seçiminizin numarasını girin

Current yani NVIDIA-450'nin önceliği 450, 390'nın önceliği 390 olara görünüyor. Paketleyiciler sürüm numarasına göre öncelik belirlemişler, bunu bağımsız biçimde de belirleyebilirlerdi. NVIDIA-450'önceliği daha yüksek olduğu için, kurulduğu anda varsayılan olur. Hangisinin daha önce kurulduğu fark etmez.

Deniyorum hocam, VirtualBox kurdum hemen indiriyorum. Deneyemiyorum bunun için GPU passtrough yapmam lazım ve sanırım ekstra bir de monitöre ihtiyacım var. Muxless bir laptop kullanıyorum çünkü.
Alternatif yoksa öyle yazar zaten, bak benim sistemde hem NVIDIA-390 hem de NVIDIA-450 sürücüsü kurulu, çıktı da aşağıdaki gibi...

Kod:
sudo update-alternatives --config nvidia
[sudo] password for ozgun:
nvidia alternatifi için 2 seçenek var (/usr/lib/nvidia/nvidia sağlanıyor).

Seçim Yol Öncelik Durum
------------------------------------------------------------
* 0 /usr/lib/nvidia/current 450 otomatik kip
1 /usr/lib/nvidia/current 450 elle ayarlanmış kip
2 /usr/lib/nvidia/legacy-390xx 390 elle ayarlanmış kip

Mevcut seçimi[*] korumak için <enter>'a basın ya da seçiminizin numarasını girin

Current yani NVIDIA-450'nin önceliği 450, 390'nın önceliği 390 olara görünüyor. Paketleyiciler sürüm numarasına göre öncelik belirlemişler, bunu bağımsız biçimde de belirleyebilirlerdi. NVIDIA-450'önceliği daha yüksek olduğu için, kurulduğu anda varsayılan olur. Hangisinin daha önce kurulduğu fark etmez. Komutu çalıştırıp, 2 seçeneğini girersem, NVIDIA-390 sürücüsü etkinleşir, X'i yeniden başlatmam yeterli olur. Tekrar NVIDIA-450'ye dönmek istersem; komutu çalıştırıp 1 seçeneğini seçmem yeterli, 0 değeri otomatik seçim içindir.

Sen haklısın kardeşim, inat için kusura bakma burada sırf inatlaşmak için o kadar uydurma bilgilerin yayıldığına şahit oldum ki insanlara güvenemiyorum artık. Debian kullanırken o kadar kez Gentoo'ya ihtiyacım oldu ki ben bunu Gentoo'ya geçtiğimde anladım. Yine de dağıtım tavsiye edenlere beni bugüne kadar defalarca kez kanser eden Deb tabanlı dağıtımlar ve Gentoo önermiyorum. Biraz katı görünüyor olabilirim bu deneyimlerimle ve realist olmamla alakalı. Herkes mutlu olduğu dağıtımı kullansın benim için sorun yok Debian yine sorun değil ama Ubuntu tekelinin ve insanların koyun psikolojisi yüzünden o kadar çok dahi imkansızlıklar arasında emeklerine elveda demek zorunda kaldı ki Gentoo özellikle Funtoo buna dahildir, duygularıma hakim olamıyorum. Yine de isteyen herkesle objektif olarak tartışmaya hazırım. Tepkimin sebebi kullandığım dağıtımın fanboyu olmam değil, Ubuntu ve çirkin ideolojisinin karşıtıyım sadece, esenlikle ve mutlu yıllar.
 
Sen haklısın kardeşim, inat için kusura bakma burada sırf inatlaşmak için o kadar uydurma bilgilerin yayıldığına şahit oldum ki insanlara güvenemiyorum artık.

Aynen. Ben de en çok Windows 10'u kullandığı halde, uydurma bilgilerle gömenlerden bıktım.
Tamam ben de zamanında çok hatasını dile getirdim de bu kadar değil yani.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı