Deezer ve Spotify Hi-Fi

Samsung kullanmayınca AAC oluyor, Samsung codeclerini kullanamıyorlar. Ayar programları da çalışıyor mu bilmiyorum. Samsung olmadan kullanan birine sormak lazım. Ama okuduğum kadarıyla çalışıyor.

Samsung olmayan telefonlarda gerçekten tüm özellikleriyle çalışıyorsa Buds 2 Pro alın direk.

Bakılacak ilk nokta frekans cevabı, şunun gibi:

Eki Görüntüle 2312195

3K-4K arası bir zıplamış sadece, Buds 2 Pro kullanırken orayı EQ ile kısmıştım ben.

İkinci nokta teknik yanlar. Bunu göstermek zor, denemek ve ne kadar detay gösterdiğini ve görültüsüz olduğunu anlamak gerek. Güvendiğiniz kişilerin eleştirilerini okuyun/izleyin ya da. Şu ana kadar Bluetooth IEM'lar arasında kullandığım en iyi (çok fazla kullandım) Buds3 Pro onda da.

Kablosuzda Hi-Fi işi yalan değil, asıl kablosuz için gerekli. Kablolu olarak fark etmek çok daha zor farkı. Neden derseniz açıklayayım:

Kablosuz ses Bluetooth üzerinden encode edilerek yönlendirilir, aptX, Samsung scaleable, acc, SBC, LDAC hep bunu yapar, bunların hiçbiri lossless değil. LDAC bile değil. Şu anda lossless olarak aktarabilen tek Bluetooth codec aptX lossless ki onu da kullanan kulaklık bilmiyorum. Gerçi Qualcomm AptX'i açık kaynak yaptığı için çıkmaya başlar ileride.

Öyleyse niye Bluetooth üzerinden lossless müzik göndermek daha önemli derseniz, kısaca açıklayayım, sonra da Bluetooth üzerinden en iyi sesi şu anda nasıl alabileceğinizi (benim de kullandığım sistem) anlatayım.

Müzik lossless olarak geliyor Spotify vb. firmaya. Bunlar bunu kendi tercihleri olan algoritmaları kullanarak encode ediyor, sonra bunu Bluetooth üzerinden tekrar encode ederek kulaklığa yolluyor. Burada sorunu biraz dikkatliyseniz anlamışsınızdır zaten.

Söyle yani Spotify'ın sistemi:

CD > Spotify'ın kullandığı ogg vorbis > Bluetooth üzerinden AAC'ya da aptX ile kulaklık.

Yani lossless > lossy > lossy şeklinde iki kere lossy encode yapılıyor. Lossy encode sesin farklı yerlerini kesip atarak yapılır. Her algoritma farklı şekilde yapar bunu. Bluetooth üzerinden lossy müzik dinleyince bu her biri farklı yerleri kesen iki farklı algoritma ile iki kere yapılıyor. Bunun sonucunda da ortaya fark edilebilir kötülükte bir ses çıkıyor. İnsanların Bluetooth ses kalitesi kötü demelerinin nedenlerinden biri de bu.

Ama Deezer Hi-Fi'ya da Apple Music kullanırsanız sadece bir kere lossy encode oluyor ki o da Bluetooth üzerinden. Olayı daha fazla anlatmama gerek yok sanırım.

Şimdi, nasıl en kaliteli şekilde Bluetooth kullanabilirim diyorsanız, aptX lossless çıkmadan önce yol şu:

Samsung scaleable codec destekleyen Samsung telefon alacaksınız. Bunun yanında Samsung Galaxy Buds 2 Pro alacaksınız. Buds 2 Pro'nun özelliği 24 bit olması. Sesin 192MHz olması ile 44100KHZ olması arasında duyulabilir (ya da matematiksel) bir fark yok. Ama 16 bit ve 24 bit olması arasında epey fark var (özellikle dinamik aralık gibi yerlerde). Bu nedenle 24 bit destekleyen bir kulaklıktan, 24 bit destekleyen bir Bluetooth codec ile tek lossy çevirme yaparak alabileceğiniz en iyi kaliteyi alırsınız. Bunun üzerine Buds 2 Pro'nun harman IE 2019 v2'ye tamamen uyumlu olduğunu da katarsanız daha iyisinin zor bulunacağı iyice belli olur.

Kaynak olarak da Deezer 16 bit, Apple Music 24 bit. Bu nedenle en iyi set Samsung telefon, Samsung Galaxy Buds 2 Pro ve Apple Music oluyor.

Yıllardır tembellikten Spotify kullanıyordum Buds 2'den Buds 2 Pro'ya geçince Apple Music deneyeyim dedim. Bu kadar fark edeceğini hayatta tahmin etmezdim açıkçası.
Ayrıca iki sorum var,
-Yüksek çözünürlüklü kayıpsız(lossless Hi-Res) telefon + TWS ortamında işe yarıyor mu, onu mu seçmeliyim? DAC gerekir diyor seçince ama telefon zaten DAC görevi görmüyor mu anlamadım.(telefon SSC destekliyor)
-Bir sorum daha var,
Buds 2 Pro için, güncellemeler ile ses kalitesinde gerileme oldu deniyor ve kasım 2022 güncellemesine dönülmesi tavsiye ediliyor. Bunu yaptınız mı kullanırken, görüşünüz nedir hocam?

Yıllardır tembellikten Spotify kullanıyordum Buds 2'den Buds 2 Pro'ya geçince Apple Music deneyeyim dedim. Bu kadar fark edeceğini hayatta tahmin etmezdim açıkçası.
Ayrıca iki sorum var,
-Yüksek çözünürlüklü kayıpsız(lossless Hi-Res) telefon + TWS ortamında işe yarıyor mu, onu mu seçmeliyim? DAC gerekir diyor seçince ama telefon zaten DAC görevi görmüyor mu anlamadım.(telefon SSC destekliyor)
-Bir sorum daha var,
Buds 2 Pro için, güncellemeler ile ses kalitesinde gerileme oldu deniyor ve kasım 2022 güncellemesine dönülmesi tavsiye ediliyor. Bunu yaptınız mı kullanırken, görüşünüz nedir hocam?

Sormayı unutmuşum, Dolby Atmos kullanıyor musunuz, faydalı buluyor musunuz?

Son düzenleme:
DAC gerekmiyor, yok. Telefon zaten o. Asıl olay zaten yüksek çözünürlük Bluetooth ile. Samsung destekliyor SSC varsa.

Dolby Atmos gereksiz, EQ o, müzik için iyi değil. Eğer şarkı kendisi Dolby Atmos için yapıldıysa (onlar da var) aç sadece.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı